Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
13-10-2016, 09:52:36

Aga ..... ale co będziesz operować. Który kręgosłup, z tego co piszesz to masz oba w nie najlepszym stanie.
gość
13-10-2016, 09:57:30

Ja mam przepykline dokanalowa szyjnegoc5/c6 bez implanta tylko stablizacja
gość
15-10-2016, 18:50:36

Cześć, jestem nowa w temacie dyskopatii kręgosłupa szyjnego. Mam przepuklinę c6/c7 i to dużą do 8mm z zdiagnozowaną pod koniec sierpnia.Ortopeda jeszcze próbuje bez operacji , ale przepisał mi ostatnio neurovit, bo pojawiły mi się drętwienia rąk, szczególnie lewej, lekkie zawroty i widmo operacji nade mną wisi, mam miesiąc. Zastanawiam się tylko czy dawka 3razy 1 nie jest za duża. Czytałam ulotkę i różne info w internecie i się przestraszyłam dawką szczególnie wit B6. Czy ktoś może brał te witaminy?
Asik
gość
15-10-2016, 19:34:36

Asik mam to samo tylko c5/c6 dokanalowa i wymiarach 5/8mm. Pomimo braku objawów operacja za miesiąc teraz myślę wciąż czy będzie dobrze, czy będę mogła normalnie żyć, jakie ograniczenia mnie czekają i czy szybko wrócę do pracy. Pozdrawiam Aga
gość
15-10-2016, 20:36:51

No właśnie z jednej strony cieszę się że lekarz próbuje, a z drugiej może lepiej byłoby zoperować. No nie do mnie należy decyzja. Te same pytania mnie nurtują co ciebie Aga, bo różnie bywa po operacji, ale jak trzeba to już trudno. Przeglądając strony, jestem w szoku że tyle osób ma takie problemy i dużo młodych , ja jestem po 30 , myslalam że może po 50 zacznie coś się psuć , a tu masz , już teraz. Dla mnie to wstrząs bo nie mialam wielkich dolegliwosci a tu cos takiego. Trzymam za ciebie kciuki.Jak mus to mus :) , będzie trzeba się z tym nauczyć żyć. Pozdrawiam
gość
16-10-2016, 08:35:29

piotr19 2016-10-04 08:10:48
Witam WSZYSTKIE PERYSKOPKI>Na zachodzie bez zmian.Piekna wietrzna pogoda.AGA u mnie tez bylo tak niewinnie ból jakby ktoś mi wbijal szpilke w prawy bark przez 2 miesiące pożniej juz tylko bylogorzej .Szpilka urosla do gwożdzia ,a dalej to juz łom w plecy-bol nie do zniesienia.zly chirurg zle rozpoznanie itp....U mnie bylo 9mm i 4,5mm.POZDRAWIAM bolesnych i czytajacych..piotr M
Piotrze jak szybko po operacji bede mogła wrócić do pracy mam mieć odbsrczony kanał i wstawiony stabilizator między kręgi c5/c6. Lekarz powiedział że po 2 dniach wyjdę do domu i dostanę miękki kołnierz, żebym pamiętała przez 4 tygodnie o zabiegu. Co dalej bo jak czytam że będę pół roku na zwolnieniu to przeraża mnie to - nie znoszę bezczynności. Pozdrawiam Aga
gość
18-10-2016, 12:10:47

Witam Was !!
czytam i czytam ale tyle tego, ze się nie doczytam...
Tez sie borykam z dyskopatią c5/c6 oraz c6/c7
w grudniu termin operacji ..
i teraz dopiero jakoś to do mnie dociera
Rozmawiałam z kilkoma neurochirurgami, bo borykam sie z tym juz od dawna. Radzą zoperować..
a tez jeden ortopeda raz mi powiedział, ze jak juz bedize bardzo zle to wtedy dopiero iść.i ze lepszy swój zniszczony dysk niż sztuczny implant a oni każdego na stół bo chcą poćwiczyć ...
No a ja dużo sportu uprawiam... i jakoś tak wizja tego, ze trzeba bedzie zaprzestać i się zapuścić działa na mnie przygnębiająco
Piszecie o dyskopatii 8mm, moja to tylko 3 mm !!!
sama juz nie wiem...no ale w końcu to lekarze i się znają ...
gość
18-10-2016, 12:18:41

opis z MR
zniesienie fizjologicznej lordozy kręgosłupa szyjnego z tendencją do jego kyfotycznego wygięcia. Cechy dehydratacji krążków międzykręg. z obnizeniem ich wysokosci na poziomach c5 c6 oraz c6 c7
na poziomie c5/c6 widoczna przepuklina krążka międzkr. tylko przyśrodkowa na głebokosc 4mm.
uwypuklony krążek zawęza rezerwę płynowa zachyłków i wywiera impresje na korzenie nerwoe.
na poziomie c6 c7 dokanałowa przepuklina krążka międzykręg. tylno-przyśrodkowo-prawoboczna. Krążek penetruje dokanałowo oraz w obręb prawego zachyłka na głębokosc 3mm z cehcami kolizji z prawym korzeniem nerwowym.
Ponadto na krawedziach tylno bocznych trzonów kręgów c4-cg obecne są ossteofity zmieniejszajace rezerwę płynowa kanału kręgowego i otworów międzykręgowych.
Zwyrodnieniowe strefy stłuszczenia szpiku kostnego typu Modic2 w sasiedztwie blaszek graniczncyh trzonwó c5 i c6.
Rdzen kręgowy w odcinku szyjnym o prawidłowym sygnale.
kanał dokręgowy na poziomie c5 i c6 jest zwężony, osiaga w wymiarze strzałkowym 9mm.
na pozostałych obszarach bez cech stenozy, osiąga 13-14mm.
Dyskopatia szyjna.
Początkujący
24-10-2016, 09:17:40

czesc polamancy
czy ktos slyszal albo probowal:
http://clirk.pl/metodyka-leczenia-rehabilitacja-kregoslupa/
metoda jewminowa gdyby link nie dzialal
dajcie znac
pozdrawiam
Grzegorz
Forumowicz
25-10-2016, 20:08:13

Po operacji tood listopada do marca nic nie robile bylo zwolnienie natomiast luty i marzec to swiadczenie rechabilitacyjne natomiast kwiecien to rezygnacja ze świadczenia ,urlop i wyjazd do sanatorium no i maj praca czyli minimu 6 miesięcy -ale w moim przypadku.Jak juz wiez to leczenie i gojenie to od 3 do 6 miesiecy pozdrawiam Piotr M
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: