Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
25-07-2011, 20:04:55

Witajcie, cały dzien nie dałam rady usiasć przed komputerem. Chyba to pogoda powoduje, ze jak normalnie boli to w taki dzień jak dziś boli jeszcze bardziej. Ale w końcu na chwilę jestem i nie żałuję, tyle ciepła i serdeczności z Waszej strony, że aż się wzruszyłam. Ewo, Mariko, Asiu, bardzo dziękuję za slowa otuchy i wsparcie. Ewo oczywiście poczekam do 1 sierpnia i napiszę, co mi tam. Harat mnie nie konsultował, do niego w ogole nie dałam rady się dostać. Moim lekarzem jest dr. Litwinowicz. Ale do niego też nie jest łatwo się dostać drugi raz, bo na ten rok już nie rejestrują od lutego.
gość
26-07-2011, 05:50:01

Witajcie szyjki!!!!Aby ten dzień przyniósł jak najmniej bólu a jak najwięcej słońca.Ja również Anitko wczoraj czułam się strasznie,masz rację pogoda ma na nas ogromny wpływ.Jestem ze Szczecina więc to nie tak daleko od Ciebie,pewnie ten sam front nas wczoraj tak zmęczył.Pozdrawiam!!! MARIKA
gość
26-07-2011, 19:18:46

Dzisiaj front jest nad Śląskiem. Chyba ten sam bo dzisiaj z kolei ja niedomagam :)
Asia (buraczek)
Początkująca
26-07-2011, 19:41:13

Witajcie! Iu mnie w centrum jest rowniez deszczowo co sie czuje w szyji i barku. Pozdrawiam Was Kochane Szyjki.
anna
Początkująca
27-07-2011, 11:15:33

Witajcie! Mam pytanie , moze ktos miał podobnie i udzieli mi odpowiedzi badz podpowiedzi . 3 siierpnia ide na rehabilitacje na 3 tygodnie a na 4 wyznaczyli mi trmin komisji orzekajacej o stopniu niepełnosprawnosci, czy na ten czas ordynator moze dac mi przepustke? Jak to załatwic , moje szczescie ze obie rzeczy sa w tej samej miejscowosci. Prosze podpowiedzcie cos. Pozdrawiam
anna
Początkująca
27-07-2011, 19:44:58

Anno, myślę że to nie powinien być problem. Nawet w sanatorium z ZUS, ordynator w ważnych sprawach dawał przepustkę. Nie przejmuj się, będzie dobrze.
Początkująca
28-07-2011, 12:01:48

Anito, dziekuje za odpowiedz, wiem jednak ze to z zasadami panujacymi na tym oddziale nie przejdzie, wczoraj rozmawiałam nawet z Rzecznikiem Praw Pacjenta ktory jasno powiedział ze nie ma czegos takiego jak przepustka, jedynie dobra wolaordynatora na ktora nie mam co liczyc. Pozdrawiam serdecznie Wszystkie Szyjki.
anna
Początkująca
28-07-2011, 15:34:27

No to marnie Anno, będziesz musiała jakoś sobie z tym poradzić. A ja usiadłam właśnie nad wnioskiem o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, no i nie wiem co mam zaznaczyć. Może ktoś mi podpowie o co możemy z racji naszej choroby się starać.
Zwracam się z prośbą o wydanie orzeczenia..........dla celów:
-odpowiedniego zatrudnienia
-szkolenia
-uczestnictwa w warsztatach terapii zajęciowej
-konieczności zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze
-korzystania z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystencji /korzystanie z usług socjalnych, opiekuńczych, terapeutycznych i rehabilitacyjnych/
-zasiłku stałego
-zasiłku pielęgnacyjnego
-korzystania z karty parkingowej
korzystania z innych ulg i uprawnień na podstawie odrębnych przepisów

o co mogę wnioskować?
Anita
Forumowiczka
28-07-2011, 16:48:34

Anitko,proponuję przeanalizować punkty
-odpowiedniego zatrudnienia(krótszy dzień pracy,dostosowanie stanowiska pracy,dodatkowy urlop dla celów zdrowotnych) Punkt wskazany jeśli zamierzasz po zakończeniu leczenia wrócić do pracy.
-szkolenia (jeśli Twój dotychczasowy charakter pracy nie pozwoli na jej kontynuowanie a szkolenie w innej branży ułatwiłoby znalezienie innej pracy.Tak że punkt do rozważenia w określonej indywidualnej sytuacji.
-zaopatrzenie w przedmioty ortopedyczne i środku pomocnicze (może być przydatny)
-Korzystanie z systemu środowiskowego wsparcia.....
raczej nieprzydatne ale to moje zdanie.
-zasiłki (przy stopniu umiarkowanym i lekkim nie przysługują.Ciężkiego raczej przy dyskopatii nie dają)
-karta parkingowa -tak,można z niej korzystać w każdym samochodzie którym podróżujesz, nie musisz prowadzić sama ani nie musisz być właścicielem samochodu.
-inne ulgi... tak np. ulgowa komunikacja miejska.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
28-07-2011, 17:08:06

Jakby to Pawlak z "Samych swoich" powiedział....ot mądrego milo posłuchać.

Bardzo dziękuję, to było bardzo pomocne, teraz mogę wypełnić druk, jutro idę do mojego lekarza, po zaświadczenie lekarskie, a w poniedziałek zawiozę dp Powiatowego Zespołu do spraw orzekania.

Jeszcze tylko w uzasadnieniu wniosku trzeba się określić, o zdolności samodzielnego funkcjonowania i ewentualnego korzystania ze sprzętu rehabilitacyjnego, to tez trochę nie wiem co wpisać.
No bo czynności samoobsługowe wykonuje samodzielnie, ale już przy prowadzeniu gospodarstwa domowego muszę korzystać z pomocy synów, bo ani nie mogę dźwigać, ani sięgać wysoko, no nie wiem co wpisać.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: