Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-01-2010, 06:43:46

Witam!
Niesttey nie przyjade na piatkowe spotkanko, dzidzia mi sie rozchorowała i nie dam rady ją gdzieś przetransportować w taki mróz. Życzę udanej zabawy i solenizantkom wszystkiego Najlepszego a szczegolnie duzo zdrowia.Pozdrawiam Ania z Otwocka
Forumowiczka
27-01-2010, 08:21:20

Aniu, dziękuję za życzenia zdrowia !
zanzibar 2010-01-26 20:17:37 Spinka też jakoś kiepsko chyba rehabilitant pracuje z Tobą cały dzień
Janusz

Cały dzień to nie bo nie wiem co by było...
Dwa razy w tygodniu "tylko". Mam już pierwsze efekty - staw barkowy robi się bardziej ruchomy i są dni kiedy ból jest zdecydowanie mniejszy. Jestem zmęczona ćwiczeniami, wydaje się, że to nic takiego ale widocznie jest to jednak wysiłek dla organizmu. Nie ma to jak "świetna" kondycja...
A co do nostalgii na forum to niech Wielebny częściej zagląda a nie innych rozlicza

Dziewczyny, która może wziąć aparat fotograficzny na spotkanie w piątek?

I drugie pytanie - czy ktoś z Was był w CKR Konstancin na turnusie i co może o tym opowiedzieć?
gość
27-01-2010, 18:05:18

Witam.
Tak Januszu w basenie zawsze pływałem niczym łódeczka podwodna. W dniu dzisiejszym skończyłem prewencje ZUS-u. Odebrałem wczoraj rezonans szyjki i ....... Neurolog który to oglądał porównują MRI z przed roku stwierdził niewielką poprawę wymiaru światła kanału C6/C7. C5/C6 bz ucisk na worek oponowy i rdzeń w przyleganiu do obu korzeni nerwów rdzeniowych C-6. Najgorsze są przewężenia otworów międzykręgowych w starym MRI 7mm obecne 8-9mm. Niby lepiej ale to granica błędu. I kurde przez rok na C4/C5 zrobiła się w moim szacownym kręgosłupie wypuklina w przedniej części kanału na głębokość ok. 2 mm z niewielkim uciskiem na worek oponowy i przewężeniem otworu międzykręgowego, bez kolizji z korzeniem nerwów rdzeniowych. To tylko skrót całego opisu MRI.
Od poniedziałku będę pływał w w wannie z siarką taplał się w borowinie i czekał na super masażystkę.
A w sobotę wypiję kilka piw za zdrowie naszych pięknych solenizantek, które kończą fefnaście latek.
Ogólnie jestem zmęczony chory i muszę starać się o kolejną wizytę u neurochirurga
Czy ktoś z Was wie co przy wypisie z prewencji rentowej ZUS, ostatnia strona tabelka Testy funkcjonalne przy - Test przygotowania zawodowego - oznacza 3
Od kilku dni nie nadaję się do niczego

Pewnego dnia powrócił późno w nocy do mieszkania bardzo nawalony gość. Zjadł czerstwy jak diabli tort stojący na stole i położył się do łóżka. Rano szarpie go za rękę trzyletni synek:
– Tato, tato! Nie widziałeś gdzieś mojego bębenka?!

DOBRANOC
Forumowiczka
27-01-2010, 20:50:47

WITOJCIE SYĆCY
Tyle mojego zapamiętanego jak to zgrabnie określił nasz Szyjek przez ,,góralkę z nizn'' po miesiącu pobytu w pięknych Tatrach.
I to ostatni zakopiański akcent -od poniedziałku pora wracać do codziennych obowiązków
30 dni to bardzo dłuuugaśny turnus.
Oddaję się zaległej lekturze a jak starczy kondycji dzisiejszego wieczoru, dorzucę garstkę wspomnień uzdrowiskowych.
Pozdrawiam serdeczniew wszystkie Szyjki po długiej rozłące
gość
27-01-2010, 21:32:10

Witomy Cię gorolko na swoim dostojnym miejscu przypisanym tylko Aniołom jak miło ujrzeć te skrzydła na tym forum i chyba zbyt się nie zmęczysz czytając zaległe posty nie rozpisywaliśmy się byś nie musiała zbyt długo patrzeć w monitor no chyba że większość ozdrowiała podczas Twej nie obecności . Zosia ja jako kapelan tej łączności formowej witam Ciebie serdecznie i pozdrawiam góralskim Ahoj
Forumowiczka
28-01-2010, 00:02:02

Lektura zakończona , oczy wypoczęte -wszak 8 godzinna podróż dała szansę na siedzącą drzemkę dzięki rusztowaniu z kołnierza żeby nie obudzić się bez rąk
Troszkę informacji dla Szyjek potencjalnie zainteresowanych rehabilitacją w Szpitalu Uzdrowiskowym w Zakopanem .
Standard typowo szpitalny- w trakcie modernizacji.
Baza zabiegowa na obecną chwilę troszkę uboga w hydroterapię.
To czego brakowało najbardziej -indywidulana terapia co w przypadku operowanej dyskopatycznej szyi jest warunkiem bezpieczeństwa.
Na gimnastykę zbiorową tzw. łagodną chodziłam dla własnego bezpieczństwa w kołnierzu. W tym zakresie masówka-mix diagnostyczno-kondycyjny.
Na ogromny plus masażyści z super podejściem duszą i umiejętnościami .
Kadra rehabilitantów i pilęgniarek życzliwa .
Drobne mankamnety do zrekompensowania urokami Zakopanego.
Co do efektów rehabilitacji -niestety nie udało mi się odstawić leków p. bólowych ale nieco ograniczyłam ich ilość a to za sprawę codziennego, kilkugodzinnego noszeneia kołnierza . Błogie lenistwo połączone z relaksującymi spacerami pewnie też nie było bez wpływu .Reaszta dobroczynnych efektów może przyjdzie z czasem.
Dobrej nocy
gość
28-01-2010, 08:46:47

Witam !

Prosiłbym o odniesienie się do opisu zdjęcia kręgosłupa szyjnego. Jestem 3 miesiące po operacji odcinka C/6 C/7 mam wstawiony implant w dalszym ciągu czuje dolegliwosci. Jestem na lekach przeciw bólowych.

Oto opis zdjęcia:

"Zdj. kręgosłupa szyjengo ap i boczne w odc. Vc1 VC7
Zniesiona fiziologiczna loddoza szyjna . Stan po zabiegu operacyjnym na poziomie VC6-VC7. Obniżona wyskość przestrzeni miedzykręgowych na poziomie VC4-VC5 i VC5-VC6 na skutek dyskopati zwyrodnieniowej. Zamiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w stawach unkovertebralnych"

Z góry dziękuje

Pozdrawiam!

Zenek
Początkująca
28-01-2010, 12:50:04

Witaj Zosiu
Miło widzieć aniołka na forum. Cieszę się, że Zakopane wypuściło Cię ze swoich objęć.
Do zobaczenia w piątek
Ela z Legionowa
Forumowiczka
28-01-2010, 17:43:44

Zenek, co o Twoich dolegliwościach pooperacyjnych mówi lekarz? Gdzie byłeś operowany i przez kogo? Nosiłeś kołnierz czy nie?
----
Witaj Kochana Zosiu !
Fajnie Cię widzieć na monitorze!!!
Czekam na jutrzejsze spotkanie.

Dla przypomnienia:

29 stycznia, piątek, godz. 18.00
KAWIARNIA "POD KAKTUSAMI"
ul. Chmielna 32, Warszawa

Stolik jest zarezerwowany w części dla niepalących na hasło - SPINKA

Dziewczyny, niech któraś weźmie aparat fotograficzny, ja niestety nie mogę.

Do zobaczenia!
gość
28-01-2010, 20:53:17

Witam i pozdrawiam wszystkie szyjki .
Dawno nie pisałam, ale dzisiaj weszłam na stronę i zobaczyłam Anioła.Witaj Zosieńko, otwórz okienko monitora.Dobrze że już wróciłaś, szkoda tylko że nie udało sie odstawic leków przeciwbólowych. Mam nadzieję że będziesz nosic kołnierz i relaksowac się.
Ja w przyszłym miesiącu będę obchodzic rocznicę zabiegu w Gdańsku z założeniem klatki PEEK Medtronic C5/C6. Pracuję w zasadzie dopiero od miesiąca. Migracja implantu w następny krąg wzasadzie sie zatrzymała. Po trzech miesiącach po zabiegu też myślałam że wszystko jest ok. Od początku kołnierz miałam nosic tylko w czasie wykonywania prac domowych i jazdy samochodem. Po trzech miesiącach rehabilitacja i cwiczenia -to był błąd. Gdyby nie dr. Och z Olsztyna, który kazał mi nosic kołnierz i zakaz rehabilitacji ( nie pojechałm nawet na rehabilitację w ramach skierowania z ZUS) to miałabym następny zabieg ale już na 3 kręgi. KOŁNIERZ NOSIŁAM DO KOŃCA ROKU!!! ( możecie zobaczyc moje zdjęcie w kołnierzu na szyjkach). Najwazniejszy był prawidłowy zrost. Szkoda że tak późno to zrozumiałam.
Pozdrawim Wszystkich, życzę jak najmniej problemów z szyjkami. Noście kołnierze i pamiętajcie o relaksie i wypoczynku. Życzę miłego spotkania. Pozdrawiam też naszego kapelana, no i oczywiście Zosieńkę. Hej Ewa z Ostródy.:D

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: