Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
27-10-2009, 00:08:50

Dawno, dawno temu na tym forum była lista z rzeczami, których nam robić nie wolno. Nie mogę jej znaleźć. Czy ktoś może ją pamięta? Warto ją sobie przypomnieć. Może Gosi by się przydała do powieszenia na lodówkę.

pzdr
Danusia
gość
27-10-2009, 06:04:38

Dzień dobry dzisiaj po nie przespanej nocy ale to raczej nie z bólu tylko własnej głupoty bo kto o 20.00 pije kawę?

Piranio ja myślę że Goja powinna sama przeczytać tą powstająca lekturę by poznać dokładnie co może sie dziać z niepokornymi i rozgorączkowanymi pacjentami którzy mają za nic doświadczenia innych Pozdrawiam Janusz
Początkująca
27-10-2009, 07:07:54

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:

1. Nie dżwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien , wieszanie prania , firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4. Unikanie biegania , jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miekkim materacu

Piranio, prosiłaś o listę rzeczy zakazanych dla szyjek więc ją wklejam.

Pozdrawiam Dorota
Początkująca
27-10-2009, 08:45:15

Zosiu w 100 % masz rację wszystko to sie nałozyło ze nie jest lepeij .Biore sie za załatwianie wszystkich tych sparw o których pisałąś. Pamietam cały czas o liście i staram sie w 99 % sie stosować i nawet jesli cos próbuje zrobić w brew odrazu moja szyja sie odzywa wieć alarm cały czas czuwa. Samochodem jezdze tylko wtedy kiedy muszę to jest to naprawde sporadycznie .
Pamietam swoja ostania wizyte w szpitalu i neurochirurga ( ostatni dzień kołnierza) to lekarz powiedział dośc sie obijania wracamy do normalności wszystko zaczynamy wprowadzac i zyc normalnie . Daleko jest to od prawdy i nikt mi nie powie i ze po takiej operacji sie szybko dochodzi .Dochodza tylko szybko lekarze którzy nas operują . Neurochirurg i neurolog sa zachywceni moim stanem to dlaczego moja szyja jest tak sztywna i boli .
Jutro jade do lekarza rodzinnego .

Drogi gościu z okolić Szczecina ja moge Ci pomoc odnośnie lekarzy ze Szczecina chociaz jak przeczytasz móje ostatnie wpisy to może już nie beszesz chiał .Tu oczywiście żartowałam .
W Szczecinie jest trzech dobrych lekarzy neurochirurgów którzy operują kregosłupy ale oczywiście musisz mnieć tomograf albo rezonans.Pierwszy to Laskowski to ten który mnie operował i kilku moich znajomych ( sa bardzo zadowoleni) Ślusarczyk i Sagan . Namiary mam na tego co mnie operował jak pójdziesz do niego prywatnie to i tomograf bedziesz miał szybko załatwiony i pobyt w szpitalu i operację błyskawicznie. Ten lekarz pracuje w szpitalu wojskowym . Jak potrzbujesz wiecej informacji napisz do mnie na priv gosienka44@op.pl
Nie chce tu juz wiecej truc bo moja historie tu wszyscy znają juz pewnie na pamieć.

Kochani ja nie wiem co ja bym bez was zrobiła .
Pozdrawiam was goraco .Gosieńka

gość
27-10-2009, 08:53:06

Uwaga uwaga
Gorąca linia są już numerki do doktora Wilka śpiochy wstawać i do telefonów bo dzwoniła do mnie Zosia bym wam napisał pozdrawiam Janusz
Forumowiczka
27-10-2009, 08:53:09

e_d_g 2009-10-27 08:07:54 Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:

od 1 do 15

...

A nie mówiłam?

LEŻEĆ, PACHNIEĆ I PRZYJMOWAĆ PREZENTY OD WIELBICIELI !!!
gość
27-10-2009, 09:11:07

Spinko co prawda nie leżę lecz tylko pachnę zapachem piercardin a w prezencie otrzymałem złoto w pampersie u Brayanka bo dziś sie nim opiekuje mamusia jego za drzwi a wnusio sruuuuuuuu ot prezenty od wnuków normalnie bajka Pozdrawiam Janusz
Forumowiczka
27-10-2009, 09:12:28

zanzibar 2009-10-27 09:53:06 Uwaga uwaga
Gorąca linia są już numerki do doktora Wilka śpiochy wstawać i do telefonów bo dzwoniła do mnie Zosia bym wam napisał pozdrawiam Janusz

LINK DLA ŚPIOCHÓW:

http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,71241,100,NEUROCHIRURG%20%20-%20%20ARKADIUSZ%20%20WILK
gość
27-10-2009, 09:16:33

Gosieńka pokaż sie na skype bo nie mogę tego Szczecina namierzyć
Początkująca
27-10-2009, 10:19:44

Dr Wilk będzie 3.11 na Wolskiej.
Listę rzeczy zakazanych sobie wydrukowałam i będę się starała tego przestrzegać.
Ślachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: