Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
12-12-2011, 20:44:00

przekażę wam nowinę (a może dla was nie nowinę ale ja to wiem od dzisiaj). Akurat miałam kontrolę. Pan doktor potwierdził, że pewne zmiany w nerwach pozostać mogą już bardzo długo albo i na zawsze i reagować będą na zmiany pogody. A czy efekt domina u mnie wystąpi czy nie, tego nikt nie wie. Dyskopatia to choroba uwarunkowana genetycznie i może być tak, że żadne wysiłki jej nie zatrzymają ale też może się udać chociaż nie dokładać do niej dodatkowych obciążeń i przez to ja zatrzymać.
A gdzie ta nowina:) A więc: Podobno najnowsze badania wykazały, że dużą pomocą w zapobieganiu postępom dyskopatii szyjnej jest odciążanie szyi kołnierzem miękkim i to nie tylko po operacji ale już potem w codziennym życiu. Tak wiec każdą pracę, którą będę wykonywać przy papierkach lub komputerze i która nie będzie chwilowa tylko dłuższa, np. ponad 10 minut - mam robić z odciążeniem szyi tj. w kołnierzu miękkim. Jak będę jechać dłużej samochodem jako pasażer - tez dobrze odciążyć szyję kołnierzem. A po 6-7 miesiącach kupić sobie dobre okulary pływackie i pływać ale z szyją na równi z resztą ciała.
Piszę to do was siedząc w kołnierzu miękkim :) zdecydowanie zamierzam pobić rekord czasowy utrzymania stanu obecnego bez pogorszenia :)
Kołnierz miękki nie powoduje zaniku mięśni - mam się go nie bać. No więc muszę go jakoś polubić, bo widzę że będziemy często razem...
Asia
Forumowiczka
12-12-2011, 20:54:04

Sorki Radsa - tak się guzdrałam z dokończeniem tego wpisu powyżej, ze nie zauważyłam jak zamieściłeś twój więc tak jakoś nieładnie się "wryłam" zaraz za twoim pytaniem :).
A z rehabilitacją jest rożnie. Ouzo zależy od Ciebie. lekarze i prawnicy wracają do swojej pracy bardzo szybko, nawet po 2-3 tygodniach i nie biorą rehabilitacji. część ludzi wraca po 2-3 miesiącach, też bez rehabilitacji. Część przebywa na zwolnieniu dłużej i korzysta z rehabilitacji.
Na pewno masz do niej prawo ale czy z niej skorzystasz, to już dużo zależy od ciebie, od tego jak się czujesz (tzn. jak sie będziesz czuł, bo jeszcze jestes "przed"), czy wciąż boli, czy możesz sobie pozwolić w pracy na dalszą rekonwalescencję.
Czasy są teraz ciężkie, niektórzy z nas wracają do pracy żeby jej nie stracić, szczególnie jak jest dobra, licząc że jakoś to będzie......
Asia
Forumowiczka
12-12-2011, 20:57:15

radsa70 Mialem 30 sierpnia discektomie c4c5
o rany, na oczy mi siadło......... jesteś już po a nie przed.
bardzo przepraszam, ja chyba się dzisiaj wycofam bo coś same gafy robię.
kajam się pokornie ............
gość
12-12-2011, 21:08:11

Spoko , nie ma problema , porprostu lekarz nie zalecił mi żadnej rehabilitacji a dzis dowiedziałem sie , że powinienem mieć , nie mam dolegliwośc a na trzeci dzien po operacji byłem w pracy . Porostu pytam sie jaka rehabilittacjia w jakiej postaci
gość
12-12-2011, 21:17:02

buraczek 2011-12-12 21:44
Kołnierz miękki nie powoduje zaniku mięśni - mam się go nie bać. No więc muszę go jakoś polubić, bo widzę że będziemy często razem...
Asia
O fajnie czytać takie wiadomości
Noszę dość często po domu kołnierz Floridę zaleconą przez ortopedę - tak po 2-3h. Przynosi ulgę, znosi ból szyi i zmniejsza szarpnięcia rwy ramiennej. Mam też kołnierz miękki z gąbki, ale może ze 3 razy użyłam. Cieplutko w nim, mniej usztywniona jest szyja i można faktycznie czynić w nim łagodne ruchy głową- nie jestem tak napięta jak we Floridzie i tak jak piszesz chyba można w ten sposób bardzo szyjce pomóc i ją odciążyć przy skłonie głowy w dół.
Będę się ratować i tym sposobem, aby utrzymać obecny stan jak najdłużej + rehabilitacja.
Asiu życzę Ci tego samozaparcia, sobie też! Nie pozwolimy złym genom panoszyć się w szyjach!
Pozdrawiam
anTosia
Forumowiczka
12-12-2011, 21:32:17

Miałam nie pisać :) a przynajmniej nie dzisiaj... ale kobieta zmienna jest...
Radsa - Napiszę ci coś, co nie jest zbyt popularną opinią wśród nas ale to tak dla świadomości, że również w temacie rehabilitacji nie ma jednoznaczności.
Mój operator jest przeciwny ćwiczeniom szyi po operacji. inni są za.
Biorąc do tego pod uwagę, że nie wszystkie zabiegi wolno nam dawać po operacji, paleta pomocy robi się dosyć skąpa.
jeżeli - jak piszesz - czujesz się dobrze, to może po prostu lepiej nie ryzykować? Możesz trafić na gościa, który zaordynuje ci coś, co jest zakazane i pogorszyć stan.
Rehabilitacja wielu szyjkom pomogła ale Dobra rehabilitacja. ta zastosowana bez wymaganej wiedzy może zaszkodzić. Ty nie możesz być traktowany tak samo, jak osoby bez implantów.
Asia
p.S. Ciekawe co tym razem zawaliłam w tym poscie... czytam i nie widzę ale... może znów czegoś nie dostrzegam... :)
gość
12-12-2011, 22:08:44

Halllllo.....:))) ty Halina z mielopatią.....
Zgłaszam się....jestem już obecna......Buraczku- Asiu to Ty sprawdzałaś listę obecności....
Kochani.....dużo mogłabym pisać....ale kiepska jestem w pisaniu..:(....Trochę się krępuję czytając Wasze komentarze...Wszyscy piszą piękną polszczyzną...no i fachowo o operacjach..
Ja tego nie potrafię....ale do rzeczy..
Napiszę co u mnie...
Byłam w szpitalu na rehabilitacji. Spotkałam się z bardzo życzliwym personelem..osobista rehabilitantką. Wszystkie ćwiczenia wykonywałam pod ścisłą kontrolą!...Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym....to chyba strata czasu.Chyba,że ktoś chce odpocząć.....
Do szpitala rehab. trafiłam jako pilny "przypadek"...ZNOWU....porażenie 4-kończynowe.:(....Porażenie niestety nie cofnęło się...:(..Ustąpil za to uciążliwy ból ramion i pleców!...Chociaż w tym mi pomogli!...
No i mam przekaz NASTĘPNY..do szpitala neurochirurgicznego..:(..Następna operacja...
Jeszcze ..czekam...Sytuacja w rodzinie tego wymaga...Ciężko chora mama na raczydło. Stan był bardzo ciężki.Teraz jest u mnie (zabrałam ją)...bo ma mnie tylko jedną..a mieszkamy od siebie oddalone 3oo km....
Tyle u mnie....Niewesoło ?..- prawda!..
Teraz potwornie boli mnie głowa...Od kilku dni. Nie daję rady..:(...Tak jakby mi ktoś pal wbił w tył głowy. Ból tylko z tyły głowy...idący do uszu...
Kochani....ja cierpię przez niedouczonych lekarzy.Olewali mnie prze ileś lat....Aż przyszła mielopatia. Mam zrobione 2 dyski ( stabilizatory) i następne są do "zrobienia",,,, od samego początku choroby... {Pilnujcie się i NIE czekajcie na CUD!...Niektórzy mają to szczęście,że rozpoznano się na chorobie i są wskazania do operacji..Nie lekceważcie tego..Ja tego szczęścia nie miałam...
No i jeszcze jedno....Dzięki temu ,że "dokopałam" się i znalazłam to forum..jakoś do tej pory funkcjonuję.....
Czytałam wszystko po kilka razy!...Osobiście jeszcze zajmowałam czas i ":trułam" Zosieńce...Spince..Ani po korekt...do słuchawki tel.
Dziękuję....dziękuję....
No....minęło już 10 miesięcy ..jak byłam operowana...Chodzę....jeszcze chodzę sama - bez pomocy...ale balkonik już mam przypisany...Znowu nie utrzymuję równowagi - przewracam się...
Ale już nie chcę truć....:)
Pozdrawiam Bardzo serdecznie Wszystkich....
A i jeszcze jedno....Ponoć moja operacja....kosztowała 41.3oo.....:)))
Droga jestem..no nie?..:))))
Trzymajcie się Kochani...bez bólu...
i nie czekajcie na Mielopatię....
Halina z mielopatią....
Forumowiczka
13-12-2011, 05:11:31

Halinko, czy poczyniłaś już jakieś kroki w kierunku poradni p. bólowej? Spróbuj tej drogi żeby ból nie zrył Ci psychiki. Z
Forumowiczka
13-12-2011, 07:15:53

Halinko tak mi przykro że cię znów boli.....
i masz sytuację bez wyjścia, mama chora a ty masz nóż na gardle.
Halinko a naprawdę nie ma szans, żeby ktoś zaglądał do mamy przez 1-2 tyg? jakbyś się umówiła z lekarzem i przedstawiła swoją sytuacją, to może pobyt w szpitalu udałoby się ograniczyć do minimum.
Nie wiem w jakim stanie jest twoja mama i czy jeszcze potrafi coś wokoło siebie zrobić i taka myśl mi przyszła do głowy ......W sumie, po operacji chodzimy i drobne rzeczy możemy nosić, może udałoby się jakoś pogodzić opiekę nad mamą z własną rekonwalescencją.... Może napisałam bzdury ale już nie wiem, co ty masz teraz robić. Przecież musisz zadbać też i o siebie, to jest tak samo ważne jak mama.
Włosy mi się jeżą na głowie jak myślę o tym wszystkim....taka patowa sytuacja że aż strach..
Halinko trzymaj się! chociaż naprawdę nie wiem jak masz to zrobić.
Asia
Forumowicz
13-12-2011, 08:30:42

Gość 2011-12-12 23:08:44 Halllllo.....:))) ty Halina z mielopatią.....
A i jeszcze jedno....Ponoć moja operacja....kosztowała 41.3oo.....:)))
Droga jestem..no nie?..:))))
Trzymajcie się Kochani...bez bólu...
i nie czekajcie na Mielopatię....
Halina z mielopatią....
wciąż nie zdajemy sobie sprawy jaki to jest biznes ... za nasze pieniądze
Co to jest i jak wygląda "miękki" kołnierz ??

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: