Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
24-01-2020, 20:19:54

Bidusia81 2020-01-24 20:49:22
chyba muszę jeszcze skupić się na częstszym polegiwaniu...
Oczywiście że powinnaś i wiesz to doskonale, ale trochę gimnastyki na pewno nie zaszkodzi
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Forumowiczka
24-01-2020, 20:30:21

Ale chyba moje ciało potrzebuje jeszcze więcej odpoczynku...
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowicz
25-01-2020, 08:22:23

Gość 2020-01-24 12:48:01
Dzięki :) ale jedyne co robię na tych stronach to staram się jak potrafię, na bazie własnych doświadczeń podźwignąć upadających na duchu i ciele. A, że doświadczenia długie, wielorakie i Wasze doznania nie są mi obce to i pisaniu nie ma końca:)
Zosia.
Fakt, z tego co piszesz to Twoje zdrowie Cię nie oszczędzało.
Ja zastanawiam się na jednym.
Miałem w swoim życiu bardzo bolesną rwę kulszową, miałem operowaną przepuklinę,
miałem jakieś przeziębienia i zapalenia ..... ale nigdy przy tych "chorobach" nie miałem tak rozkołatanych nerwów jak przy szyi. Ta szyja dała mi w kość i to porządnie.
Dlaczego, Twoim zdaniem tak się dzieje ?
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Forumowiczka
25-01-2020, 09:47:56

Dokładnie...ten szyjny kręgosłup okropnie siada na psyche
Początkująca
25-01-2020, 17:34:47

Cześć!
Po zlamaniu reki lewej ( już pisałam kiedyś)
To zaczęły mi się incydenty z prawa od 5tyg źle śpię w nocy bo boli mnie nadgarstek ból sztywność plus sztywność i drętwienie palców.. i do rana się utrzymuje. W ciągu dnia jako tako. I albo to od tego kręgosłupa szyjnego ( dysk bardziej się wysunął )
Albo zespół ciesni nadgarstka... 7 lutego mam emg nadgarstka A potem chyba przeswietlic kręgosłup szyjny .. 😳😳
W dodatku dość często boli mnie szyja kark itp ... jak nie jedno to drugie i takie zamknięte koło 😲😲😲
Forumowiczka
25-01-2020, 17:59:44

Zolita30,
Fakt, jak nadgarstek i palce bolą i drętwieją w nocy to może być zespół cieśni nadgarstka - dobrze, że masz zlecone EMG a szyja, kark, to druga sprawa - z przepukliną to tak jest niestety - raz lepiej a raz gorzej
Początkująca
25-01-2020, 19:52:58

W dodatku puchną mi wszystkie palce u rąk od 2 dni 😳😳😔😔😔
Muszę zrobić rtg kregoslupa szyjnego bo może dysk bardziej się wysunął... przy następnej wizycie u ortopedy spytam.
No cóż przy 3 dzieci w tym że mąż nic nie pomaga to potem wszystko wysiada...
Forumowiczka
25-01-2020, 23:08:39

Mam pytanie,
Może to głupie ale jak to jest z takim zwykłym implantem jaki ja mam - po prostu jest włożony zamiast usuniętego dysku czy to jest jakoś...hmmm...zamocowane ? No takie to głupie ale jakoś mnie naszło na rozkminy...bo przecież zdarza się, że implant może się przemieścić
Wtajemniczona
25-01-2020, 23:36:02

Bidusia81 2020-01-26 00:08:39
Mam pytanie,
Może to głupie ale jak to jest z takim zwykłym implantem jaki ja mam - po prostu jest włożony zamiast usuniętego dysku czy to jest jakoś...hmmm...zamocowane ? No takie to głupie ale jakoś mnie naszło na rozkminy...bo przecież zdarza się, że implant może się przemieścić ;-
Bidusia, pytanie jak bardziej na miejscu.
Podczas wizyty u mojego operatora, jak byłam kierowana na operację, to sam z grubsza tłumaczył co i jak. Z wiedzy jaką posiadam to oprócz tych implantów nic dodatkowego nie mamy.Taki implant to jak klocek lego i perforacją na płaszczyznach stykających się z trzonami, dodatkowo ma otworki w które aplikuje się substancję kościotwórczą, która wspomaga zrost było nie było obcego ciała z naszymi kośćmi.
Wtajemniczona
25-01-2020, 23:44:45

Jak oglądałam swoje RTG pooperacyjne, to widziałam, że tam są jeszcze kolce, ale nie wiem czy mają jakieś znaczenie dla mocowania-one służą jako znaczniki do dalszego diagnozowania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama:
Reklama:
Reklama: