Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
07-10-2016, 18:06:50

Gość 2016-09-19 10:30:47
Witam. Czy ktoś mógłby mi polecić dobrego neurochirurga na Podkarpaciu - chodzi o odcinek szyjny. Będę bardzo wdzięczna.
Ja byłem u polecanego i (nie tylko moim zdaniem dobrego) dr. Przemysław Grzegorzewski. Przyjmuje w Rzeszowie w szpitalu na ul. Lwowskiej ( na NFZ ale tutaj nie ma szans się dostać oraz odpłatnie w szpitalu Św. Rodziny w Rudnej Małej ( peryferie Rzeszowa).
Dobrze doradza i diagnozuje.
Nie obawiaj się o jego fachowość, młodo wygląda ale jest dobry. Przedtem pracował w Krakowie.
gość
10-10-2016, 06:03:31

Witam, ma prawie 40 lat od jakiś 15 lat zmagań się z bólami kręgosłupa i piersiowej i lędźwiowego. Dawno temu lekarze sugerowali operacje ale wtedy nie wyraziła zgody. Niestety na dzień dzisiejszy bóle mam przeszywajace a szczególne w nocy. Nie mogę stać, siedzieć chodzić. Dretwieja mi ręce. prawej dłoni nie mam sily zacisnac. Mam zrobię MR lędźwiowego i piersiowego odcina i znowu czesc lekarzy za tym żeby operować część przeciwko. Ponieważ czytaj was wydaje mi się ze jesteście doświadczenie bo sami przechodziliscie wszystkie etapy choroby i różnych lekarzy wiec proszę was o pomoc .
MR ledzwiowy: krążki m/k L3/L4 i L4/L5 z cechami dehydtadacji zwężenie. Na poziomie L4/L5 widoczne cechy uszkodzenia pierścienia wloknistego oraz uwypuklenie krążka m/k typu bulging w kierunku kanału kręgowego na ok 2,6mm. Na granicy badania widoczne klinowe zniekształcenie trzonu kręgu TH11 i zwężenie krążków m/k TH10/TH11 i TH11/TH12 nierówności blasze granicznych oraz wyciągnięcia kostne na krawędziach trzon TH11 i TH12 w kanale krzyżowy na poziomie S2 widoczne niewielkie torbiele około korzeniowe Tarlova ok -11 mm.
MR piersiowy: niewielkie pogłębienie kifozy piersiowej. Klinowe zniekształcenie TH11. Zmiany zwyrodnieniowe krążków m/k w postaci obniżenia wysokości i częściowej degradacji na TH7/TH8 do TH11/Th 12 z nierówny obrys blasze granicznych w przyleganie. Na TH7/TH8 widoczne uwypuklenie tylniegozarysu krążka z modelowanie przedniej powierzchni rdzenia kręgowego. Na poziomie Th10/TH11 widoczna szerokopodstawna centralny lewo boczna przepuklina krążka na ok 2mm z modelowanie przednie lewo bocznym powierzchni rdzenia kręgowego,. Poza tym osterofity na przednich i bocznych krawędziach trzon najbardziej nasilone na szczycie kifozy piersiowej. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach m/k w postaci podchrzestnej sklerotyzacji i zaostrzenie na krawędzią powierzchni stawowych wielopoziomowy th9/Th10 i th10/TH11 wpuklaja się do światła kanału kręgowego.
Dodatkowo mam zrobić odcinek szyjnych ponieważ robią piersiowy na mr widać szyjnych i tam coś jest też nie bardzo. Mam zachiania równowagi kiepskie czucie w kończynach.
Co wy o tym myślicie ?
gość
10-10-2016, 06:45:36

Gościu prawie 40 letni.
Moim zdaniem, na tyle nieprawidłowości co masz to ja bym zdecydował sie na operację.
Oczywiście nie jestem w tej materii żadnym specjalistą ale znam trzy osoby które są po operacji kręgosłupa i każda mówi, że żałuje tak późnej decyzji o operacji.
Teraz normalnie funkcjonują. Po operacji przez kilka miesięcy trzeba swoje "przecierpieć".
Są chwilowe bóle , być może że bardziej psychiczne tzn. organizm pamięta co było.
Patrząc na ich ...... nie ma co się obawiać. Nie wykonując operacji sam się skazujesz na bóle i cierpienie. Chcesz tak jeszcze długie lata cierpieć ???
gość
11-10-2016, 15:24:27

Witam, dziś odebrałam rtg czynnosciowe kręgosłupa szyjnego . Zniesienie lordozy szyjneh. Dyskretne obniżenie wysokości przestrzeni miedzykregowych c4/6 z silniejsza sklerotyzacja blaszek granicznych trzonie kregowych. Osterofity na krawędziach trzonow. Zwapnienia w wieziadle podłużnym przednim na poziomie c5/6. Cechy niestabilnosci na poziomie c5/6. Upośledzenie ruchomej funkcji kręgosłupa w przodozgieciu. Mam częste bóle głowy drerwienie rąk, zachowania równowagi co z tym robić?
gość
12-10-2016, 06:18:07

Witam
ja jestem po operacji szyjnego. Ze względu na nadzwyczaj dobre samopoczucie po operacji, sprzedam lek tramal w kropelkach, który mi został po zakończonym leczeniu. Brałam go przed operacją a teraz jest mi już niepotrzebny. A może komuś się przyda. Info zainteresowanych proszę na priv.
Pozdrawiam
Początkująca
12-10-2016, 06:22:04

Witam
ja jestem po operacji szyjnego. Ze względu na nadzwyczaj dobre samopoczucie po operacji, sprzedam lek tramal w kropelkach, który mi został po zakończonym leczeniu. Brałam go przed operacją a teraz jest mi już niepotrzebny. A może komuś się przyda. Info zainteresowanych proszę na priv.
Pozdrawiam
To bylam ja.
gość
12-10-2016, 09:19:25

Po konsultacjach z 4 lekarzami termin operacji ustalony za miesiąc dyski nie będą wymieniane tylko zostanie usunięta przepukliny i wstawiony stabilizator między kręgi. Stres straszny ale dzięki wam zdecydowałam się.
Pozdrawiam Aga
gość
12-10-2016, 09:22:48

Kochani z własnego doświadczenia doradze nie opierajci się tylko na zdjęciu rtg majdokladniejszy jest rezonans dopiero mr pokazało co mi jest. Aga
gość
12-10-2016, 10:41:48

Jak pisalam powyzej mambjuz dwa MRvpiersiowy I ledzeiowy wczoraj odebralam rtg szyjnego teraz nie wiem za który mam się najpierw zabrać bo w każdym jest lipa
gość
13-10-2016, 06:29:18

Jak szybko po tej operacji bede mogła normalnie funkcjonować i wrócić do pracy. Pozdrawiam Aga

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: