Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-10-2016, 12:41:48

To długo bardzo..Miałeś wstawiane implanty ruchome, tak ?
mi lekarz powiedział, że miesiąc L4 (mam pracę typowo biurową, non stop przy komputerze ) ze sportem to jakoś sie nie określil jednoznacznie
W ogóle to te wizyty na NFZ to traktuje mnie neurochirurg "przelotowo" - a czeka się miesiącami na termin..nawet nie pogadałam z nim dokładnie, więc czytam teraz artykuły i forum i się dokształcam w temacie
Jestem trochę uzależniona od aerobiku i jakoś wizja tej operacji i powrotu do normalności mnie niepokoi Lekarz mówi ze ten zabieg to rytuna, 3dni w szpitalu (św.Rafała w Krakowie) i do domu
a potem co? przysługuje mi na nfz jakaś rehabilitacja ?
ćwiczyliście szyję jakoś ?
piotr19 2016-10-25 22:08:13
Po operacji tood listopada do marca nic nie robile bylo zwolnienie natomiast luty i marzec to swiadczenie rechabilitacyjne natomiast kwiecien to rezygnacja ze świadczenia ,urlop i wyjazd do sanatorium no i maj praca czyli minimu 6 miesięcy -ale w moim przypadku.Jak juz wiez to leczenie i gojenie to od 3 do 6 miesiecy pozdrawiam Piotr M
gość
27-10-2016, 17:57:33

Witam,
może ktoś mo pomoże rozszyfrować wynik mr: Na poziomie C3-C4 bulging 0,25 cm, szerokośc kanału 1,40 cm, na poziomie C5-C6 wypuklina tylno-pośrodkowa wielkości 0,47 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych w przyleganiu do korzeni, bez cech kolizji, szerokość kanału 1,30 cm. Na poziomie C6-C-7 wypuklina tylko-pośrodkowa wielkości 0,40 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych, szerokość kanału 1,27 cm O CO CHODZI????
gość
28-10-2016, 08:06:26

Witam ponownie jako gość nie jestem rozpoznawana.....Mam na imię Marzena , mam 40 lat i taki niewiele mi mówiące wynik MR. Proszę zatem o pomoc w rozszyfrowaniu bo dziwnie to dla mnie brzmi a Państwo tu widzę z troszkę większym doświadczeniem. Bardzo dziękuję :) Mój cały wynik brzmi tak: Spłycenie lordozy szyjnej; sygnał rdzenia kręgowego w normie; Cechy dehydracji krążka m/kręgowego na wszystkich poziomach z obniżeniem. Szerokość kostnych ograniczeń kanału zachowana.
Na poziomie C3-C4 bulging 0,25 cm, szerokośc kanału 1,40 cm
Na poziomie C5-C6 wypuklina tylno-pośrodkowa wielkości 0,47 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych w przyleganiu do korzeni, bez cech kolizji, szerokość kanału 1,30 cm
Na poziomie C6-C-7 wypuklina tylko-pośrodkowa wielkości 0,40 cm z modelowaniem worka oponowego i zwężaniem otworów m/kręgowych, szerokość kanału 1,27 cm
CZYLI CO???
gość
03-11-2016, 12:10:12

Podczas terapii należy jak najwięcej leżeć - by odciążyć kręgosłup. Polecam zaopatrzyć się w świetnej jakości materac, dostosowany do tego typu schorzeń - Viscotherapy . Ma zmienną twardość i jest dobierany indywidualnie do potrzeb.
Początkująca
04-11-2016, 09:01:26

Witam wszystkie szyjki a szczególnie Piotra podziwiam że ,przez tyle lat działa na forum.Ja czytam forum już sporadycznie Jestem już 4 lata po operacji /implanty na trzech poziomach/ .Czułam się po operacji i nadal się czuję bardzo dobrze. Ale przestrzegam solennie ,,kodeksu szyjek" autorstwa naszej forumowej koleżanki Zosi .Te wszystkie przydatne informacje znajdziecie w wątku ABC -kodeks szyjek przydatne info przed i po operacji. Polecam również artykuł dr.n.med.Dariusza Łątki --Dlaczego nie należy bać się operacji kręgosłupa. Pozdrawiam.
Początkujący
07-11-2016, 10:37:59

Nie wiem szczerze od czego mogę zacząć . Mój problem pojawił się nagle, podczas treningu lewa ręka zaczęła szczerze nie wiem jak to nazwać pogorszyła sie mobliność ręki objawy rwy barkowej . Jak u wszystkich kolejno nastąpiły wizyty u lekarza plus leki leki leki leki leki aż finalnie trafiłem do neurochirurga zaplanowano operacje którą bede miał na dniach ... no i właśnie chyba jak u wszystkich pojawiły się pytania, moja sytuacja jest dość trudna ponieważ po takich zabiegu chciałbym wrócić do zawodu ( mianowicie jestem trenerem i mam dość dużo wspólnego z ciężarami) neuro zaproponowal mi stabilizację sztywna niestety zaczynam mieć pewne obawy co do tego wyboru ponieważ nad miejscem przepukliny mam jeszcze wypukliny a nie chce swojego życia skupic teraz na wiecznych operacjach i życiu bez sportu .
Czy ktoś tutaj jest wstanie pomoc mi wypowiedzieć się czy w moim przypadku lepszym rozwiązaniem nie będzie artroplastyka jak to wygląda z NFZ itd .
Zniesiona lordoza szyjna . Obniżenie wysokości krążka m/kręgowego na poziomie C6-C7 z cechami zmniejszonego
uwodnienia. Poza tym wysokość trzonów kręgów i krążków m/kręgowych prawidłowa. Na poziomie C3-C4, C4-C5, C5-C6
wypuklina dyskowa typu bulging modeluje worek oponowy na głebokość do 2 mm. Na poziomie C6-C7 centralnolewostronna
przepuklina dyskowa w osi strzałkowej wielkości 5 mm, uciska worek oponowy przednio- lewobocznie , otwory
m/kręgowe zwężone bardziej po stronie lewej. Blaszki graniczne trzonów kręgów na tym poziomie z obecnością
podblaszkowych odczynów zapalno- zwyrodnieniowych. Zmiany zwyrodnieniowe kręgów szyjnych .
Szyjny odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowej intensywności sygnału
Początkująca
07-11-2016, 15:41:56

krzykos 2016-11-07 11:37:59
Nie wiem szczerze od czego mogę zacząć . Mój problem pojawił się nagle, podczas treningu lewa ręka zaczęła szczerze nie wiem jak to nazwać pogorszyła sie mobliność ręki objawy rwy barkowej . Jak u wszystkich kolejno nastąpiły wizyty u lekarza plus leki leki leki leki leki aż finalnie trafiłem do neurochirurga zaplanowano operacje którą bede miał na dniach ... no i właśnie chyba jak u wszystkich pojawiły się pytania, moja sytuacja jest dość trudna ponieważ po takich zabiegu chciałbym wrócić do zawodu ( mianowicie jestem trenerem i mam dość dużo wspólnego z ciężarami) neuro zaproponowal mi stabilizację sztywna niestety zaczynam mieć pewne obawy co do tego wyboru ponieważ nad miejscem przepukliny mam jeszcze wypukliny a nie chce swojego życia skupic teraz na wiecznych operacjach i życiu bez sportu .
Czy ktoś tutaj jest wstanie pomoc mi wypowiedzieć się czy w moim przypadku lepszym rozwiązaniem nie będzie artroplastyka jak to wygląda z NFZ itd .
Zniesiona lordoza szyjna . Obniżenie wysokości krążka m/kręgowego na poziomie C6-C7 z cechami zmniejszonego
uwodnienia. Poza tym wysokość trzonów kręgów i krążków m/kręgowych prawidłowa. Na poziomie C3-C4, C4-C5, C5-C6
wypuklina dyskowa typu bulging modeluje worek oponowy na głebokość do 2 mm. Na poziomie C6-C7 centralnolewostronna
przepuklina dyskowa w osi strzałkowej wielkości 5 mm, uciska worek oponowy przednio- lewobocznie , otwory
m/kręgowe zwężone bardziej po stronie lewej. Blaszki graniczne trzonów kręgów na tym poziomie z obecnością
podblaszkowych odczynów zapalno- zwyrodnieniowych. Zmiany zwyrodnieniowe kręgów szyjnych .
Szyjny odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowej intensywności sygnału
Witaj, w poprzednim poście pisałam o tym co należy zrobić po operacji, żeby nie wystąpił efekt domino. Czytałeś?.Pewnie nie. Usztywnione jedne kręgi po ponownym przeciążeniu sypią się dalej. Z dyskopatią da się żyć tylko mądrze. Nikt z nas nie może Ci pomóc bo nie jesteśmy neurochirurgami.Pozdrawiam.
Początkujący
14-11-2016, 18:15:39

Witam gorąco wszystkie szyjki i proszę o przyjęcie do szanownego grona
Pozwólcie ,że się przedstawię -mam na imię Sławek 46 lat i we wrześniu tego roku stwierdzoną dyskopatię między c3 a c4 Dzisiaj neurolog stwierdził że takiej dużej w tym roku jeszcze nie widział.
Jestem po 3 konsultacjach z neurochirurgami
Pierwszy był najlepszy tzn jego drugie zdanie "decyduje się Pan na operację albo nie mamy o czym gadać"-polecam dla szukających adrenaliny
Drugi twierdził polecany na tym forum, że jeszcze czas na operację ,może rehabilitacja masaż-ale jaki masaż przy takiej przepuklinie?
Trzeci dr Chrzanowski z Krakowa nie zostawił żadnych złudzeń ,że przed operacją nie ucieknę
Po lekturze tego forum i rozmowie z dr Chrzanowskim zacząłem się przyzwyczajać do myśli o czekającej operacji
Ale to trwało do dzisiaj bo neurolog zaczął mnie odciągać od tej decyzji .Opowiadał jak bardzo jest to skomplikowana operacja i jakie niesie ryzyko I tak mi zamieszał w głowie że sam nie wiem co dalej robić
Wiem ,że nikt na tym forum nie podejmie za mnie decyzji ale może choć troszkę jakoś mnie naprowadzi
Pozdrawiam sławek
Początkujący
14-11-2016, 18:18:03

slawek70 2016-11-14 19:15:39
Witam gorąco wszystkie szyjki i proszę o przyjęcie do szanownego grona
Pozwólcie ,że się przedstawię -mam na imię Sławek 46 lat i we wrześniu tego roku stwierdzoną dyskopatię między c3 a c4 Dzisiaj neurolog stwierdził że takiej dużej w tym roku jeszcze nie widział.
Jestem po 3 konsultacjach z neurochirurgami
Pierwszy był najlepszy tzn jego drugie zdanie "decyduje się Pan na operację albo nie mamy o czym gadać"-polecam dla szukających adrenaliny
Drugi polecany na tym forum twierdził, że jeszcze czas na operację ,może rehabilitacja masaż-ale jaki masaż przy takiej przepuklinie?
Trzeci dr Chrzanowski z Krakowa nie zostawił żadnych złudzeń ,że przed operacją nie ucieknę
Po lekturze tego forum i rozmowie z dr Chrzanowskim zacząłem się przyzwyczajać do myśli o czekającej operacji
Ale to trwało do dzisiaj bo neurolog zaczął mnie odciągać od tej decyzji .Opowiadał jak bardzo jest to skomplikowana operacja i jakie niesie ryzyko I tak mi zamieszał w głowie że sam nie wiem co dalej robić
Wiem ,że nikt na tym forum nie podejmie za mnie decyzji ale może choć troszkę jakoś mnie naprowadzi
Pozdrawiam Sławek
Początkująca
15-11-2016, 09:31:34

Witaj Sławek , Tobie nie jest potrzebny neurolog,tylko doświadczony operator neurochirurg.Rehabilituje się z powodzeniem ,,kuper" ale nie szyja. Nie daj się naciągać na niemałą kasę cudotwórcom rehabilitacji, znajdż lekarza któremu zaufasz.Na pewno potrzebujesz kilku konsultacji u neuro. Nawet prostych operacji wszyscy się boimy.Nigdy nie żałowałam że, się zoperowałam żałuję tylko tych miesięcy niepewności i strachu przed.Mnie również straszyli wszyscy.Sprawdż czy szpital w którym będziesz operowany ma certyfikat szpitala bez bólu. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: