Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
03-03-2023, 16:25:21

Jak u was moje drogie szyjki ? Ja dzisiaj odkryłam nowy objaw tzn zdrętwiały mi palce w prawej stopie i lewa pięta rece ciezkie minęło 5 tygodni od operacji c4/5 c5/6 ze stabilizacja czegoś takiego jeszcze nie miałam zastanawiam się czy dobrze wszystko się goi na wypisie mam napisane uszkodzenie rdzenia nerwowego myślicie ze to może być powod buziaki
Początkująca
03-03-2023, 17:31:05

Ponawiam prośbę o interpretacje wyniku tomografi
Opisałam na stronie 2777
Jeśli ktoś się orientuję to proszę o informację
Wtajemniczona
03-03-2023, 19:16:52

Gość 2023-03-03 17:25:21
Jak u was moje drogie szyjki ? Ja dzisiaj odkryłam nowy objaw tzn zdrętwiały mi palce w prawej stopie i lewa pięta rece ciezkie minęło 5 tygodni od operacji c4/5 c5/6 ze stabilizacja czegoś takiego jeszcze nie miałam zastanawiam się czy dobrze wszystko się goi na wypisie mam napisane uszkodzenie rdzenia nerwowego myślicie ze to może być powod buziaki[/CYTAT
Ciekawe o co chodzi z tym uszkodzeniem rdzenia, nie znam się kompletnie ale na Twoim miejscu już bym u lekarza była 😱
Wtajemniczona
03-03-2023, 19:22:28

Zumba123 2023-03-03 18:31:05
Ponawiam prośbę o interpretacje wyniku tomografi
Opisałam na stronie 2777
Jeśli ktoś się orientuję to proszę o informację
Zumba, nie orientuję się w ogóle ale napiszę.
Lekarz mówiąc mi, że 2 kręgi są na 100% do podmiany, to trzeci jest na 70% ale to oznacza, że też będzie do wymiany, tylko po to, żebym nie wróciła z powrotem po kilku miesiącach. Podsumowując, skoro już się coś działo, nie powinni zrobić tego od razu? Wątpię, że w ciągu dwóch miesięcy doszło do takiej destrukcji 🫤 ale tak jak pisałam, ja się w ogóle nie znam na tym 😏
gość
03-03-2023, 19:42:43

Zumba123 2023-03-02 19:05:31
Witam
Czy mogę prosić o pomoc jak odczytać wynik
Tomografi komputerowej chodzi o to czy opis może odpowiadać moim dolegliwością
Opis badania:
Zmniejszenie lordozy szyjnej
Stan po stabilizacji międzytrzonowej-przestrzenie zwężone.
Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze trzonów kręgów od c4 do c7z ich ostreofitozą i odczynem osteosklerotycznym.
Niewielkie uwypuklenia tarcz międzykręgowych od c4 do c7 które powodują nieznaczne zwężenie przestrzeni podpajęczej przedniej.
Na poziomach tych widoczne zwężenie kanałów korzeniowych nerwów rdzeniowych.
Kanał kręgowy w badanym odcinku kręgosłupa szerokości prawidłowej.
Dodam że jestem 4 miesiące po operacji I ustąpiły drętwienie oraz zawroty głowy jednak ból nie daje o sobie zapomnieć jest ciągły i silny .
Początkująca
03-03-2023, 19:46:06

Dziękuję florentynko
Ja miałam robione 3 poziomy dyski +stabilizacja na początku wszystko było ok a tu nagle ścięło mnie ,boli masakrycznie i dlatego pytam bo sama już nie wiem co myśleć , co dla mnie oznacza ten opis i czy może być odnośnikiem do tego jak się czuje
Ale bardzo tobie dziękuję😊
gość
03-03-2023, 20:02:45

Witam piszę jako gość KM już tu pisałam,nie znam się ale mam podobny opis i rozmawiałam z neurochirurgiem i mogę tylko przekazać co mi powiedział. Operowana byłam trzy razy,dwa ok po trzeciej tak sobie ale lekarz mówiłi,że w moim wypadku zabezpiecza rdzeń natomiast zmiany zwyrodnieniowe ma kręgach,poszerzenie przestrzeni międzykręgowej trzeba zrobić ale to operacja z dojścia tylnego inaczej się to nazywa tam są dwa rodzaje tych zabiegów zależy co robią gorzej podobno się dochodzi do siebie ale wtedy są w stanie wszystko naprawić, ja nawet musiałam podpisać,że nie wyrażam na to zgody i robimy tylko kolejną przepuklinę.Mialam nadzieję, że będzie ok część objawów minęła ale nie wszystkie,ale wiem, że coś poszło nie tak bo o ile wcześniej nie miałam rwy to teraz miałam 8 miesięcy po teraz trochę lepiej ale mam blokadę, boleć przestało ale nie tak jak po dwóch pierwszych operacjach , na rezonans mam iść ale dalej czekam na ostateczność. Pozdrawiam i życzę cierpliwości.
Początkująca
03-03-2023, 20:48:53

Gościu
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Ja również myślałam że już zapomnę o problemie z szyjką ale widać los okrutnie ze mnie drwi.
Spodziewałam się powrotu do normalności a tu ZONK choć jeszcze po cichutku liczè że będzie wszystko ok .
5
Wtajemniczona
03-03-2023, 21:01:42

Zumba123 2023-03-03 20:46:06
Dziękuję florentynko
Ja miałam robione 3 poziomy dyski +stabilizacja na początku wszystko było ok a tu nagle ścięło mnie ,boli masakrycznie i dlatego pytam bo sama już nie wiem co myśleć , co dla mnie oznacza ten opis i czy może być odnośnikiem do tego jak się czuje
Ale bardzo tobie dziękuję😊
Ja bym już u lekarza panikowała co zrobić, żeby nie przechodzić drugi raz przez operację 🥺
Początkująca
03-03-2023, 21:12:59

Ja nic nie rozumiem
Dlaczego lekarz upiera się że rehabilitacja by mi zaszkodziła kurcze wszyscy piszą że po operacji powinno się poddać szybko rehabilitacji i tak sobie myślę że może było by lepiej ???
A czy te zmiany co wykazał mi tomograf to coś poważnego???
Bo do tej pory to tylko słyszałam że mam ucisk na rdzeń I krytyczną stenoza i operacja była konieczna i wykonana w trybie pilnym .
Ale o co chodzi z tym opisem i czy te zmiany mogą powodować silne bóle ?????

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: