Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
13-12-2012, 19:02:44

Piotrze
ja swoich tabsów jeszcze nie moge schować.
nadal czuje sie jakbym miała szyjke na agrafkach jak Kurgan z Nieśmiertelnego...
Do tego boli mnie strasznie głowa,ale łapki bolą o niebo mniej.Jeżeli ktoś miał takie objawy niech napisze bo nie wiem czy to normalne czy mam gdzieś szukać ratunku.
Kasia
Forumowicz
14-12-2012, 07:08:21

Dień Dobry PERYSKOPKI.Jasno wynika ,że boli nas przed z małymi różnicami ale po to już jest bardzo różnie.U mnie noc z przerwa o 4 nad ranem z 30 min i dalej z morfeuszem w tan.Wydaje mi się ,że bardzo operacja zależy od operatora.Pisałem moja mama rocznik 1945 4 lata temu miała robione dwa poziomy i wszystko jest dobrze łącznie z prowadzeniem samochodu-ten sam operator.Ważne jest dla nas po by czasem niezadreczac się pyt. co by było gdyby?Przez nas samych lub "przyjaciół".Teraz juz nawet niechce mi się tak myśleć.Życzę dnia bez bólu.Powiedzcie ile potrzeba szyi na wygojenie by nadawać się na rechabilitację.piotr 31dzień po.
Wtajemniczona
14-12-2012, 09:34:06

Piotrze, ja dzisiaj zakończyłam 2 tyg rehabilitacje. Niestety skromna ona była bo tylko laser i ultradźwięki, ale na moje spięte ramiona pomogło, bo jest lepiej. Teraz mam wizytę 8.01.2013. W rehabilitacji powiedzieli mi ze zazwyczaj w 3cim miesiącu zaczynają zabiegi bo już więcej można zalecić. Operator mi mówił ze z ćwiczenia to po 2,5-3 m-cach, ale fizykoterapie można wcześniej bo to goi tkankę, mięśnie.
Ja przy wyjściu ze szpitala dostałam skierowanie i się zapisałam od razu, wiadomo - kolejki.
Jak będziesz na kontroli to napomknij o tej rehabilitacji jak sam operator nie wyjdzie z inicjatywa. Wiadomo człowiek po operacji ale i tak swoje musi odczekać.
Chociaż w Suwałkach podchodzą do tego w ludzki sposób i jak na skierowaniu pisze po operacji albo po urazie to biorą skierowanie i jak ktoś nie potwierdzi wizyty to dzwonią do Ciebie.
Ja spać też nie mogę od 3 dni, ale to ze względu na zatkany nos - coś mnie bierze na święta. Tabsy przeciwbólowe leżą schowane póki co.
U mnie mroźnie (-10) i słonecznie, a u was?
Pozdrawiam,
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant Cervios PEEK
Wtajemniczona
14-12-2012, 09:49:29

Kasiu ja swoje szwy usuwałam w 7 dniu po operacji zgodnie z zaleceniami. Chirurg plastyk wyciągną jedną długą niteczkę i po wszystkim. Diagnoza ładnie się goi i niczym na razie nie smarować. W terminie późniejszym w razie potrzeby sprowadzić maść z Warszawy podał namiary.
Dla informacji jestem z Wrocławia a operację miałam w Opolu, trochę to kłopotliwe ale czego się nie robi żeby było dobrze. Kasiu ja jeszcze nie masowałam blizny bo jak dotykam to boli jakbym miała siniaka, ale żadnych wybrzuszeń nie czuję.
Ponieważ miałam robione 2 poziomy to mogłam wstać z łóżka dopiero dobę po. Wstałam po 20 godzinach na miękkich nogach i pomaszerowałam z asystą męża na prześwietlenie. Po krótkiej rozmowie i oglądnięciu zdjęcia wypis do domu.
Miałam pietra tu nie wolno wstawać a za pięć minut już można jechać 100 km?
Na początku bolała mnie głowa i ręce tak do 4 tygodni, teraz walczę z bólem w klatce piersiowej który towarzyszy mi od operacji, rączki dają o sobie znać mniej, ale szyja i głowa są takie drętwe. Nie nosiłam kołnierza ale poruszam się jakbym patyk połknęła. Myślę że mięśnie karu mnie usztywniają.
Życzę dnia bez bólu.
Danka
Forumowicz
14-12-2012, 12:01:20

Kasiek dzieki za podpowiedz.Spróbuje porozmawiać z operatorem może cos napisze w zaleceniach po kontroli zobaczymy.Jestem po infekcji przełyku ktos mnie zaraził w przychodni ale 7 dzien i jakby przestalo.Kark mam sztywny jak ze stali ,no i przwa reka dretwieje jak ja zostawie nad głowa śpiąc.Ale damy radę.Pozdrawiam PERYSKOPKI piotr
Wtajemniczona
14-12-2012, 13:56:16

kasiek.84
A Ty masz ruchomy?
Ja na rehabilitację( dzienny oddział reh.-w miejscu zamieszkania,codziennie trzeba przyjeżdzać na zabiegi) zapisałam sie (poszłam na początku grudnia jak było hasło zapisujemy) na koniec sierpnia 2013,bo wszystkie terminy poszły migiem.
Więc może trzeba się wcześniej zakręcić kto coś planuje
Kasia
Wtajemniczona
14-12-2012, 14:31:46

Kazulu - mam stały implant, przed operacją mój operator zastanawiał sie nad ruchomym ale po rozmowie ze mną zrezygnował. Jestem alergikiem i astmatykiem, nawet na sale operacyjną pojechałam z lekami żeby mi po operacji jak mnie wybudza to podali je.
Ogólnie nie odczuwam jakieś różnicy żebym była "sztywna", no ale póki co bez kołnierza to ja się myje oraz bliznę smaruje. Mam nadzieje ze już niedługo go odstawie.
Wiadomo nie macham głową na boki bo sama się nawet boje żeby krzywdy sobie nie zrobić.
Do wszystkich szyjek PO - czujecie jakąś różnice ze są to implanty stałe?
A co do rehabilitacji to "nękaj" ich. Jesteś po operacji i ty musisz dojść do siebie jak najszybciej. U nas działa takie dzwonienie codziennie albo przychodzenie co kilka dni. W rejestracji też ludzie siedzą.
Pozdrawiam,
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant Cervios PEEK
Wtajemniczona
14-12-2012, 15:29:48

kasiek84 ja mam też stałe implanty, jestem bez kołnierza.
Zalecenia pooperacyjne to nie ruszać głową więc staram się ograniczać ruchy. Na pierwszej wizycie kontrolnej dowiedziałam się że implanty trochę rozciągają nam mięśnie i wiązadła co może powodować ból. Tak jak twierdzą żadnej różnicy w ruchomości nie powinniśmy odczuwać czyli wszystko po staremu tak jak było PRZED a jak będzie to zobaczymy.
A co do rehabilitacji to jeszcze nie mam żadnych informacji od operatora. Sama zrobiłam rozeznanie na stacjonarny oddział poszpitalny bo na dzienny się nie nadaję i czeka się od 1 roku do 5 lat. W jednym miejscu powiedzieli że będzie prędzej leczenie sanatoryjne tylko 2 lata a poszpitalne to 4.
Pozdrawiam
Danka
gość
14-12-2012, 15:35:11

A ja po jednej przed drugą,a wszystko się i tak posypało bo mam wynik-BORELIOZA i rejestracja do poradni na koniec maja 2013
Wtajemniczona
14-12-2012, 16:41:57

kasiek.84
sorry ale podejrzewałam,że masz ruchomy bo przed pewnym wiekiem(a z Twoim młodym wiekiem ...ale każdy wybiera dla siebie wygodny i bezpieczny) .U mnie zaważyło,że mam spore zmiany zwyrodnieniowe i jestem alergikiem na przeróżne rzeczy i mogłam mieć implant taki jaki mam (węglowy-sztywniak).Chciałam mieć ruchomy ale cóż,siła wyższa.
Dzisiaj stuka właśnie 4 tygodnie PO
Hm.Wczoraj mnie cała głowa rozrywała.Dzisiaj jakoś lżej,ale z tyłu cały czas czuje "ciężar"implantu.
Blizna bardzo brzydka taki wałek mi sie zrobił.
Nie bardzo mi na rękę takie siedzenie w domciu i nicnierobienie.
Kasia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: