Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
20-05-2013, 15:24:44

Karolino, nie wiem co tam masz napisane jeśli chodzi o ucisk na rdzeń czy korzenie nerwowe. Ja bym zaczęła od dobrego neurologa- który klinicznie oceni Twój stan, wszystkie odruchy, ewentualne (oby nie) deficyty neurologiczne i przy Tobie pewnie też obejrzy MR - bo opis to jedno a obraz to drugie (mi jeden neurochirurg powiedział, ze czasem robią mocny opis pod ZUS;) nie wiem na ile to prawda).
Wtajemniczona
20-05-2013, 15:29:01

Karolino, ja miałam w opisie 2 przepukliny w fazie ekstruzji. Jedną zoperowano, a druga w takim stanie została. Wydaje mi się, ze na twoim etapie można zdziałać coś jeszcze rehabilitacją, tym bardziej, że masz tyle poziomów z protruzją. Całego kręgosłupa ci nie zoperują. Nie masz ucisku na rdzeń, więc chyba dobrą rehabilitacją możesz spokojnie powalczyć. Oczywiście skonsultuj to z neurochirurgiem. Głowa do góry
Początkująca
20-05-2013, 18:34:58

Witajcie szyjeczki
Karolino spokojnie. Tak jak Ci sugerują Ela i Aga skonsultuj się z neurochirurgiem, a z dobrym neurologiem również nie zaszkodzi, a wręcz pomoże Ci taka podwójna wizyta i zdanie 2 lekarzy. Zawsze jest wtedy łatwiej wyciągnąć wnioski i być fachowo pokierowana w kierunku leczenia.
Masz podobny wynik MR (w szyjnym) do mojego – 3 przepukliny z uciskiem na worek oponowy i korzenie nerwowe, bez ucisku i modelowania rdzenia. U mnie również nie podano żadnych wymiarów w mm.
Ja korzystam z wizyt u neurologa, gdyż to on widzi po badaniu odruchów i po wywiadzie jakie zabiegi/ćwiczenia w danym okresie mi pomogą.
Myślę, że na tym etapie dyskopatii zalecana jest solidna i systematyczna rehabilitacja w dobrych rękach i przestrzeganie wskazówek rehabilitanta/fizjo. Mnie to pomaga i przynosi efekty w postaci cofnięcia się objawów bólowych i neurologicznych.
Czekaj cierpliwie na wizytę u neurochirurga i jego zdanie (mam nadzieję, że nie zaproponuje Ci operacji) oraz na badanie u neurologa, który wskaże Ci dalsze leczenie. Trzymam kciuki za powodzenie.
Pozdrawiam anTosia
gość
21-05-2013, 06:13:05

dagii nie pracować to nie znaczy się poddać...Ja po operacji wróciłam po 5 tyg. do pracy, kończyłam mi się umowa i mi zależało na pracy...w końcowym wyniku (czekam na kolejną operację) i tak ją stracę ale nawet ten rok z nią był ważny...Tak jak już tu przeczytałaś skorzystaj z rehabilitacji czynnościowej, terapii manualnej, może zwyczajnie kilkanaście dni zwolnienia i objawy potrafią się uspokoić a Ty złapiesz oddech.
Karolino pamiętam, że objawy miałaś duże...opis opisem, ważny jest obraz...
Ja się powtarzam ale najdokładniej łącznie z wszystkimi odruchami zbadał mnie fizjoterapeuta/terapeuta manualny i do dziś to w zasadzie on czuwa nad moim bezpieczeństwem neurologicznym...nie wiem może nie mam szczęścia do neurologów...
pozdrawiam
Wtajemniczona
21-05-2013, 07:02:43

Karolino nie panikuj, wizyta u neurochirurga jest wskazana. Jak będziesz nie operacyjna to od razu Ci to powie. Mają takie skrzywienie zawodowe, zawsze szukają czy pacjent nadaje się na stół. W razie takiej diagnozy to wskazane konsultacje u innych neurochirurgów. Na pewno czeka Cię walka o niepogorszenie obecnego stanu, dobry neurolog i fizjo pomogą. Poproś neurochirurga o informacje jakich zabiegów nie poleca. Wtedy przedyskutujesz rodzaj zabiegów z neurologiem i powodzenia w walce.
Gabriela40, czy masz uszkodzone nerwy i dlatego wystąpił niedowład? Jak ocenił to neurochirurg, dał nadzieję? Za radą Zosi nie poddawaj się, rehabilitacja usprawnia.
Piotrze wizyta w takich miejscach nie należy do przyjemności, mam mamę z rakiem piersi to wiem. Bogna też mogłaby dużo napisać, sama przez to przeszła. Najważniejsze to pozytywne nastawienie, że będzie dobrze czego Wam życzę.
Wczoraj spędziłam dzień w szpitalu, miałam pecha bo mój prowadzący był na bloku operacyjnym i jak wrócił to był zmęczony. Przeglądną MR i stwierdził brak uszkodzeń rdzenia, 3 poziom do zrobienia ale na spokojnie. W czerwcu po mojej rehabilitacji czeka mnie jeszcze konsultacja u dr. Łątki. Ustalimy dalsze postępowanie, mam nadzieję że termin następnej operacji będzie odległy. Na razie szykuję się do Lądka usprawniać moje kończyny bo ucisk na rdzeń zostawił ślady. Kochani czy ktoś z Was zna metodę dr. Palucha?
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Początkująca
21-05-2013, 08:33:51

Dana – metodę dr Palucha znam tylko z opowiadań koleżanki, która z niej korzysta i leczy się nią już ze 2 lata na odcinek lędźwiowy. Koleżanka jest bardzo zdyscyplinowana i cierpliwa co do tej metody, bo takim trzeba być i mieć dużo samozaparcia lecząc nią. Jeździ kilka razy do roku na te seanse, w sumie kilkuminutowe. Ma je 2 razy dziennie- rano i po południu przez 7-10 dni. Przestrzega wszelkich zasad postępowania po zabiegu (nie wolno siadać, w pracy stała przy biurku lub klęczała- jedyny siad to korzystanie z toalety … i tyle). Po pół roku takiego stania przy biurku, pozwolono jej na korzystanie z klękosiadu. Przez każdy okres pobytu na tej terapii nie wolno jest dojeżdżać na zabiegi, więc na ten okres bierze urlop i mieszka w miejscowości lekarza-terapeuty. Jest to jak widać męczące i uciążliwe, ale co się nie robi dla zdrówka. W sumie są pozytywne wyniki tej metody oraz cierpliwości i samodyscypliny koleżanki, bo uniknęła operacji przed którą tak się broniła i okrutnie bała. Korzysta z niej nadal, chociaż wizyty są coraz rzadsze – dla podtrzymania efektu.
Poczytaj, podaję link:
http://www.majos.com.pl/metoda
Pozdrawiam anTosia
Forumowicz
21-05-2013, 09:33:27

Halo , jadę dzisiaj do sanatorium .
Czy można w sanatorium podleczyć bądź rozluźnić wątrobę ??
Jak wrócę to opiszę zabiegi :)
Pozdro
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Forumowicz
21-05-2013, 11:10:22

Raf lepiej zaopatrz się w środki wspomagające trawienie alkoholu pij mniej lub więcej no tak 5 cm w wannie . Wypoczywaj dobrze i lecz się jak Bóg przykazał
Dagi Powodzenie w rehabilitacji nie zależy tylko od rehabilitanta ale i również Twojego samozaparcia i wytrwania w systematyczności co czasami jest uciążliwe lecz zapewniam przynosi efekty ja mimo że nie mam czucia w lewej ręce utrzymuje ją w pełnej aktywności manualnej a to ze nieraz podczas prac kuchennych poparzę się lub pozacinam nożem jak wieprzek czego nie odczuwam bólu i się rozglądam czyja to krew na podłodze utrzymuję różne rzeczy w niej bez wypadania lecz zbyt dużo nie mogę udźwignąć chociaż to tez pojęcie względne jak się ma wnuki .
anTosia może jakiś wierszyk? mnie wena opuściła
Pozdrawiam wszystkich
ks Janusz
Wtajemniczona
21-05-2013, 11:37:20

anTosiu dziękuję za szybką odpowiedź. Zaczynam czytać o tej metodzie, jest to faktycznie długotrwałe leczenie, ale wolę takie niż kolejną operację. Wyczytałam również, że nie wszystkie przypadki są kwalifikowane do leczenia.
Raf mam wrażenie że w sanatorium to większość leczy tylko wątrobę. Warunki są sprzyjające, a jak dopisze towarzystwo to niezbędne są środki wspomagające o których pisze zanzibar.
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
gość
21-05-2013, 12:04:58

dana nie wiem czy po operacji można skorzystać z metody dr Palucha? Przed operacją nie zawsze (chociaż wiem, że odważnie podchodzą do pacjentów- znajoma korzysta) a po to już chyba jest niemożliwe, no chyba że na zupełnie odległy odcinek od operowanego...Byłaś po operacji u terapeuty manualnego?
A jakie Wy macie doświadczenie z terapią manualną po operacjach? Na ile spotykacie się z ostrożnością u terapeutów?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Reklama: