Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
18-05-2017, 17:33:10

Łukaszu czy jesteś po operacji czy przed ?
Ja przed operacją nie miałam czucia w nodze do kolana po wróciło na 90% niewielki ubytek jest ale widzą tylko ci co wiedzą .
Dieta i ćwiczenia dają efekty już mi ubyło 7 kg i inna kondycja .Po analizie masy ciała spala się tylko tłuszcz.
gość
18-05-2017, 20:58:46

Jestem przed i nie wiem sam co mam robić teraz od tygodnia nagle zaczął mnie piersiowy boleć kręgosłup trochę żebra i chyba odcinkem l4l5 bo mnie przód z prawej nogi boli bardzo często a tam miałem wypukline tzw.bulding męczyłem się na basenie ledwie 30 minut poplywałem dzisiaj. Zrzucenie kg dużo daje szkoda że Ja taki łakomczuch od zawsze byłem.
Wtajemniczona
22-05-2017, 14:27:32

Łukasz jesteś przed operacją ,a na kiedy masz termin może warto iść do neurochirurga który będzie operował i powiedzieć że jest coraz gorzej , może uda się przyśpieszyć ponieważ im dłużej z tym chodzisz tym dłuższa będzie rehabilitacja po operacji i powrót do sprawności.
gość
24-05-2017, 10:45:19

Dzień dobry.
CZy ktos przed wizytą u lekarza mi pomoze z interpretacją;)?? Będę wdzięczna bardzo!!!
gość
24-05-2017, 12:25:42

MR kręgosłupa szyjnego (C) i lędźwiowo-krzyżowego (LS)
Badanie kręgosłupa szyjnego wykonano w sekwencjach echa spinowego z saturacją i bez saturacji tkanki tłuszczowej w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych oraz T2 MERGE w płaszczyznach poprzecznych.
Ze skierowania: nieczytelne.
Znacznie spłycona lordoza kregosłupa C.
Prawidłowa wysokość oraz intensywność sygnałów trzonów kręgowych.
Rozpoczynające się zmiany zwyrodnieniowe.
Zaburzenia uwodnienia krążków międzykręgowych o prawidłowej wysokości.
- Na poziomie C5-C6 widoczna jest dokanałowa wypuklina krążka m-k typu szerokopodstawnej protruzji z prawostronną lateralizacją, która wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi w stawach uncovertebralnych (P>L), powoduje względną stenozę kanału kręgowego, asymetryczny ucisk worka oponowego (P>L) z zachowaniem śladowej rezerwy objętościowej przedrdzeniowej, bez wpływu na korzenie nerwów rdzeniowych.
- Na poziomie C6-C7 niewielka , dokanałowa wypuklina krążka m-k typu szerokopodstawnej protruzji, powoduje nieznaczny ucisk worka oponowego z zachowaną okołordzeniową rezerwą objętościową, bez wpływu na korzenie nerwów rdzeniowych.
Kanały korzeniowe na wszystkich poziomach prawidłowe, o zachowanej rezerwie objętościowej.
Pogranicze czaszkowo-szyjne prawidłowe.
Intensywność sygnałów z rdzenia kręgowego i rdzenia przedłużonego prawidłowa.
WNIOSKI:
Zaburzenia statyki kręgosłupa szyjnego. Umiarkowana spondyloza nasilona na poziomach C5-C6-C7 z wtórna względną stenoza kanału kręgowego i uciskami worka oponowego.
Badanie MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonano w sekwencjach echa spinowego z saturacją i bez saturacji tłuszczu , w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych.
Pogłębiona lordoza pogranicza L-S z tzw. ostrym ustawieniem kości krzyżowej.
Wysokość i intensywność sygnałów trzonów kręgowych prawidłowa. Drobny (3 mm) naczyniak trzonu Th11.
Krążki międzykręgowe o prawidłowej wysokości i intensywności sygnałów .
Kanał kręgowy prawidłowej szerokości.
Kanały korzeniowe prawidłowe, o zachowanej rezerwie objętościowej.
Nie stwierdza się ucisków na struktury wewnątrzkanałowe i korzenie nerwów rdzeniowych.
Stożek końcowy na wysokości L1-L2, intensywność sygnałów z końcowego odcinka rdzenia kręgowego prawidłowa.
WNIOSKI:
Zaburzenia statyki kręgosłupa L-S, poza tym obraz MR w granicach normy.
Początkujący
24-05-2017, 21:43:00

Łezka się w oku kreci...to forum bylo świetne.
Krótkie info dla tych co się zastanawiają jak się doprowadzić do formy nie szkodząc ponad miare-kupcie kijki, dwie lekcje u instruktora i jazda na nordic walking do lasu! Efekt rewelacyjny i dla szyjek i dla hmmm....dupek:D Mam problem po operacji szyi i w ledzwiowym jeszcze nie operowanym i powiem Wam krótko-efekt porazający, w przenośni oczywiscie :)zdecydowana poprawa. Spacer to nie to samo. Na marginesie, jezeli ktoś twierdzi że to aktywność dla emerytów to oczywiście ma racje. Tyle tylko że jest druga strona medalu i zapewniam Was że można sobie tak dać w kość że hej. Nie można zapominać tylko o rozgrzewce i rozciąganiu po, koniecznie, inaczej zaostrzycie sobie problemy
Wiosennie pozdrawiam nowych i starych
G
gość
25-05-2017, 08:02:40

Forum było świetne i pomocne dla wielu, ale się skończyło. Przyszła "lepsza zmiana" - wszyscy uciekli na facebook i "kupa". Nie ma nadziei na powrót do tego co było dobre. Ci wspaniali ludzie, którzy tworzyli to forum, którzy byli jak "jedna rodzina" - ach! - aż się płakać chce!
Wtajemniczona
25-05-2017, 10:17:35

Gogole masz rację to dla mnie też najlepsza rehabilitacja co dzień 7 km do tego ćwiczę to co od fizioterapełty i od wczoraj kriokomora efekty są dużo lepiej się czuję a do tego -10 kg w dwa miesiące .
Gość z 14:25
My raczej nie zweryfikujemy twoich wynników tak się nie da ważne jest jeszcze to jak się czujesz co boli jakie objawy , drentwienia niedowłady zawroty itp . Poczekaj na specjalistę po co masz się denerwować .
Początkujący
27-05-2017, 09:35:54

czesc kochani. ja co prawda ucieklem spod noza ale wspieram was calym sercem i trzymam kciuki za jak najmniej bolu i komplikacji.
Pozdrawiam z Lublina
Rafał
Początkująca
31-05-2017, 16:36:16

stokrotka210863 2013-05-28 04:49:06
renatko, ja miesiąc przed operacją leciałam z warszawy do londynu, o dodatkowym ubezpieczeniu nawet nie wiedziałam, a lot to pikuś, tuż po operacji też pytałam dr o lot, bo różnie słyszałąm ale dr powiedział, że nie widzi przeciwskazań, na ostatniej wizycie u dr zapytałąm też o mikrowstrząsy, o blender, mikser, doktor się uśmiechbnął i powiedział że więcej wstrząsów i mikrowstrząsów bo mam w trakcie każdej jazdy samochodem, i żeby nie dać się zwariować, bo operacja nas naprawia, a śrubki same się nie wykręcą, natomiast jeśli chodzi o zakres ruchu głową góra/dół to mi powiedział, żebym na siłe nie odchylała głowy do tyłu, i nie pozwoliła nikomu głowy mi odchylić bo w ten sposób to można wyrwać śruby, nie ćwiczyć tej głowy i szyi bo tak już zostanie i tego się nie rozćwiczy,
elcia widziłam twoje fotki, jesteś wielka
przy każdej podróży poza granice rodzimego kraju dobrze jest się ubezpieczyć, bo tak na prawdę nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć, o ubezpieczeniach proponuje poczytać tu http://bezpiecznypowrot.pl/ ubezpieczają od wielu zdarzeń losowych i mają szeroki zakres terytorialny. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: