Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
12-01-2013, 11:47:39

Irek ja z trzymaniem przedmiotów też mam problem,ale co sie da to mam na sznurku(telefon,klucze,portmonetka etc.,a w uchu mam bluetooth i jest super(bo niedowłady mnie "duszą")
Sznurowadła mam zaszyte,a wskakuje w ubranka które nie maja guziczków tylko zamek.Może na razie to jakieś rozwiazanie,ale nie na dłuzsza mete.Ja juz sie przyzwyczaiłam prawie 1,5 roku
Poza tym jestem zwolniona z róznych prac domowych w tym zmywanie(tutaj chociaż jedyny plus).
Kasia
gość
12-01-2013, 13:14:22

Kasiu, i wszyscy nam tego zazdroszczą. Tak fajnie nikt nie ma.
Tak coś napiszę normalnie. Nie wiem jak w Zakopanem, ale w Kraku godz 14,12 , mała śnieżyca. Pies ucieka do domku. Jak tam nasi skoczkowie, przekonamy się o 16.
Z pogodą jest jak z człowiekiem, chwiejna jest i zmienna.
Zależna od wiatru orz ciśnienia. Ostatnio mam 500/250
raf, postrzeliłeś się, czy szukasz gwintówki.
miłego,irek
krak62
Wtajemniczona
12-01-2013, 14:16:52

Irek
To chyba takie ciśnienie jak na góralskie położenie w normie
U nas brak śnieżyc chociaż przydałby sie jakiś nawiew,jednak z położenia to pewno niemożliwe chyba,że z dachu.
Forumowicz
12-01-2013, 16:24:31

Pozdrawiam WSZYSTKIE PERYSKOPKI BOLESNE te przed i po.Bardzo wam współczuje -ból to zły przeciwnik.Kazulu to sie rymuje bidulu to co piszesz jest rozwalajace ,jak i krak.Nic tylko wam nie zazdroscic. Wy do mnie to jak 100 do 30.Najbardziej to boli te chore państwo-nadwyraz opiekuńcze-do bólu....... . Co dalej każdy ma problem na swoja miarę.Dzięki Wam dotarło do mnie ,że praca owszem, ale nie za wszelką cenę.Zdrowie to abstrakcyjne pojęcie gdy próbujemy się leczyć- czy tez walczyć o swoje.Irek na te okolicznosć zapodałem warka strong-od lat 7 numer jeden.[fax czarny nr.2].Oczywiscie dla zdrowotności.Trzymajcie sie kochani i sie nie dajcie.Zapomniał bym moze lepiej by RAF nie strzelał z gwintówki tylko przechylił z gwinta-na zdrowie . piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
12-01-2013, 17:46:09

Piotr spoko, ja sobie żyję tak od kilku lat. Kaśka, tak Kraków 500 n p m. Zakopiec jeszcze 100 kilosów.Tam waleczni górale mają ciśnienie 1000/..........Oki ja herbaty góralskiej nie piję. No chyba, że góralkę w Kraku spotkam to ogólnie rośnie wszystko, ciśnienie też. miłego, irek
krak62
Początkująca
13-01-2013, 07:46:31

Jestem nowa na tym forum ale od jakieś czasu śledzę wszystkie wpisy i szukam podobnych dolegliwości co moje .Oto mój ois rm
zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z lekko kyfotycznym utawieniem kr C w odcinku C3-C7.Cech y dehybrydacji tarcz m/kręgowych C4/C5,C5/C6,C6/C7.Obniżenie wysokości tarcz m/kręgowej C4/C5,C5/C6.Zmiany wytwórczo-zwyrodnieniowe na przednich i tylno-bocznych krawędziach trzonów kręgów C4 do C7.
Szerokie tylno-boczne przepuchliny tarcz m/kręgowych C4-C5 i C5-C6 modelują przednio-boczną powieszchnię worka oponowego,sięgając stycznie brzusznej powieszchni rdzenia kręgowego,zwężają obustronnie zchyłki boczne, a na poziomie C5-C6 po stronie prawej także otwór m/kręgowy z modelowaniem/uciskiem na korzenie nerwow.Tylno-boczna wypuklina tarczy m/kręgowej widoczna jest na poziomie C6-C7,gdzie modeluje przednio-boczną powieszchnię worka oponowego i zwęża obustronnie zachyłki boczne.Przednia rezerwa płynowa kanału kręgowego jest istotnie zredukowana w odcinku C4-C7.Rdzeń przedłużony i rdzeń kręgowy w uwidocznionym zakresie bez zmian ogniskowych.
Czy można wyleczyć to rehabilitacją???
gość
13-01-2013, 08:11:55

Witam,sam sztywny opis to za mało,potrzebne są objawy bo na tej podstawie neurochirurg powie co i jak.Ważne jakie masz objawy.
Wtajemniczona
13-01-2013, 08:46:42

Piotrusiu.
Bynajmniej nie czuje się bidulką,a co najważniejsze wiekszą od każdego z tego forum(niektórzy maja naprawde takie schorzenia,że mogłabym sie schować ze swoimi).Każdy ma coś wiecej lub mniej,ale to wcale nie wyróżnia.Lepiej wspierajmy sie nawzajem,pożartujmy,wyskoczmy na piwo(ja zorganizuje słomki) i jakoś raźniej będzie to wszystko przetrwać.
Ja napisałam do Irka aby podnieść go na duchu,że nie tylko On walczy z takimi dolegliwościami i że na jednym wózku jedzie się raźniej i nie stacza sie w dól z mega prędkością,a gdyby nawet to trochę adrealinki nie zaszkodzi...
Fakt,że niektórym cieżko,ale nie dajmy sie zwariować.
Kasia
Forumowicz
13-01-2013, 08:54:57

dudek113 2013-01-13 08:46:31 Jestem nowa na tym forum ale od jakieś czasu śledzę wszystkie wpisy i szukam podobnych dolegliwości co moje .Oto mój ois rm
zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z lekko kyfotycznym utawieniem kr C w odcinku C3-C7.Cech y dehybrydacji tarcz m/kręgowych C4/C5,C5/C6,C6/C7.Obniżenie wysokości tarcz m/kręgowej C4/C5,C5/C6.Zmiany wytwórczo-zwyrodnieniowe na przednich i tylno-bocznych krawędziach trzonów kręgów C4 do C7.
Szerokie tylno-boczne przepuchliny tarcz m/kręgowych C4-C5 i C5-C6 modelują przednio-boczną powieszchnię worka oponowego,sięgając stycznie brzusznej powieszchni rdzenia kręgowego,zwężają obustronnie zchyłki boczne, a na poziomie C5-C6 po stronie prawej także otwór m/kręgowy z modelowaniem/uciskiem na korzenie nerwow.Tylno-boczna wypuklina tarczy m/kręgowej widoczna jest na poziomie C6-C7,gdzie modeluje przednio-boczną powieszchnię worka oponowego i zwęża obustronnie zachyłki boczne.Przednia rezerwa płynowa kanału kręgowego jest istotnie zredukowana w odcinku C4-C7.Rdzeń przedłużony i rdzeń kręgowy w uwidocznionym zakresie bez zmian ogniskowych.
Czy można wyleczyć to rehabilitacją???
Witaj Dudek 113 to co podajesz to tylko opis rezonansu bez podania objawów które odczuwasz bo jak mawiają mądrzy ludzie nie leczy się rezonansu a człowieka i bez podania co odczuwasz ciężko jest określić czy możesz jeszcze utrzymywać san taki jaki jest bo jak pewnie czytasz rehabilitacja nie leczy jedynie pozwala utrzymać stan istniejący lub może działać przeciw bólowi .
Zmiany które nastąpiły nie cofną się jedynie można utrzymać stan jaki jest lub poddać się operacji .
Więc moja rada jest taka abyś możliwie prędko skonsultowała ten rezonans i przedstawiła swoje objawy takim lekarzom jak neurochirurg ,neurolog .lekarz rehabilitacji i dobry terapeuta . a to po to abyś miała pełen obraz co można a czego nie w twoim wypadku i wówczas podejmiesz decyzję która z podanych opcji jest dla Ciebie odpowiednia . Musisz tez pamiętać ze odpowiednio dobrana rehabilitacja pozwala czasem przez wiele lat utrzymać stan rzeczy taki jaki jest tu przykładem może być Irek Któremu osobiście dziękuję za jego bytność i wytrwałość na tym forum . Musisz tez wiedzieć że operacja to ostateczność i czym więcej konsultacji tym więcej możliwości do wyboru .
Pozdrawiam wszystkie szyjki Nowo przybyłe oraz starą niezawodna gwardię
ks Janusz
Początkująca
13-01-2013, 09:58:56

rzeczywiście nie napisałam o objawach ;cierpię na ciągłe bóle głowy,bóle barków a zwlaszcza prawego ,spanie to koszmar zasypiam szybko ale rzadko ktorą noc uda mi się przespać od ponad roku funkcjonuję na ketonalu duo,poza tym drętwieją mi palce u rąk,znacznie utraciłam siły w rękach,ogólnie jestem zmęczona takim stanem nie mam ochoty na nic i wszystko mnie męczy,dodam że mam 40 lat pracuję fizycznie bo mamy gospodarstwo rolne,rodzina mnie odciąza ale i tak jest coraz gorzej.
zdarzały mi sie zawroty głowy ,nawet z wymiotami,często mam mroczki przed oczami....to z grubsza wszystko choć i tak wystarczy?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: