Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
08-01-2012, 19:13:31

buraczek 2012-01-08 20:10:05
Chłopie a gdzie WIARA?
"Wiara czyni cuda "
......albo códa w zależności co się uda

bądź óda
Forumowiczka
08-01-2012, 19:17:22

joan-na
Ktoś Ci zalecił rehabilitację, czy to Twoja inicjatywa?
Joanna
Asienko w czasach panowania naszego NFZ z kasy chorych dostałam się tylko do lekarza pierwszego kontaktu, na 1 wizytę do lekarza rehabilitacji i na 1 cykl 10 zabiegów fizykoterapii. Acha jeszcze też 1 wizytę do neurologa.
Cała reszta to były poszukiwania na własną niestety płatną rękę. A że złotego lekarstwa na kręgosłup wciąż nie ma, więc niektóre rzeczy mi pomogły a niektóre zaszkodziły. Akupunktura z prądem trochę pomogła. McKenzie zaszkodził :(
Początkująca
08-01-2012, 19:19:41

A propos "cofnięcia się wypuklin"
Mi powiedziała neurolog, że mogą się skurczyć, uschnąć, a tym samym zmniejszyć swoją objętość i przestać uciskać.
Przynajmniej tak zrozumiałam.
Ale nie przestały uciskać
Początkująca
08-01-2012, 19:23:45

Asiu, nie pytam, czy płaciłaś, ale czy któryś z lekarzy nie powiedział np "dobrze by było, gdyby Pani wzięła takie i takie zabiegi"?
Forumowicz
08-01-2012, 19:31:20

Czy wypukliny mogą się cofnąc zależy jeśli nie doszło do przerwania pierścienia to może tak ale wymaga to trochę cwiczeń a głównie na wyeliminowaniu schylania się gdy coś wypadnie z ręki a jedynie kucac by podnieśc na takie bóle dobrze jest się położyc na wznak i nogi zgięte w kolanach położyc na taboret lub pufę można przy tym robic cwiczenia napinające czyli napinac mięśnie brzucha i pośladków można też jeżeli ktoś posiada piłkę redondo położyc się na brzuchu piłeczkę wsadzic między uda pięty w lekkim odchyleniu na zewnątrz powoli zaciskac nogi z jednoczesnym przychylaniem pięt do wewnątrz i napinaniem mięśni brzucha i pośladków nie zapominając o oddychaniu po kilkunastu powtórzeniach można ukleknąc i zrobic kilka kocich grzbietów
ks Janusz
Forumowiczka
08-01-2012, 19:36:52

Asiu w sumie to nikt mi nic konkretnego nie zalecił. Może były hasła, że można by jeszcze spróbować powtarzać laser.
i pływać do tyłu. A jak już poszłam gdzieś sama to wiadomo - każda lisica swój ogonek chwali (tak to jest, czy przekręciłam?), więc w zależności od tego co robiłam, zalecali powtarzać te same zabiegi.
Początkująca
08-01-2012, 19:37:41

Siema :)
heh WOŚP Daje czadu :) a ja dzisiaj bez jakiejkolwiek mocy, kręgosłup dał mi popalić w nocy.. spałam nie na swoim łózku i już szyjka odmówiła posłuszeństwa..... ciśnienie mam wysokie ale niema co sie dziwić na śniadanie energi-drink a popołudniu kawa fusiasta i mam nockę z głowy, juz mi sie dłonie trzęsą..... ktoś tu napisał o ćwiczeniach McKenziego przyznam szczerze że mi to stosowali po operacji ale to pogarszało mi jeszcze ból, lekarz który u mnie to prowadził stwierdził ze najpierw poiwnnam być na tych ćwiczeniach w szpitalu przed operacją a nie po.. cóz sam to zalecił a potem sie dziwi ze narzekam.....
Kręgosłup lędźwiowy też mi daje do wiwatu ale niema co sie poddawać, dzisiaj zrobiłam sobie 5 km spacer hehe niedawno wróciłam, fajnie pooddychac powietrzem po deszczowym dniu :)
pozdrawiam Wszystkich cieplutko :)
gość
08-01-2012, 20:11:09

joan-na 2012-01-08 20:19:41 A propos "cofnięcia się wypuklin"
Mi powiedziała neurolog, że mogą się skurczyć, uschnąć, a tym samym zmniejszyć swoją objętość i przestać uciskać.
Przynajmniej tak zrozumiałam.
Ale nie przestały uciskać
Taką opinię też słyszałam od swojej neurolog i od rehabilitanta, że mogą się skurczyć i "oblać" wapniem-czyli zwapnieć, ale do tego trzeba ponoć czasu, żeby tak się stało i uważać, by nie został przerwany pierścień, wtedy święty Boże nie pomoże!!
Ja zastosowałam metodę Janusza "czerwonych kółeczek" na sprzętach domowych, które przypominają mi o tym by nie schylać się nagle na wyprost. nogach i nie podnosić wysoko rąk tam gdzie nie mogę dostać bez podwyższenia. Pomaga. Stąd moja ksywka by pamiętać te przykazania

A na tą zdechłą pogodę rada: lampka czerwonego wina i dobra gorzka czekolada
Miłego wieczoru Szyjkom
anTosia
Forumowicz
08-01-2012, 20:23:29

zuzia2712 2012-01-08 20:37:41 Siema :)
kręgosłup dał mi popalić w nocy.. spałam nie na swoim łózku i już szyjka odmówiła posłuszeństwa..... ciśnienie mam wysokie
trzeba było spać na swoim

zuzia2712 2012-01-08 20:37:41
... ciśnienie mam wysokie
to dziwne bo zawsze myślałem że po spaniu na nie swoim ciśnienie jest niskie
Forumowiczka
08-01-2012, 20:33:14

raf
to dziwne bo zawsze myślałem że po spaniu na nie swoim ciśnienie jest niskie
cha cha !!!! podobało mi się, dobre.....
Zuzia - jak to odbić, bo coś nie mam dzisiaj polotu?
A

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: