Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-03-2013, 12:46:43

Ja też pieje z radości ,ale przestrzegam ,,kodeksu szyjek" dzisiaj ugotowalam pierwszy obiad . Operowana byłam 11 stycznia. Pozdrawiam.
gość
02-03-2013, 12:58:13

Renato, mam trzeci lepszy dzień, głowa odpuściła no i wolny weekend więc liczę na utrzymanie się lepszego samopoczucia ;) dziękuję, w wolnej chwili napiszę @ :)
Stokrotko ja absolutnie wierzę, że jest dobrze, ale uczulam (sama uśpiłam swoją czujność czytając, że może boleć jeszcze długo), zdarzają się powikłania...Nie mi pierwszej, nawet na tym forum były takie osoby...Na moim MRI, który na siłę wyżebrałam od neurologa, i pilny miałam zrobiony po 3 m-cach od operacji jest stan zapalny w trzonach nad i pod implantem, jest tak duży, że powoduje przesunięcie tkanek i rdzenia tym samym powodując ucisk na rdzeń. Byłam na kontroli w innym szpitalu (by mieć niezależną opinię), nikt nie pytał kto operował itd...stwierdzono mielopatię szyjną i sama nie wiem czy w to wierzyć...wcześniej byłam u innego neuro, który po badaniu powiedział typowe objawy mielopatii...a miało być super...obecnie czekam na wyniki nowego MRI i dalsze decyzje co z tym zrobić...i wierzę, że przynajmniej nie będzie gorzej...
A też myślałam, że to kolejny poziom, nawet neurolog tak myślał, kolejny owszem z przepukliną (dużą) ale poziom operowany wygląda zdecydowanie gorzej.
Słońca życzę
Wtajemniczona
02-03-2013, 13:19:14

Dziękuje wszystkim . Postaram się tyle nie myśleć.Dzisiaj byłam na spacerku słoneczko trochę przyświeciło. Należy korzystać z każdego dnia.Pozdrawiam gorąco . Miłego weekendu. Renata
Wtajemniczona
02-03-2013, 13:41:53

Witam wszystkich!
Słońca i dnia bez bólu, niedowładów i innych atrakcji!!
Bogna
jesli tu gdzies krążysz blisko forum:) - napisz- jak jest w Krojantach - jesli chodzi o opiekę medyczną i każdą inną - na niektóre zabiegi trzeba będzie dochodzic do innych budynków- jak jest w przypadku, gdy ktoś się średnio czuje, albo ma np zawroty?
Ela
Początkująca
02-03-2013, 18:48:06

Adam 47
Obszernie na ten temat pisała Hamer (Zosia) w odpowiedzi na moje zapytanie ze stycznia 2013. To były cenne informacje.
Ja miałam w grudniu 2012 zrobione 4 poziomy + stabilizacja. Przed operacją byłam 2 miesiące na zwolnieniu a po operacji dostałam od operatora 3 miesiące zwolnienia i skierowanie do poradni rehabilitacyjnej.
Aktualnie czekam na komisję ZUS w sprawie przyznania świadczenia rehabilitacyjnego (max 12 miesięcy).
Wniosek o takie świadczenie składa się do właściwego oddziału ZUS na 6 tygodni przed upływem 182 dni zwolnienia lekarskiego.
Ewa
Początkująca
02-03-2013, 20:17:35

Dawno nie zaglądałam na forum, a tu tyle ciekawych rzeczy się omawia:)
Zaciekawiło mnie zwłaszcza to o świadczeniu rehabilitacyjnym z ZUS. Wielką zagadką jest dla mnie to, że na 6 tygodni przed osiągnięciem 182 dni chorobowego ( dodam, że sumuje się tylko to co jest pod jednym symbolem chorobowym i nie było przerwy dłuższej niż 30 dni- jak coś pokręciłam proszę mnie poprawić), składa się do ZUS papiery na to świadczenie, i teraz pytanie:
- jeżeli ZUS wie, że niebawem nabędę praw do świadczenia, jakie istnieje prawdopodobieństwo, że skutecznie mi to uniemożliwi a w najlepszym przypadku odwlecze poprzez wezwanie na komisję i zabrania L4?
- Czy poprzez złożenie papierów na świadczenie nie wystawiam się im jak na widelcu? Znając ich metody działania mam jak najgorsze przeczucia
- 6 tygodni to 42 dni, czy to ostatnie L4 powinno opiewać na 42 dni? Przecież jak dostanę takie zwolnienie to ZUS zaraz mnie wezwie na komisję!
- Co będzie jak złożę papiery później niż 6 tygodni przed osiągnięciem tych 182 dni, lub w chwili gdy będę już miała uzbierane te 182 dni,czy przyjmą mi wniosek czy go odrzucą, co tracę takim posunięciem, bo zyskuję pewność, że nikt mi celowo nie przerwie L4 ażeby uniemożliwić mi uzbieranie tego "oczka"
- jeżeli złożę papiery i szczęśliwie/wspaniałomyślnie zostaną one przyjęte, zrobię to później niż 6 tygodni przed uzbieraniem L4, to co mam z sobą począć w tym czasie oczekiwania, chorować dalej czy płacić składki ZUS, a może chorować w oczekiwaniu na komisję, ale nie na kręgosłup tylko jakąkolwiek chorobę aby tylko przeczekać??
Może moje pytania są dziwne i naiwne, ale przerabiałam już zabieranie L4 na kilka dni przed uzbieraniem 182 dni, przy czym orzecznik wspaniałomyślnie mnie poinformowała, że wg przepisów mam 90 dni na kontynuację leczenia (skłamał i wprowadził mnie w błąd), w międzyczasie były święta, urlop lekarza i inne okoliczności i suma summarum przekroczyłam przerwę o 1 dzień i ... pocałujcie misia w doopę
Nieznajomość przepisów szkodzi
Taki, co lubi wcześnie wstawać - ranny ptaszek w głowę
Początkująca
03-03-2013, 08:36:32

Perpetuum!
Mimo,że jestem w wieku emerytalnym jeszcze pracuję. Wykorzystałam 182 dni zwolnienia wciągu których Zus wzywał mnie na kontrolę zwolnienia sześciokrotnie!!!Mam orzeczone 8 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego/bez specjalnych problemów/. Minus tego świadczenia jest taki,że pracodawca ma prawo po trzech miesiącach cię zwolnić. Moim zdaniem jeśli masz zasadne zwolnienie to Zus nie będzie na ciebie polował Mnie czeka jeszcze jedna komisja w maju,potem albo dalsze świadczenie albo przechodzę na emeryturę. Pozdrawiam wszystkich tych przed i tych po.
Forumowicz
03-03-2013, 08:44:55

Dzień dobry.Pozdrawiam WSZYSTKIE PERYSKOPKI.Pogoda nad morzem czysta jak łza-czyste niebo i slońce.Zagodzinę ide z żona na spacer.Samopoczucie przy takiej pogodzie sami wiecie jest dodatnie,a gdy nic nie boli to jeszcze lepiej.Perpetum pytalem znajomych ale nikt niemial takiej sytuacji o ktora pytasz.W moim przypadku nieczekalem do końca terminu tak poradzil mi ortopeda,a następnie policzyliśmy kiedy mija 182 dni i do tej daty wystawil zwolnienie.Wezwano mnie na komisje i dostałem 5 miesiecy od 1-ego dnia po 182 dniach.Dnia bez bolu drodzy życze-piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
03-03-2013, 10:00:22

Perpetuum, z ZUSami bywa różnie...jeden lekarz Cie ozdrowi inny podtrzyma zwolnienie L4, tak samo jest z jednoosobowa komisją do świadczeń...Moja znajomą "ozdrowili" 3mc po rozległej operacji kręgosłupa...Na swoim przypadku wiem, że ostatnie wezwanie(z 5ciu) od spraw L4, dostałam na 10 dni przed komisją. Miałam przez lekarza zakładowego stwierdzoną niezdolność do pracy, czekałam na operację i żaden lekarz nie chciał mnie ozdrowić :) Pierwszą komisję do świadczeń rehabilitacyjnych miałam zaoczną, bo leżałam w szpitalu, później terminów musiałam pilnować sama i składać kolejne wnioski na około 6 tyg przed ich ustaniem. Świadczenia rehabilitacyjne, mogą być przyznawane wielokrotnie, jednak nie dłużej niż na okres 360dni w jednym ciągu.Jednak wiem że te 6 tyg nie jest ustawowe...jest po to by, była ciągłość w zakładzie pracy do terminowych wypłat z tytułu świadczeń. Gdy się nie wyrobisz z Komisją, pracodawca wstrzyma się z pensją, bo nie będzie miał podstawy do wypłacenia pensji i poczeka z wypłata do momentu nadejścia powiadomienia z ZUS.
Niematahari, z tym zwolnieniem po 3 mc , masz na pewno na myśli Kodeks Pracy i Atr. 53. Tam trzeba spełnić pewne wymogi, by pracodawca mógł w ten sposób postąpić...jednak będąc po operacji, lub na nią czekając, rzadko się zdarza by był stosowany...bo zawsze można odwołać się do Sądu Pracy i wygrana jest w kieszeni :)
Ja również pozdrawiam wszystkich z bezchmurnego Trójmiasta, pogoda wymarzona na spacerek brzegiem morza :)
Początkująca
03-03-2013, 10:01:06

tuti 2013-03-03 11:00:22 Perpetuum, z ZUSami bywa różnie...jeden lekarz Cie ozdrowi inny podtrzyma zwolnienie L4, tak samo jest z jednoosobowa komisją do świadczeń...Moja znajomą "ozdrowili" 3mc po rozległej operacji kręgosłupa...Na swoim przypadku wiem, że ostatnie wezwanie(z 5ciu) od spraw L4, dostałam na 10 dni przed komisją. Miałam przez lekarza zakładowego stwierdzoną niezdolność do pracy, czekałam na operację i żaden lekarz nie chciał mnie ozdrowić :) Pierwszą komisję do świadczeń rehabilitacyjnych miałam zaoczną, bo leżałam w szpitalu, później terminów musiałam pilnować sama i składać kolejne wnioski na około 6 tyg przed ich ustaniem. Świadczenia rehabilitacyjne, mogą być przyznawane wielokrotnie, jednak nie dłużej niż na okres 360dni w jednym ciągu.Jednak wiem że te 6 tyg nie jest ustawowe...jest po to by, była ciągłość w zakładzie pracy do terminowych wypłat z tytułu świadczeń. Gdy się nie wyrobisz z Komisją, pracodawca wstrzyma się z pensją, bo nie będzie miał podstawy do wypłacenia pensji i poczeka z wypłata do momentu nadejścia powiadomienia z ZUS.
Niematahari, z tym zwolnieniem po 3 mc , masz na pewno na myśli Kodeks Pracy i Art. 53. Tam trzeba spełnić pewne wymogi, by pracodawca mógł w ten sposób postąpić...jednak będąc po operacji, lub na nią czekając, rzadko się zdarza by był stosowany...bo zawsze można odwołać się do Sądu Pracy i wygrana jest w kieszeni :)
Ja również pozdrawiam wszystkich z bezchmurnego Trójmiasta, pogoda wymarzona na spacerek brzegiem morza :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: