Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
07-11-2014, 22:36:00

Grzesiu, życze Ci z całęgo serca powrotu do pełnej aktywności. ja całe życie tańczyłam, biegałam, fitness itp. teraz jest czarna dziura. niczym emerytka, spacerek (bieżnia nie, nawet truchtanie), wszelkie sporty wymagające dodatkowej amortyzacji tez nie ( nie słuchając fizjo przetestowałam i nie mogę, bo drętwieję). czasem mózg mi uszami paruje, bo mam prawie ADHD. ale ponieważ kręgosłup uczy pokory to nie mam wyjścia i czas się nauczyć żyć wolno.zawodowo tez czas na zmiany niestety :(:(:( powodzenia! szyjki w górę ;)
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Wtajemniczona
07-11-2014, 22:43:33

Kochani! Będę nudna ale wiele tkwi w głowie.... dla Was: http://www.youtube.com/watch?v=IX-vZrug6Lc
Serdeczności! Nieustannie się rehabilitująca Ela
Początkujący
08-11-2014, 10:41:24

Harii
rzeczywiście niezle................:D
Szyjka74
będę walczyl, mam nadzieje ze po wzmocniniu miesni jakas aktywność będę mogl zachować, zobaczymy. Na pewno szybko to nie będzie. A jak nie to coz, jest wiele innych rzeczy którymi można się cieszyc
pozdrawiam i trzymajcie się prosto
Grzegorz
gość
08-11-2014, 11:24:06

No tak, na początku choroby aktywność spada do zera :( ale kiedy przejdą dolegliwości bólowe wiara w siebie wraca i człowiek próbuje się "odnowić", niestety nie zawsze się to uda, mi z aktywności sportowej pozostało wędkarstwo i brydż
Jednak tu też odnalazłam radość życia ;)
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
Forumowiczka
08-11-2014, 19:32:46

a mnie ... taka "dziwna" dyscyplina sportowa :) szybkie chodzenie :)
Polecam z całego serca - naprawdę dobre dla szyjek. BEZ kijków. taki nordic ale tylko dla nóg. Kijki mi ewidentnie szkodzą.
Ściągam sobie audiobooki (jeszcze coś na chomikach zostawili na szczęście), kopiuję na telefon i fruuuuuuu...... idę na swój spacerek.
Asia
Forumowiczka
08-11-2014, 19:41:04

Gogole tak całkiem to ci wszystko nie przejdzie, troszkę pozostaje, u jednych więcej u innych mniej, czasem komuś się uda, że jest całkowicie absolutnie super.
masz przecięte rózne tkanki, żeby mozna było w ogole dojść do tych dysków - to juz powoduje blizny i rózne pobolewania po operacji. Do tego musieli ci troszkę pogrzebać w kości trzonów - tam też pozostaną jakieś zmiany i to tez będzie czasem pobolewać - jak po złamaniach kosci.
Tak więc póki co, nie da się operacji zrobić samą siłą woli, więc powrotu do naszego stanu sprzed 10 lat nie będzie :)
Ale nie narzekam - u mnie sa bóle powięziowe, szczegolnie na zmianę pogody i po przeciążeniach jak mnie pokusi, żeby coś zrobić czego nie powinnam.
Są bóle, tzn że czuję rożne pobolewania, ale tabletki przeciwbólowe z powodu kręgosłupa to przez te 3 lata po operacji brałam może 2-3 razy, głównie jak sie temperatura zmieniała powyżej 10 stopni w ciągu 24 godzin - takie silne zmiany frontów.
Asia
Początkujący
09-11-2014, 00:37:55

Asia, Szyjka74
wiem, cudow nie oczekuje, boksu już nie będę trenowal;)
nie nastawiam się na nic poza praca a co z tego wyniknie to się okaze, kto wie
zawodowo akurat przyda mi się zwolnienie tempa, ostatnich pare lat goniłem już w piętke z czasem
pozdrawiam i trzymajcie się prosto
Grzegorz
Wtajemniczona
09-11-2014, 10:51:53

Hej Szyjki
W końcu troszkę wolnego. Zmęczenie daje już o sobie znać. Czas na odpoczynek przy rehabilitacji W rocznicę operacji jadę do Krojant.
Od neuro dowiedziałam się, że zbyt duże napięcie mięśni jest niebezpieczne dla operowanych kręgosłupów i trzeba dbać aby tego napięcia nie było Dostałam zalecenie zrobienia sobie przerwy, więc przed świętami jadę ćwiczyć. Cieszę się, bo jestem wykoñczona. Po operacji człowiek jakoś szybciej się męczy, tzn kręgosłup się męczy. Mój np za mną nie nadąża. Rzuciłam się w wir życia, nadrabiam zaległości, ale kręgosłup prosi o przerwę. No cóż tak to jest. Ja jednak mam zamiar w tym roku śmigać na nartach. Zaczęłam trening kondycyjny. W Krojantach uzupełnię formę i zobaczymy co z tego wyjdzie.Po czarnych trasach raczej śmigać nie będę
Warszawskie Dziewczyny czas zorganizować jakieś spotkanko przy kawce. ODEZWIJCIE SIĘ!
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Forumowicz
09-11-2014, 11:21:57

szyjka74 2014-11-06 22:56:21
Zanzibar,
sprawę szyjek nauczycielskich znam aż za dobrze. ćwiczenia śródlekcyjne rzeczywiście są jakąś metoda zapobiegania. ale problemem jest dziś brak ruchu i tablety/smartfony u dzieci i młodzieży.godziny spędzone w pozycji przodopochylnej. duża grupa wsród nastolatków ma odprostowaną lordozę w szyjce. a co potem to wiemy :(
Hari,
co do systematycznych ćwiczeń i utrzymywania właściwej postawy ciała to Fizjo maja zupełna rację. jak ćwiczysz i przestrzegasz to jest znośnie :):):)
bezbólowej nocy nam wszystkim :)
Tak szyjko wiemy smart fony tablety i inne bzdety , Myślę że to od nas dziadków rodziców nauczycieli powinien iść przykład ze nie tylko wiedza praca jest najważniejsza w życiu . ważne jest to aby zachować zdrowie jak najdłużej zdaję sobie sprawę że dużo osób jest po wypadkach czy to komunikacyjnych lub innych czasem uwarunkowania genetyczne tez mają wpływ , ważne żeby nauczyć się odpowiednich zachowań postawy postępowania w życiu co daje właśnie profilaktyka i zaangażowanie nasze , już od najmłodszych lat . To są istotne sprawy mimo że się. o tym dużo mówi a mało robi dla tego warto mieć na oku młodych ludzi by nie powielały naszych błędów chociaż wiem ze nie zamierzonych ale jednak. Lepiej jest zapobiegać niż leczyć bo z tym drugim różnie bywa albo są efekty albo ich nie ma zresztą czytacie to forum więc jakiś obraz można sobie utworzyć .
Pozdrawiam wszystkich
ks Janusz
Początkujący
09-11-2014, 11:48:36

Gogole zdradzisz swoj wiek?
Dyskobolka odnośnie mojego pytania do wszystkich piszesz ze jedziesz poćwiczyć . Na codzień nie ćwiczysz ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: