Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
25-12-2016, 11:11:12

Witam wszystkich świątecznie . Niedawno postawiono mi diagnozę mielopatia szyjna .Na rezonansie magnetycznym między innymi wypuklina która wchodzi w kanał kręgowy na 4 mm , szerokość kanału 10 mm , są drobne słabo ograniczone zmiany mielopatyczne .czy to duże zmiany ? Zaraz po świętach mam skierowanie do szpitala na neurologię , czy to coś poważnego?
gość
26-12-2016, 15:50:17

Mielopatia to bardzo poważna sprawa Jest to już uszkodzony rdzeń kręgowy którego nie da się wyleczyć ani farmakologicznie ani fizjoterapią Nie chciałabym abyś się wystraszyła ale przy stwierdzonej mielopatii nie obejdzie się bez operacji Ucisk na rdzeń musi być usunięty gdyż w przeciwnym razie mielopatia będzie się pogłębiać a to doprowadzić może do porażenia cztero kończynowego Piszę to opierając się na własnym doświadczeniu Jestem po dwóch operacjach ale dzięki temu funkcjonuję w miarę dobrze bez większych ubytków neurologicanych POZDRAWIAM Bogda
Początkująca
26-12-2016, 18:32:22

Dzięki Bogda że się odezwałaś , nie wystraszyłaś mnie ,tylko jakoś mi się wierzyć nie chciało że to tak poważne .Czy u ciebie przed pierwszą operacją były duże zmiany ? i jakie miałaś objawy .Dlaczego jesteś już po dwóch operacjach ?
gość
27-12-2016, 10:31:09

w pewnym momencie choroby cały kręgosłup jest do operacji, więc bywa 4 i 8 zabiegów
gość
27-12-2016, 17:22:11

Pierwszą operację miałam w 2008 r Zaczęło się od bólu barku i doszło do tego że ból był nie do wytrzymania Trafiłam wreszcie do neurolog a a stamtąd na rezonans Wynik badania był taki że neurolog rozłożył ręce , nie był w stanie mi pom oc Zlecił natychmiastową konsultację z neurochirurgiem A stamtąd w trybie pilnym znalazłam się w szpitalu Wszystko to trwało zaledwie 4 miesiące Nigdy wcześniej nie leczyłam się ani nie miałam poważniejszych dolegliwości Prawdopodobnie przyczyną była stłuczka samochodowa sprzed kilku lat W 2008 r operowano mi jeden poziom ale już wtedy lekarz mówił ze na tym się nie skończy PRZED DRUGĄ OPERACJĄ (2010 R) powrócił ból barku ale słabszy pojawiły się drętwienia mrowienia pieczenie skóry i ogólnie osłabienie lewej ręki Po tycch operacjach przestała mi się pogłębiać mielopatia ale rdzeń który u mnie jest uszkodzony na dł. 10 mm już się nie zregeneruje Wielokrotnie byłam rehabilitowana w szpitalach i sanatoriach ale nic to nie zmieniło Obecnie żyję bez bólu ale drętwienie pieczenie i osłabienie lewej strony pozostało Nauczyłam się tak żyć aby sobie nie szkodzić Odkąd w 2008 poszłam na chorobowe tak do tej pory jestem na rencie a wtedy miałam 45 lat Nie obawiaj się operacji Teraz medycyna czyni cuda Bez zabiegu stan się nie polepszy a niestety pogorszyć się może Pisz na forum co dalej Będę obserwować Twoje losy Jeśli masz pytania to pisz na pewno się odezwę Bogda
gość
27-12-2016, 20:06:49

Gość 2016-12-23 21:43:51
Witam.
Opis mojego MR.
"Wielopoziomowe zmiany degeneracyjno-dehydratacyjne tarcz miedzykregowych oraz obnizenie wysokości tarcz C3-C4, C4-C5; C5-C6,C6-C7.
Nasilone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kregów w odcinku C3-C7 w postaci koncentrycznej osteofitozy krawędzi trzonów, w tym krawędzi tylnych i tylno-bocznych z wypukleniem sie osteofitów dokanałowo max na głębokość do 4 mm ( ucisnieta przednia ściana worka oponowego i modelowana przednia powierzchnia rdzenia) oraz do otworów międzykręgowych z ich zwężeniem głównie po stronie prawej (kolizja z nerwami rdzeniowymi.
Wymiar strzałkowy kanału w odcinku C3-C7 zwężony najbardziej na poziomie C4-C5 i C5-C6 - do 8-9 mm, rezerwa płynowa okołordzeniowa jest tu zniesiona.
Zmianom zwyrodnieniowo-wytwórczym towarzyszą rozlane tylne pośrodkowe wypukliny pierścieni włóknistych tarcz międzykręgowych C3-C4, C4-C5, C5-C6, C6-C7., uciskające przednią ścianę worka oponowego i modelujące przednia powierzchnię rdzenia.
Pasmowate zmiany zwyrodnienia tłuszczowego szpiku elementów trzonów przyległych do tarcz C3-C4, C4-C5, C5-C6 i C6-C7 oraz nierówność ich blaszek granicznych na tle zwyrodnieniowego uszkodzenia płytek granicznych.
Rezerwa płynowa okołordzeniowa w odcinku C3-C7 znacznie zredukowana. "
Nie ukrywam, że opis za bardzo mi się nie podoba. Moje samopoczucie jest póki co, .... zmienne. Raz lepiej i jest ok, ... raz jak mnie dopadnie to orkiestra w uszach, zawroty, ból serca ( jako mięśnia ), miękkie nogi, lęk, wrażenie, że zaraz chyba zemdleję ( ale nie mdleję).
Taka huśtawka.
Miał ktoś tak lub podobnie ? jakie rokowania, jak się z tym uporać. ? Jeżeli operować to gdzie ( jestem z Rzeszowa).
Pozdrawiam.
Delikatnie przypominam się. ...... ma lub miał ktoś taką diagnozę i jak to sie potoczyło.
Pozdrawiam Marek-Rzeszów
gość
28-12-2016, 11:30:55

może się skończyć na rehabilitacji, a jak źle trafisz to i operacji
Początkująca
30-12-2016, 18:08:54

Dziękuję Bogda że tak ładnie wszystko mi opisałaś . Dopiero teraz odpisuję bo byłam w szpitalu .Zrobili mi ponownie rezonans tym razem z kontrastem . Poprzedni miałam trzy tygodnie temu bez kontrastu . W tym z kontrastem wyszły zmiany mielopatyczne a w tym z kontrastem ich nie ma . Rezonans był robiony na tym samym urządzeniu w tym samym miejscu. Nie znam się na tym ale cieszę się że poprzednia diagnoza się nie potwierdziła .Co ty o tym myślisz ?
Początkująca
30-12-2016, 18:14:21

och jakaś pomyłka mi się wkradła ....oczywiście miało być zmiany wyszły w badaniu BEZ kontrastu ,,z kontrastem ich nie widać
gość
30-12-2016, 19:12:49

Jedyne co mogę cI poradzić to weż płytki z obu rezonansów i postarajj się o jak najszybszą konsultację u neurochirurga , najlepiej u takiego który zajmuje się tego typu operacjami Napisz skąd jesteś

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: