Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczony
09-06-2012, 19:46:39

Witajcie:) ale mam zaległości:) ten temat idzie jak burza:). Widziałem, że pisaliście o przednich dyskopatiach - tutaj poraz kolejny pokazujecie, jak cenne mogą być informacje na forum:). Faktycznie istnieją, są baaaardzo żadkie- uczono mnie o nich, o jednym przypadku słyszałem w otoczeniu (pacjent po terapii manualnej... terapeuta trochę chyba przesadził z siłą, albo pacjent od początku miał przednią dyskopatię i terapeuta tylko pogorszył sprawę). Plusem przednich jest to, że tam niema nerwów, i jedyne co może zostać uciśnięte to więzadło podłużne przednie (które przy okazji chroni dyski przed wysuwaniem się). Ból może też promieniować (i tu ciekawostka:) ), ale objawy są bardzo specyficzne i można to wychwycić odpowiednio wcześnie. Przednie dyskopatie nie mogą uciskać nerwu, jedynie tylne, tylno-boczne czyli generalnie te, które kierują dysk w stronę nerwu:).
Pozdrawiam
Marcin S.
Wtajemniczony
09-06-2012, 20:03:30

kazulu 2012-06-05 15:30:47 amadobo
Moze to brzmi dziwnie,że kolejny lekarz bezradnie rozłożył rece.
Od dwóch lat boli mnie szyjka i barki ale uważałam,że to wina pogody i dalej ganiałam i pędziłam na rowerze,a ból zostawiałam z tyłu.W lipcu ub doszły ból łapek,a w listopadzie nie mogłam już ich podnieść.Poszłam do ortopedy to na te moje obrzmiałe zwisajace łapki zapisał ALTACET.Niestety nic nie pomagało.Poszłam dalej do innego ortopedy,który zdiagnozował cieśń nadgarstka.W lutym miałam operowane... i guzik nie przeszło.Teraz lekarz szybko się wycofał,bo zamiast słuchać i faktycznie dać przekaz na rezonans to moze tak długo nie kulałabym sie z tym.
Oczywiście cieśn mam nadal,w tej łapce operowanej również(byłam na EMG).Oprócz tego zdiagnozowano u mnie zakleszczające zapalenie ścięgna kciuka,łokieć tenisisty,trzaskajace palce 4 i 5.na łapce prawej podobnie bez tenisisty(tylko cieśń i ZSK.)Jeden lekarz napisał osoba o "skomplikowanym" schorzeniu.
O kregosłupie nie pisze,bo wiele do życzenia.
I dziwić sie lekarzom,że nie chcą podejmować leczenia jak można po prostu pokiwać na pożegnanie albo i nie.
Kto nie lubi wygodnej kanapy,ciepłych kapciuszków i gazety przyniesionej przez sąsiada.
Może i lepiej ,że lekarz oznajmia,że lepiej poszukać nowego lekarza,który sie tym zajmie niż zbywać przy każdej wizycie.
powoli wpadam w nowe hobby:chodzenie po lekarzach.
Każdy powinien mieć jakiegoś "konika"
Najlepsze że wszystkie dolegiwości (no prawie) które opisałaś można by dopasować do jednej przyczyny;) kto zgadnie jakiej? ( poparte własnymi doświadczeniami:) )
Forumowicz
09-06-2012, 20:54:43

Wiesz Marcinie pytanie twoje dla laików Pewnie Zosia która teraz leczy kolana odpowiedziała by fachowo , za moim pośrednictwem serdecznie was wszystkich pozdrawia oraz informuje że jej kondycja z dnia na dzień się poprawia . Zosiu Byle by było tak zawsze !!!
Marcinie ja mogę być w błędzie objawy typowo dyskopatyczne z nasileniem nerwu klatki piersiowej może być spowodowane uciskiem na korzenie w przestrzeni C-7 c_6 oraz C5 c-6 to tylko moje skojarzenie gdyż podobne objawy miałem i mam mimo zabiegów operacyjnych . chociaż większość z niedogodności ustąpiła pozostaje nadal ból łopatki oraz brak czucia powierzchniowego ale to jest pikuś .
Pozdrawiam i z pokora oczekuje podpowiedzi
ks Janusz
Forumowicz
09-06-2012, 21:02:31

Irek bardzo Cieszy mnie Twój nastrój który się poprawia to ważne tak trzymaj dalej !!!!! wiem Bo w Za kopcu sam te piłeczki ujeżdżałem . No a jeśli chodzi o sport to czy wejdą dalej nasi czy nie zależy od szczęścia i przygotowania ważne że oczy europy teraz skierowane są na nas
ks Janusz
Początkująca
09-06-2012, 21:19:31

Vika45,
ja byłam w Agacie, tam niestety nie mają wód termalnych, ale kąpiele z solą kłodawską lub bocheńską to było to i borowinki...
Muszę się pochwalić do tych co chodzą po górach, że nóżkami weszłam na Śnieżkę, Szrenicę, Chojnik, Szklarkę, Kamieńczyk, Skały Wilhelma.
Byłam na zorganizowanej wycieczce w Skalnym Mieście i Pradze. Więc jak na 8 miesiąc PO na dwóch poziomach i to niezły ze mnie tytan z tytanem w szyi...
Oczywiście są dni kiedy czuję się gorzej ale to są pobolewania, z tym można żyć. Jestem tego przykładem.
Cierpię, gdy długo jadę samochodem ale chodzić po górach mogę cały dzień.
Po powrocie z Cieplic zastałam wypielony ogród i umyte podłogi... Mój mąż tego wcześniej nie robił ale teraz we wszystkim mi pomaga. Ja też uważałam, że wszystko robię najlepiej ale to można i trzeba zmienić... Często dzieliłam się tym, co tu przeczytałam i poskutkowało.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko
Ania z Olsztyna
Wtajemniczony
09-06-2012, 21:28:45

zanzibar- 90% dobrze:) w sensie nie nerwy klatki tylko szyi:) ja byłem w szoku jak pierwszy raz udało mi się w ciągu kilkunastu sekund z pozytywnych testów na łokieć tenisisty czy cieśń nadgarstka spowodować u pacjenta całkowite wyłączenie objawów i tym samym testy wychodziły negatywne:). O ile mniej byłoby problemów gdyby każdy kto ma styczność z tymi dolegliwościami przeprowadził prostą diagnostykę różnicującą...
Wtajemniczona
10-06-2012, 05:56:01

marcinsied
to ja poprosze ten przepis na zcn i inne schorzonka ręki.
poproszę o "przycisk" zmiękczający objawy
I proszę przysłać prosto do mnie :)
a dzisiaj już byłam na wirtualnym spacerku(nawet pies mógł poszaleć)czy ktoś się wybierze ze mną?Nie obijać się tylko brać rower i jazda! :)
WARTO!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=5uslwIp48Bw&feature=related
niestety od 9 miesięcy nie mogę utrzymać kierownicy i ratuje mnie jedynie rowerek stacjonarny (ale niestety nie ma takich "atrakcji "jakie mozna przeżyć podczas "rejsu w chmurach"
Najbardziej denerwuje mnie,że wszystkie operacje na rece mam odroczone.Nie mogę zrobić prostych czynności(zawiazanie butów,zap. guzika,nawet przewrócenie kartki wymaga nabytych od 9 mie umiejetności ale wizja ,że kiedyś bede mogłą śmigać na rowerze to wszystko we mnie odparowuje :)
Kasia
Wtajemniczona
10-06-2012, 06:07:31

Na niedzielna "wycieczkę":
Wkładam mój wirtualno- ekstremalny kołnierz i lece:
Dla tych co kochają góry i ...rower
http://www.youtube.com/watch?v=TaNBuqSuNqk
Wtajemniczona
10-06-2012, 06:25:33

Komu już brak sił ...
można mieć zawsze MARZENIA,które się spełniają...
http://www.youtube.com/watch?v=ijVmoelUyCU&feature=related
pełny szacunek
Wtajemniczony
10-06-2012, 06:34:04

kazulu- priv.
Spokojnej i leniwej niedzieli :)
Pozdrawiam
Marcin S.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: