Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
13-03-2016, 17:40:06

Zostałam wywołana przez Kamilę
11.03 minęło 7 miesięcy po zabiegu. Od 7.01 wróciłam do pracy i jest o.k.
Na początku oszczędzano mnie, ale od 12. 02 koleżanka "pozazdrościła " mi długiego wolnego i roztrzaskała rzepkę- uziemiona na 6 tygodni w gipsie a potem jeszcze rehabilitacja
Pierwsze dni były męczące , ale nie odbiło się to negatywnie na mojej szyjce. Mam możliwość by korzystać z lasera, magnetronika, krioterapii- więc korzystam, a wieczorami osobisty elektrostymulator i sesja TENS-a. Od tygodnia dodatkowo masaż obręczy barkowej i kręgosłupa piersiowego, ćwiczenia zwiększające zakres ruchomości i ....alleluja , do przodu.
Nie zapominam o ABC, ale też o prostych ćwiczeniach McKenziego i wzmacnianiu izometrycznym mięśni posturalnych- one są odpowiedzialne za naszą postawę i nasz kręgosłup.
Wiem, że nie będę funkcjonować tak jak 10-15 lat temu, ale cieszę się z każdego dnia bez bólu i drętwienia lewej ręki i łopatki.
Wróciłam do tańca-amatorsko- jako hobby- na turnieje mogę jechać jako kibic, pomału też w okręślonej pozycji szydełkuję i sztrykuję- ale bez szaleństw
Najważniejsze dla wszystkich dyskopatów to jest ograniczenie zginania.
Jeżeli dłuższy czas pracuję przy komputerze to na pewno odpuszam sobie czytanie książki czy pichcenie w kuchni. Idę na dłuższy, szybszy spacer i nie mam wyrzutów sumienia, że w domu coś miałam zrobić.
Jutro też jest dzień. A jak mam ochotę na małą drzemkę- to dlaczego nie?
Teraz jestem bardzo asertywna i najpierw zastanowię się, czy to jest dobre dla mnie- nim coś komuś obiecam. I wcale nie jest to egoizm !!!
Pozdrawiam wszystkich
Forumowicz
13-03-2016, 19:03:25

vika45 2016-03-12 21:57:56
Melduje się weteranka,Jakoś żyję: roczna przyjaźń z kulami dobiła moją szyję a zwłaszcza ręce i barkiPiersiowy boli a nie mam odwagi robić rezonansu-rtg płuc wykazał przepukliny i to mi wystarczy. Teraz boli lędźwiowy ale jak się rok kuleje to musi boleć.Neurolog stwierdził,że jestem wrak a on cudu nie uczyni.Rehabilitacja aby nie bylo gorzej bo lepiej nie będzie. Papier: do żadnej pracy się nie nadaję.Cóż i tak nie pracuję zawodowo choć przyznaję,że myję okna i wieszam firany za co Wielebny mi w d...ę wleje, Rehabilituję o ile mogę bo u mnie koszmar z terminami a na prywatę z nogą wydałam majątek. W lutym skierowanie na cito oferowano mi sierpień, listopad.....Czekam na szpital rehabilitacyjny w Karpaczu ale po znajomości to może mnie wyrychtują???
Pozdrawiam i cierpliwości życzę
Vika Przyjdziesz do spopwiedzi to Ciebie podsumuję czytam czyta forum po cichutku
ks Janusz
Początkujący
14-03-2016, 00:01:48

Mam pytanko w górnej 5 mam/miałem wkład ponad 20-letni korzeniowo-koronowy i nami koronkę - w zeszłym roku ten wkład mi wypadł i miałem ponownie zacementowany (koronka spadła już ze 3 razy), teraz spadła mi koronka z wkładu (już złom -przetarta), a wkład korzeniowy został w korzeniu, byłem u dentysty i powiedział że się trzyma niby ten wkład (ale stary, pewnie są nieszczelności więc nie trzyma już się tak dobrze), bo za tydzień mam mieć mri odcinka szyjnego i tak się zastanawiam czy można zrobić to badanie z odsłoniętym wkładem - czy może jest zagrożenie jego wyrwania w trakcie badania? , może podejdę jeszcze jutro do protetyka niech zobaczy to może usunie ten wkład - jesli uda mi się wbić na wizytę.
gość
14-03-2016, 08:37:47

Robertos ! Wkład czy osłonięty czy nie to bez znaczenia. Korona też jest na metalu/ chyba że masz bardzo starą akrylową teraz robi się takie jakotymczasowe / i pokryta porcelaną. Zadzwoń tam gdzie masz mieć badanie i spytaj czy to przeciwwskazanie / przy aparacie 1,5 czy 2'teslowym raczej nie ma problemu a 3 teslowe są raczej rzadko a one mocno " grzeją"/. Mnie się jeszcze nie zdarzyło ściągać takiej pracy protetycznej. Wypełnienia / plomby/ z amalgamatu to też metal i nikt ich nie usuwa do MRI.
Grajur to super , że u ciebie tak dobrze i bezobjawowo.😊
Pozdrawiam wszystkie szyjki, Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
gość
14-03-2016, 13:03:06

Osteopatia - przeczytałam kilka pozytywnych opinii na forum i postanowiłam spróbować. Jutro wizyta u oste- fizjoterapeuty z polecenia. Na co pozwolić a na co nie bo jednak mam duże obawy. 😐
A ręka drętwieje i bark i łopatka piecze. 😞

Jeśli ktoś ma jakieś dobre rady to poproszę.
Pozdrawiam. Kamila
Początkująca
14-03-2016, 23:54:33

Kamila, osteopata musi byc naprawdę dobry bo praca która wykonuje na naszym ciele jest bardzo precyzyjna..... Dobry osteo wypyta Cie o wszystko sprawdzi badania a potem Ciebie :) każdy maleńki ruch bedzie kontrolował z Toba i mówił co robi i po co. Ja miałam dobrego osteo i teraz do niego wracam po bardzo nieudanej wizycie u kogos innego moim zdaniem nieprofesjonalnego. Odczuwam skutki tej beznadziejnej wizyty juz długo.... Ale trudno. Moim zdaniem dobry osteo to nie tylko taki z dyplomami ale przede wszystkim taki po którym nie bedziesz czuła ze cos robi a zrobi dla Ciebie dużo :) Chodzi o wyczucie ciala pacjenta, każdy jest przecież inny. Jesli bedzie sie spieszył i robił cos siłowo, uciekaj! Nawet uciskanie punktów spustowych powinno rozluźniać a nie bolec. Powodzenia!
gość
15-03-2016, 07:45:21

Dzięki Bubu, co prawda będę chyba musiała odwołać dzisiejsze spotkanie z osteopatą bo syn mi się rozchorował.😐 Jak będę po wizycie to napiszę jak było.
Pozdrawiam. Kamila
Forumowicz
16-03-2016, 16:45:28

Cześć połamancy.Na mojej wysepce slonecznie i nawet ładnie.Prawie codziennie zabiegi od 0700-0900.Cwiczenia rechabilitacyjne jak dla mnie odkrywcze no i samopoczucie lepsze.Takie ćwiczenia wyciskaja 7 poty,ale ruchomośc sie poprawia.Wizyta u neurochirurga 30.03.16 zobaczymy co powie na rezonans.A CWIETY w moim przypadku implantów Pek Prewal niema przeciwskazan do rezonansu i bramek na lotnisku....Pozdrawiam WSZYSTKICH w tym Zanzibara i Vike.....Piotr....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
16-03-2016, 18:58:59

Witajcie;)
Mam pytanie. Właśnie dostałam skierowanie od ZeUSa do sanatorium w ramach prewencji...jadę do Iwonicza Zdroju Sanatorium Uzdrowiskowe Stomil Ziemowit.
Nigdy nie byłam w takim sanatorium, będę się czuła jak dziecko we mgle;)))Jest to moja pierwsza rehabilitacja po operacji (operacja 6 miesięcy temu). Za wszystkie rady i opinie będę bardzo wdzięczna;)
Ps. Po wypadku nic się nie dzieje i mam nadzieję, że tak zostanie;)
Pozdrawiam wszystkie Szyjeczki;)
Dora
Początkujący
18-03-2016, 07:09:48

Macie może też tak jak ja że w trakcie przeziębienia, infekcji gdzie występuje stan podgorączkowy/gorączka, katar, ból gardła zmniejszają się dosyć mocno dolegliwości ze strony odcinka szyjnego - mniejszy ból ze strony karku/szyj, barków, mniejsza sztywność, słabsze drętwienia? itp. - to jest możliwe? - bo mnie ten schemat się powtarza.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: