Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
15-02-2014, 16:30:35

Hej wszystkim dzisiaj trochę lepiej miałem sobotę pracującą ,po powrocie nawet swój samochód cały posprzątałem,wyprałem siedzenia itp.Rtg szyjnego mam jak kiedyś pisałem lordoza zachowana zwężeń nie ma tylko dyskretne zmiany zwyrodnieniowe w kręgach i minimalne osterofity,zrobię jeszcze piersiowego rtg,nieraz jak mnie rypnie to powietrza nie mogę nabrać jak zawał,ból przy łopatce jest jak nie boli kręgosłup to triceps rwie ale te rwanie jest tylko na dwa trzy centymetry,w listopadzie ręką nie ruszałem ,było zero siły zdrętwiała,piekła itp.
W środę idę znowu do pani A na zabiegi.
Co mi pomaga gorąca kąpiel ,wrzątek i sól do tego wychodzę jak nowo narodzony.Co mnie dołuje to obawa że jak się całkiem wyłożę to i rodzina leży żona zarabia najniższą krajową idzie na opłaty kredyt,syn teraz idzie na studia do szkoły wojskowej ,córa lat 13.
To mi spędza sen z oczu.
Wczoraj było apogeum bólu myślałem że zwariuje człowiek przestaje myśleć racjonalnie.
Początkująca
15-02-2014, 17:01:25

Szczerze to trudno mi to przetlumaczyc z niemieckiego , ale wyglada to mniej wiecej tak . Segment C4/5 bardzo duza boczna dyskopatia z uciskiem na korzen C5 prawy .prawostronne zaawansowane zwyrodnienie kregoslupa ,rwa ramienna .
Bende operowana w Bundeswehrkrankenhaus . dodam ze bylam u trzech lekarzy i wszyscy powiedzieli mi to samo , ze zadna terapia juz w moim przypadku nie pomoze , bardzo im przykro ale tak niestety jest lepiej to zrobic teraz niz stracic czucie calkowicie . ach teraz znalazlam tlumaczenie jeszcze jednego slowa mielopatia po polsku czyli zwezenie kanalu kregowego , ufff
gość
15-02-2014, 17:42:13

Nawet nie sądziłem że moja praca to tyle zagrożeń i obowiązków ,kierowcy zawodowi znacznie szybciej tracą zdrowie niż pozostała grupa ludzi pracujących.
https://osha.europa.eu/pl/sector/road_transport/index_html
gość
15-02-2014, 18:22:29

anulka11 i pewnie to słowo ledwo przez Ciebie zauważone zadecydowało o operacji, a nie ból ;) tu trzeba się absolutnie zgodzić z decyzją lekarzy.Napewno wiedzą co robią i zrobią to jak najlepiej, nie ma co się bać, będziemy trzymać kciuki, powodzenia i głowa do góry
Wtajemniczona
15-02-2014, 19:47:41

Ha ha wgrał Stoch, a ten co ma problemy z kręgosłupem był 2, także jeszcze wszystko przed nami
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
15-02-2014, 20:58:37

Dzisiaj jakos mi lepiej ale w nocy zawsze rwie mnie reka strasznie , .mineły mi bóle głowy .wczoraj bylo tak dobrze ze pomyslalam ze wszystko sie cofnelo a rano wròciło.
Czy zawsze robia ciencie na szyji ? Bo myslalam ze beda mnie na karku ciac a tu niespodzianka .
Wtajemniczona
15-02-2014, 21:31:08

anulka11 2014-02-15 21:58:37 Dzisiaj jakos mi lepiej ale w nocy zawsze rwie mnie reka strasznie , .mineły mi bóle głowy .wczoraj bylo tak dobrze ze pomyslalam ze wszystko sie cofnelo a rano wròciło.
Czy zawsze robia ciencie na szyji ? Bo myslalam ze beda mnie na karku ciac a tu niespodzianka .
Anulka mielopatia to faktycznie ufffff!
wiesia
Forumowiczka
15-02-2014, 22:24:56

Cięcie jest z przodu szyi, nie od karku z tyłu. I dobrze, że tak jest bo właśnie dzięki temu łatwiej dochodzi się do siebie po operacjach szyjnego niż lędźwiowego. Tnąc z przodu nie muszą przecinać kanału kręgowego i dzięki temu nie ma blizn w kanale. A takie blizny potrafią przekształcać się w bliznowca - czyli taką grubą narośl i ona potem może dawać dokładnie takie same objawy jak uciskający dysk. Tyle, ze dysk można ostatecznie wyciąć a bliznowca się nie da - jak go wycinasz, to robisz jeszcze większego.
Dlatego jest więcej powikłań w postaci nawrotu dolegliwości po operacji lędźwiowego (tam tną właśnie od tyłu i przecinają kanał kręgowy) niż po szyjnym.
Asia
Początkująca
15-02-2014, 23:33:06

Witam serdecznie wszystkie specjalistki : szyjko 74 jestem pełna podziwu dla Ciebie i Twojej wiedzy na temat naszych schorzeń , zawsze reagujesz gdy człowiek potrzebuje pomocy , dziekuje , sama nie jestes w najlepszym stanie a zawsze pomagasz jestes wspaniała , dobry z Ciebie człowiek , kiedy masz to MR ? Ja do sanatorium sie wybieram ,, na glaskanie" ale mam nadzieje , po Waszych opiniach , ze w krojantach mi nie zaszkodzą chodź tak naprawdę mam wiele obaw co do mojego stanu kregoslupa to sie nie chce nakrecac pozdrawiam serdecznie wszystkich przed i po . Moze jestem nowa ale sie martwię Becia sie nie odzywa co z jej mężem ?
Wtajemniczona
16-02-2014, 00:52:25

Anulka, jak mielopatia to nie ma dyskusji.mus to mus. bardzo mnie interesuje, jak jest w tym szpitalu, w którym będziesz się operować. masz lekarza prowadzącego?czy mozesz napisać jego nazwisko?pisałam tam zapytania mailowe, ale nie dostałam odpowiedzi.z tego, co piszesz wynika, ze tempo badań jest ekspresowe :) trochę inaczej niz u nas.
napisz cos więcej. jeśli możesz to na priv, chyba, że ktoś jeszcze bedzie chciał skorzystać. neurochirurgiczne operacje kręgosłupa sa refundowane przez nasz NFZ, może warto byłoby powalczyć o zabieg w Niemczech.
Beti, zarumieniłam się. żadna ze mnie specjalistka. zagadnienie poznaje od tyłka strony niestety :(
dyskobolko, może skok na bungee za czas jakiś? będzie z adrenaliną ;) a swoją drogą to żaden komentator nie komentuje tak, jak polski. zauważyliście to? ile emocji w tym głosie::) mi do obiecał, ze w przyszłą zimę będe śmigać na nartach. tego sie trzymam :)
ciekawe, co u Piotrka i Beci.
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: