Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
09-03-2020, 12:33:22

Bidusia81 2020-03-09 13:14:19
tltester 2020-03-09 13:00:26
Dlaczego tak boli jak człowiek się podnosi tak jak w szpitalu nakazali!?
Ehhhh...no boli...wszystko jeszcze świeże u Ciebie to i ból duży. Z każdym dniem będzie na pewno lepiej - ale nie myśl, że po tygodniu przestanie boleć bo to raczej niemożliwe
... ale jak już stoisz w pionie, to nie boli. Tak ma być. Swoje musisz przejść i na to nic nie poradzisz.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczona
09-03-2020, 13:07:49

tltester 2020-03-09 12:21:21
Czy ranę można opryskiwać srodkiem dezynfekującym? Nie dopytałem albo nie zapamiętałem. Jalowe opatrunki mam.
Na wypisie powinieneś mieć wskazówki dotyczące pielęgnacji rany.
Ja miałam zalecenia psikac 3 razy dziennie octeniseptem i w ciągu dnia nie naklejac plastra, aby rana oddychala. Zaklejałam rane na noc, bo bałam się, że szwy mi zahacza o coś.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Wtajemniczony
09-03-2020, 19:23:31

Testuje leżenie na plecach na zwykłej poduszce. Wychodzi całkiem ok. Na ortopedycznej jakoś mnie gniotło i nie wiem czy to przez nią ale głowa mnie niemiłosiernie dziś boli. Zobaczę jak będzie po zwykłej. Ortopeda młodej daty mówił, że te poduszki ortopedyczne to nie jest takie samo dobro bo wymuszają niefizjologiczne ułożenie kręgosłupa szyjnego. Teraz mam dylemat - kogo słuchać w tym świecie rządzonym przez pieniądze!?
Forumowicz
09-03-2020, 19:48:48

tltester 2020-03-09 20:23:31
Ortopeda młodej daty mówił, że te poduszki ortopedyczne to nie jest takie samo dobro bo wymuszają niefizjologiczne ułożenie kręgosłupa szyjnego. Teraz mam dylemat - kogo słuchać w tym świecie rządzonym przez pieniądze!?
Chyba coś w tym jest. Ja mam chyba 5 lub 6 poduszek rehabilitacyjnych . Kilka nie używam, nie pasują mi. Resztę tak na zmiany ale żadna nie jest cudowna. Najlepiej to kilka "jaśków", w miarę miękkich tak aby można było je swobodnie gnieść. Do snu tak je formuję aby dla głowy/szyi były dopasowane, aby nic nie bolało.
Wtajemniczona
09-03-2020, 22:16:43

kawo 2020-03-09 20:48:48
tltester 2020-03-09 20:23:31
Ortopeda młodej daty mówił, że te poduszki ortopedyczne to nie jest takie samo dobro bo wymuszają niefizjologiczne ułożenie kręgosłupa szyjnego. Teraz mam dylemat - kogo słuchać w tym świecie rządzonym przez pieniądze!?
Chyba coś w tym jest. Ja mam chyba 5 lub 6 poduszek rehabilitacyjnych . Kilka nie używam, nie pasują mi. Resztę tak na zmiany ale żadna nie jest cudowna. Najlepiej to kilka "jaśków", w miarę miękkich tak aby można było je swobodnie gnieść. Do snu tak je formuję aby dla głowy/szyi były dopasowane, aby nic nie bolało.
Nie tak łatwo poduszkę dobrać, ta którą obecnie używam jest moją trzecią i z tej jestem naprawdę zadowolona. Firmy nie podam bo Moderator pewnie by zablokował wypowiedź. Jest to produkt polskiej firmy, dobiera się w/g wagi i wzrostu użytkownika, jest dosyć miękka i do spania na plecach i na boku ( różne wysokości) i co nie jest bez znaczenia to tańsza od tej najniższej jakości renomowanej szwedzkiej firmy.
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Wtajemniczona
09-03-2020, 22:32:29

Gość 2020-03-09 01:16:59
Witam, jestem tu nową śledzę co dziennie co piszecie na forum Także czeka mnie zabieg na odcinku c5c6 Pytanie do osób na grupie kto był operowany w 10 Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy ? Moim operatorem jest doktor Futrak prosze o wypowiedź osób tam operowanych. POZDRAWIAM SERDECZNIE KAROLINA
Karolino
Będziesz w dobrych rękach, doktor Furtak jest naprawdę doświadczonym neurochirurgiem, wiele dobrego o Nim słyszałam będąc tam na oddziałe. Z tego co mi wiadomo to jest uczniem prof. Harata.
Na kiedy zaplanowana Twoja operacja?
Byłam operowana w Wojskowym w Bydgoszczy
Pozdrawiam
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Forumowiczka
10-03-2020, 07:16:14

Lucy napisz mi na priv proszę, jaką masz poduszkę ? Bo ja mam...ale jakoś niekoniecznie się na niej "czuję" - przed operacją niby była ok, ale teraz średnio się na niej wysypiam i myślę o zmianie
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowicz
10-03-2020, 07:25:18

Bidusia81 2020-03-10 08:16:14
Lucy napisz mi na priv proszę, jaką masz poduszkę ? Bo ja mam...ale jakoś niekoniecznie się na niej "czuję" - przed operacją niby była ok, ale teraz średnio się na niej wysypiam i myślę o zmianie
Lucy . ja też poproszę na priv o namiar na tę poduszkę. .
Wtajemniczony
10-03-2020, 07:51:34

Lucy, ja również poproszę info o tej poduszce na priv.
Wtajemniczony
10-03-2020, 10:57:56

Testowe spanie na zwykłej poduszce wyszło dobrze. Wydaje mi się, że ortopedyczna uciska tętnice w szyi. O dziwo, przed operacją ortopedyczna była bardzo dobra. Obróciłem ją teraz i leżę na niższym wyprofilowaniu.
5 dni po operacji gardło jest już u mnie bardzo OK. Po operacji zjadłem dwa lody, w domu 4 zimne musy z lodówki, przetarte i zasmażone jabłka z lodówki, wypiłem też zimne piwo bezalkoholowe przez słomkę bezpośrednio na gardło.
Czuję lekką tkliwość skóry lewej i prawej konczyny, delikatnie też na łopatkach. Palec, który przed operacją był mocno zdrętwiały a również bolał jak po uderzeniu młotkiem jest teraz delikatnie odrętwiały (jak zapewniał lekarz to ma też minąć z czasem).
Jem już to na co mam ochotę. Dodatkowo suplementuję się witaminami A, D, E i K oraz wapniem w postaci soli organicznej. Nadal wstawanie i kładzenie się jest bolesne ale jest znośnie. Fałszywe ruchy potrafią zaboleć. Nadal działam bez tabletek przeciwbólowych. Chodzenie - bez problemu nawet 1 godzinę, rana OK czyli sucha i bez dziwnych zmian.
Użalamy się nad naszymi szyjami ale są ludzie, którzy musieli poddać się takiej operacji na tzw. CITO i to nie ze swojej winy. To jest dopiero ból jak ma się wszystko super a ciężarówka Ci w tył wjedzie.
Metoda, którą teraz nam robią (stały zrost) to złota metoda od 60 lat. Wszystkie pozostałe to nowinki. Nie ma jeszcze tej idealnej, gdzie usuną zwyrodnienia, naprawią uszkodzone dyski i jeszcze zachowają ruchomość.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: