Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
18-05-2013, 15:35:21

Pozdrawiam z mokrej wyspy.Co do tego co nastanie po burzy to zobaczcie..................1,2 godz padania i już..... w galeri wstawiłem zdjęcia ulicy Słowackiego z dzisiaj.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
18-05-2013, 18:01:49

witam wszystkich serdecznie i Ciebie Irku który tak się bronisz od operacji.Nie pisałam gdyż nie mogłam

Jak będzie Ci się chciało to odczytasz moje posty,napisze w skrócie.Moja operacja miała być na lipca ,zwlekałam jak każdy ,ale w końcu dałam odpowiedź że się zgadzam.Miałam stwierdzoną mielopatie obustronną ,czytałam twój rezonans jest gorszy.ale to nie znaczy że nie spotka Cię to ,co mnie spotkało.Właśnie jestem już po pierwszej operacji ,która musiała być natychmiast ale i tak już jestem kaleką,dostałam paraliżu lewej ręki mam całkowity bezwład marne są szanse na odzyskanie sprawności ale będę walczyć .Mam dopiero 40 lat i życie z jedną ręką to tragedia.Dzięki bogu że w zeszły roku podjęłam się operacji lędźwiowego ,bo mało by brakowało bym dostała paraliż rwy kulszowej.
Będziesz Irku tak zwlekał to może spotkać Cię to co mnie ,ale życzę ci zdrowia i wytrwałości wszystkim życzę którzy tak bronią się przed operacją
Całe moje życie się zawaliło ,ktoś wspomniał o grupie zapomnijcie ja po operacji lędźwiowego dostałam stopień lekki ,nawet się odwołałam zalecił mi to lekarz prowadzący ,miałam rezonans szyjny lędźwiowy całą dokumentację nic nie pomogło 3 grupa i koniec .
Nie ma radośniejszej rzeczy jak pokonanie cierpienia.
Wtajemniczona
18-05-2013, 19:20:07

cześć dzisiaj coś spokojnie na forum . U nas pogoda trochę się zepsuła może jutro będzie słonecznie to i dla zdrówka od razu lepiej . pa
Przed operacją
Wtajemniczona
19-05-2013, 07:05:59

pogoda ładna to i mniej osób na forum, i oby nam słoneczko pomagało, mnie pomaga, mam mniejsze zawroty głowy i czuje się lepiej
co do dyskusji lepiej się operować czy nie, to nie podlega dyskusji, jak operacja jest konieczna to jest i basta, a ludzie nie dzielą się na tych przed operacją i na tych po operacji, tylko na mądrych i głupich jak to mawiał pawlak w samych swoich
ja mojej decyzji o operacji nie przyrónałabym do pociągu, a raczej do skoku na linie bangee, ale trudno, raz kozie śmierć i jak trzeba to trzeba, bałam się jak każdy normalny człowiek, ale nie żałuje, chodze, ruszam nogami i rękami, ból głowy dużo mniejszy i lędzwiowego też, i tak jak pisała dana cytując mnie, co robiłam żyjemy i chcemy życ normalnie, i takich osób też jest całe grono, żyjących dzisiaj normalnie jak chociażby piotr czy bogna,
irek strzelił focha, ale mu przejdzie, nie chce i nie musi się tu udzielać wkoncu mamy demokrację, a forum jest po to żebysmy mogli się dzielić - doświadczeniami, przeżyciami i uwagami oraz normalnymi dniami, nie wymienie naszego grona bo nie chce nikogo pominąć, ale jestescie wspaniała grupa wsparcia i zrozumiebnia...a dzis u nas znowu cudna pogoda, juz jest ponad 20stopni i ide sparerkiem na dzialke na kąpiel słoneczną i błogi odpoczynek
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Forumowicz
19-05-2013, 11:22:12

Moi drodzy myślę że już najwyższy czas skończyć temat odmienności zdań bo gdyby ich nie było nie można było by się ustosunkować do nich lub wyciągać wniosków z palącego nas problemu . Trzeba pamiętać o Tym że na forum wchodzą rożni ludzie mniej lub bardziej cierpiący potrzebujący wsparcia czasem ukierunkowania omówienia swojego przypadku zwyczajnego ludzkiego zachowania i troski . Ja będąc po siedmiu operacjach nie mam pretensji ani nie czuję antypatii do nieoperowanych każe słowo pomocy z każdej strony jest ważne i potrzebne aby każdy z nas miał możliwość wyboru nie można utwierdzać się również w tym że ja mam tylko racje a reszta nie . Trzeba również zachować umiar w swoich przekonaniach by nie zrazić nikogo do siebie . I Tak jak Zosia napiszę w sprawie depresji kto nie wie jak przechodzi się piekło niech lepiej tego nie próbuje lecz za wczas uda się po poradę do odpowiedniego lekarza !!!!! Nie warto przedstawiać jedynie słusznych swoich racji nad racjami innych ,można to zupełnie spokojnie przedyskutować bo na tym rzecz polega gdyż na tym świecie istniejemy jako istoty myślące i żyjemy w jednej klatce która nazywa się Ziemia .
Gabryjela 40 ja grupę w stopniu umiarkowanym dostałem będąc po sześciu operacjach cztery razy szyjny dwa lędźwiowy, w dodatku bez prawa do karty parkingowej .
Pozdrawiam wszystkich
ks Janusz
Forumowicz
19-05-2013, 12:27:07

Cześć PERYSKOPKI na wyspie od pół godziny przedziera sie slońce może popoludnie bedzie lepsze.....Janusz szkoda,że niemasz prawa do karty.Rozumiem to doskonale.Moja mama mieszka od maja do wrzesnia w strefie platnej i jako syn niemam prawa parkowac za darmo to też porazka.Kupilem zagłówek do samochodu rewelacja-moja szyja to potwierdz........piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowiczka
19-05-2013, 12:27:46

Gabrysiu, dotknęła Cię sytuacja dramatyczna i niestety nieprzewidywalna. Tak to jest z tą tykającą bombą zwaną uciskiem.
Teraz masz trudne zadanie- nie tracić nadziei na poprawę funkcjonowania ręki.
Szukaj dobrych placówek rehabilitacyjnych.
Są takie prywatne z kontraktem z NFZ oferujące zwykle wyższy poziom niż przychodnie rehabilitacyjne zwłaszcza w zakresie terapii funkcjonalnej (kwestia dobrze wyszkolonej kadry)
Ja ze swojej strony mogę Ci polecić CKR w Konstancinie
i tamtejszy Oddział Rehabilitacji Neurologicznej
http://www.ckr.pl/oferta/rehabilitacja-stacjonarna/rehabilitacja-stacjonarna-komercyjna/
Podczas moich pobytów widziałam dokonujące się postępy u bardzo ciężko poszkodowanych.
Co do orzecznictwa o stopniu niepełnosprawności to tu gdzie decyduje tzw. czynnik ludzki trudno o obiektywizm.
Łut szczęścia czy trafi się na lekarza czy na ,,urzędnika"
Nie są to też często specjaliści w danej dziedzinie.
Podczas tych komisji istotna jest również druga część komisji z pracownikiem socjalnym/psychologiem.
Tu poddaje się ocenie samowystarczalność w zakresie codziennego funkcjonowania, możliwości zawodowe, wsparcia ze strony bliskich itp.
Nasze przypadłości rzadko są widoczne na pierwszy rzut oka. Większość też stara się nie tracić przedoperacyjnej energii, nie każdy na komisji potrafi wejść w rolę ofiary.
I taka powierzchowna ocena orzeczników może być krzywdząca.
Trzymaj się Gabrysiu pozytywnych myśli i zasięgaj języka gdzie się da w kwestii poprawy jakości funkcjonowania ręki.
Żeby nie tracić czasu w swoim zakresie może możesz wykonywać czy choćby próbować proste ćwiczenia typu przesuwanie koralików , ściskanie piłeczki itp. Może jakiś delikatny masaż ręki, poszczypywanie lub stymulowanie szorstką myjką.
Na rozsądek takie proste czynności nie powinny szkodzić ale jeżeli masz obawy dopytaj specjalistę.
Pozdrawiam Z.
Wtajemniczona
19-05-2013, 13:38:26

Gabriela, ja polecam- choć niestety prywatne- klinikę w Krojantach-zabiegów mnóstwo, a sama widziałam jak wyprowadzają z niedowładów zarówno przed- jak i po operacjach.
Pozdr
Ela
Początkująca
19-05-2013, 15:44:18

mam straszne bóle kręgosłupa ( nie mogę utrzymać głowy) szyjnego wynik badania rezonansu skrócie na poziomie c5 c6 obniżenie wysokości krążka m-k z cechami odwodnienia i tyłozmykiem zwyrodnienie 1 stopnia. Centralna przepuklina krążka m-k powoduje zniesienie rezerwy płynowej rdzenia wraz z jego modelowaniem i ogranicza światło otworów m-k
na wizycie u dobrego neurochirurga usłyszałam że mam ucisk na rdzeń i konieczna jest operacja . jestem przerażona bo 2 lata tmu miałam operacje tarczycy nieudaną teraz mam ogromne kłopoty braki wapnia niedoczynność przytarczyc i przerost z guzem jestem przerażona nie wiem co robić
gość
19-05-2013, 17:35:22

Gabrysiu czy ja dobrze pamiętam, nie tak dawno czytałam, że wracasz do pracy (kwiecień)? Kiedy miałaś operację na szyję? Z dnia na dzień Ci się pogorszyło? Ten niedowład??
Współczuję.....
dagiii może kolejna konsultacja Cię uspokoi? Albo przynajmniej potwierdzi konieczność operacji...No to może slogan, ale musisz wierzyć w pomyślność leczenia czy to operacyjnego czy zachowawczego....
Za Was obie trzymam kciuki.
pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: