Witam.
Jestem Grzegorz mam 44 lata. Nigdy nie miałem problemów z kręgosłupem, zawsze uprawiałem sport, dużo biegałem. 3 tygodnie tamu dosłownie zwaliło mnie z nóg wstając z łózki straciłem przytomność. Wcześniej plecy pobolewały ale, myslałem ze to sprawy mięsniowe.
Po kilku dniach zrobiłęm RM i....
"Badanie MR
kręgosłupa szyjnego z kontrastem uwidoczniło na poziomie C6/7 po stronie lewej
wewnątrzkanałowo , podwięzadłowo , u podstawy lewego otworu międzykręgowego owalny
obszar tkankowy o wym. ok. 6,6x5,5x6,5mm,który po kontraście nie ulega istotnemu
wzmocnieniu kontrastowego,powoduje od strony lewej ucisk worka oponowego i odcinkowo
rdzenia kręgowego,wokół obszaru widoczne są szersze naczynia w przestrzeni
nadtwardówkowej na dł. ok. 2cm. Obszar ten rzutuje się w okolicy odcinka proksymalnego
korzenia nerwowego po stronie lewej na wysokości C6/7 , w części bardziej obwodowej
struktura ten jest o nieco wyższym sygnale w obrazach T2 zależnych , podejrzenie zmian
obrzękowych w jego obrębie.
Zmiana wyżej opisana w pierwszej kolejności może odpowiadać sekwestrowi, mniej
prawdopodobne jest ogniskowe pogrubienie korzenia nerwowego,wskazana
konsultacja neurochirurgiczna.
C6/7
przepuklina tylna centralno-boczna i śródotworowa prawostronna do ok. 4,5mm, która
wraz z osteofitami zwęża prawy otwór międzykręgowy , modeluje worek oponowy,szerokość
kanału kręgowego wynosi do ok. 9mm,w odcinku C2-C6 wypukliny tylne centralno-boczne prawostronne do ok. 3,5mm, niecomodelują worek oponowy,szerokość kanału kręgowego wynosi do ok. 10-12mm." ...
okazało się się odcinek szyjny mojego kręgosłupa ma się kiepsko. Jestem po konsultacjach z lekarzami bezdyskusyjnie zabieg. Powoli dochodzi do mnie ze dotychczasowa aktywność fizyczna zostanie ograniczona. Co do konieczności samego zabiegu z tego co do tej pory przeczytałem nie ma chyba podstaw kwestionować decyzji lekarza, choć jak każdy samego zabiegu się troche obawaim