Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
08-01-2012, 19:13:31

buraczek 2012-01-08 20:10:05
Chłopie a gdzie WIARA?
"Wiara czyni cuda "
......albo códa w zależności co się uda

bądź óda
Forumowiczka
08-01-2012, 19:17:22

joan-na
Ktoś Ci zalecił rehabilitację, czy to Twoja inicjatywa?
Joanna
Asienko w czasach panowania naszego NFZ z kasy chorych dostałam się tylko do lekarza pierwszego kontaktu, na 1 wizytę do lekarza rehabilitacji i na 1 cykl 10 zabiegów fizykoterapii. Acha jeszcze też 1 wizytę do neurologa.
Cała reszta to były poszukiwania na własną niestety płatną rękę. A że złotego lekarstwa na kręgosłup wciąż nie ma, więc niektóre rzeczy mi pomogły a niektóre zaszkodziły. Akupunktura z prądem trochę pomogła. McKenzie zaszkodził :(
Początkująca
08-01-2012, 19:19:41

A propos "cofnięcia się wypuklin"
Mi powiedziała neurolog, że mogą się skurczyć, uschnąć, a tym samym zmniejszyć swoją objętość i przestać uciskać.
Przynajmniej tak zrozumiałam.
Ale nie przestały uciskać
Początkująca
08-01-2012, 19:23:45

Asiu, nie pytam, czy płaciłaś, ale czy któryś z lekarzy nie powiedział np "dobrze by było, gdyby Pani wzięła takie i takie zabiegi"?
Forumowicz
08-01-2012, 19:31:20

Czy wypukliny mogą się cofnąc zależy jeśli nie doszło do przerwania pierścienia to może tak ale wymaga to trochę cwiczeń a głównie na wyeliminowaniu schylania się gdy coś wypadnie z ręki a jedynie kucac by podnieśc na takie bóle dobrze jest się położyc na wznak i nogi zgięte w kolanach położyc na taboret lub pufę można przy tym robic cwiczenia napinające czyli napinac mięśnie brzucha i pośladków można też jeżeli ktoś posiada piłkę redondo położyc się na brzuchu piłeczkę wsadzic między uda pięty w lekkim odchyleniu na zewnątrz powoli zaciskac nogi z jednoczesnym przychylaniem pięt do wewnątrz i napinaniem mięśni brzucha i pośladków nie zapominając o oddychaniu po kilkunastu powtórzeniach można ukleknąc i zrobic kilka kocich grzbietów
ks Janusz
Forumowiczka
08-01-2012, 19:36:52

Asiu w sumie to nikt mi nic konkretnego nie zalecił. Może były hasła, że można by jeszcze spróbować powtarzać laser.
i pływać do tyłu. A jak już poszłam gdzieś sama to wiadomo - każda lisica swój ogonek chwali (tak to jest, czy przekręciłam?), więc w zależności od tego co robiłam, zalecali powtarzać te same zabiegi.
Początkująca
08-01-2012, 19:37:41

Siema :)
heh WOŚP Daje czadu :) a ja dzisiaj bez jakiejkolwiek mocy, kręgosłup dał mi popalić w nocy.. spałam nie na swoim łózku i już szyjka odmówiła posłuszeństwa..... ciśnienie mam wysokie ale niema co sie dziwić na śniadanie energi-drink a popołudniu kawa fusiasta i mam nockę z głowy, juz mi sie dłonie trzęsą..... ktoś tu napisał o ćwiczeniach McKenziego przyznam szczerze że mi to stosowali po operacji ale to pogarszało mi jeszcze ból, lekarz który u mnie to prowadził stwierdził ze najpierw poiwnnam być na tych ćwiczeniach w szpitalu przed operacją a nie po.. cóz sam to zalecił a potem sie dziwi ze narzekam.....
Kręgosłup lędźwiowy też mi daje do wiwatu ale niema co sie poddawać, dzisiaj zrobiłam sobie 5 km spacer hehe niedawno wróciłam, fajnie pooddychac powietrzem po deszczowym dniu :)
pozdrawiam Wszystkich cieplutko :)
gość
08-01-2012, 20:11:09

joan-na 2012-01-08 20:19:41 A propos "cofnięcia się wypuklin"
Mi powiedziała neurolog, że mogą się skurczyć, uschnąć, a tym samym zmniejszyć swoją objętość i przestać uciskać.
Przynajmniej tak zrozumiałam.
Ale nie przestały uciskać
Taką opinię też słyszałam od swojej neurolog i od rehabilitanta, że mogą się skurczyć i "oblać" wapniem-czyli zwapnieć, ale do tego trzeba ponoć czasu, żeby tak się stało i uważać, by nie został przerwany pierścień, wtedy święty Boże nie pomoże!!
Ja zastosowałam metodę Janusza "czerwonych kółeczek" na sprzętach domowych, które przypominają mi o tym by nie schylać się nagle na wyprost. nogach i nie podnosić wysoko rąk tam gdzie nie mogę dostać bez podwyższenia. Pomaga. Stąd moja ksywka by pamiętać te przykazania

A na tą zdechłą pogodę rada: lampka czerwonego wina i dobra gorzka czekolada
Miłego wieczoru Szyjkom
anTosia
Forumowicz
08-01-2012, 20:23:29

zuzia2712 2012-01-08 20:37:41 Siema :)
kręgosłup dał mi popalić w nocy.. spałam nie na swoim łózku i już szyjka odmówiła posłuszeństwa..... ciśnienie mam wysokie
trzeba było spać na swoim

zuzia2712 2012-01-08 20:37:41
... ciśnienie mam wysokie
to dziwne bo zawsze myślałem że po spaniu na nie swoim ciśnienie jest niskie
Forumowiczka
08-01-2012, 20:33:14

raf
to dziwne bo zawsze myślałem że po spaniu na nie swoim ciśnienie jest niskie
cha cha !!!! podobało mi się, dobre.....
Zuzia - jak to odbić, bo coś nie mam dzisiaj polotu?
A

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Reklama: