Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
04-01-2015, 14:40:34

Witajcie w Nowym Roku!
Bardzo Wam dziękuję za to forum, które jest prawdziwą skarbnicą wiedzy o dyskopatii szyjnej. Udało mi się przebrnąć przez prawie 300 stron i widać po waszych doświadczeniach, że każdy pacjent to inna opowieść.
Moja historia zaczęła się 2 lata temu od zwykłego przeziębienia. Nerwoból wywołał rwę barkową z promieniowaniem na prawą rękę, która trwała prawie 2 miesiące. Rezonans magnetyczny wykazał 2 masywne przepukliny, z czego jedna znacznie uciskała rdzeń. Trzech neurochirurgów i ortopeda byli zgodni co do operacji, i to w trybie pilnym. Nie miałam wtedy wątpliwości czy jej się poddać bo ból był potworny. Rwa nie ustępowała nawet na kilka godzin. Najbardziej zdumiewajace było to, że wczesniej nie miałam żadnych poważnych objawów wskazujących, że coś złego dzieje się z kręgosłupem. Prowadzę raczej aktywny tryb życia.
Po operacji ból minął a ja wróciłam do normalnego życia. Ćwiczyłam niemalże regularnie, dbałam o siebie a mimo to po kilkunastu miesiącach scenariusz się powtórzył. Przepuklina uciskająca rdzeń, osteofity, torbiele, zwężenie kanału kręgowego. I znowu operacja. Zdecydowałam się szybko bo bóle nie pozwalały mi pracować zawodowo. Fizjoterapeuta powiedział, że przy ucisku rdzenia niewiele już można zdziałać. Neurochirurg przekonał mnie do protezy ruchomej.
Jestem kilka dni po operacji i bóle nadal się utrzymują, choć nie tyle w okolicy szyi co lędżwi i pleców. Jednego dnia boli bardziej innego mniej. Nie przyjmuję żadnych leków. Lekarz mówi, że z każdym nowym dniem bedzie lepiej. Blizna ma ok. 5 cm i jest w tym samym miejscu co poprzednia. W przyszłym tygodniu zaczynam rehabilitację. Liczę, że za niecałe 3 miesiące wrócę do pełnej aktywności zawodowej.
Tyle jeśli chodzi o moją historię
Pozdrawiam
inka77@interia.pl Discektomia C6/C7 2013 Discektomia C5/C6 z artroplastyką 2014
Początkująca
04-01-2015, 14:52:23

Właśnie uruchomiła kontakty tak ze od jutra zaczynam prężnie szukać neurochirurga dziękuję bardzo wszystkim za cenne rady bo ja w tym temacie to jak dziecko we mgle ....
gość
04-01-2015, 16:58:11

E84 :)
Jeśli chodzi o RM kręgosłupa szyjnego to to promienie jak i całe badanie kierowane jest tylko pod tym kątem, nikt nie robi 2in1 ;)
To by było za kosztowne.
Badanie Dopplera to coś jak USG, ma na celu zbadanie przepływu krwi w tętnicach, jak również ilość blaszek miażdżycowych we krwi. Światło tętnic pokaże czy mózg jest dobrze dotleniony. Niedotlenienie powoduje zasłabnięcia, itp.
Przy dyskopatii kręgosłupa szyjnego to się często zdarza, i praktycznie jest to podstawowe badanie, nie bardzo drogie.
Jeśli lekarz nie kieruje to przy takich objawach jak Twoje trzeba na nim je WYMUSIĆ !
Musimy sami zawalczyć o swoje zdrowie :)
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
Forumowiczka
04-01-2015, 17:37:34

E84 jeżeli będziesz miała wykonywane badanie przepływów to warto powiedzieć w trakcie badania jakie pozycje głowa/szyja powodują omdlenia. Standardowe badanie statyczne może nie dać odpowiedzi. Jak podasz okoliczności to badanie można rozszerzyć np. na pozycję ze skrętem szyi, odchyleniem głowy.
Początkująca
04-01-2015, 18:51:22

Ślicznie wam dziękuję 13 mam wizytę u neurologa poproszę o skierowanie na to badanie może się uda a jak nie to pójdę prywatnie ale naprawdę dziekuje za wasze odpowiedzi są dla mnie naprawdę cenne
Wtajemniczona
04-01-2015, 20:17:50

Pozdrawiam Wszystkich i Ciebie Hamer (Zosiu:) - mam nadzieję, ze u Ciebie jest w miarę ze zdrówkiem ;) Ja już minęło dwa lata jak siię owocnie rehabilituję (modelowanie rdzenia na C5C6_3 x Krojanty, codzienne ćwiczenia raz w tyg. od dwóch lat terapia manualna i jest ok. Oczywiście czasem pobolewa trochę bardziej mniej ale ubytków neuro...brak ...Alelluja i do przodu!!! Czego życzę w Nowym Roku wszystkim Szyjkom ;)
Ela
gość
06-01-2015, 13:17:16

Wklejam link do artykułu, który daje do myślenia...
http://neoreh.pl/rezonans-magnetyczny-nfz/
Pozdrowienia :)
Forumowiczka
06-01-2015, 20:59:19

ojej udało mi się "wejść" w tryb pisania posta dopiero za 5tym, czy 6tym razem - to wina moich blokad w kompie, czy znów coś robią ze stroną?
a chciałam zapytać szyjkę e84 czy konsultowałaś się u kardiologa? Bo puls 110-150 w spoczynku to nie jest "norma dla mnie" jak napisałaś - to jest za dużo, szczegolnie te 150. Jak serce tak szybko bije w spoczynku ("płytko" bije), to pompuje za mało krwi, może twoje omdlenia nie mają związku z kręgosłupem?
Asia
Asia
Początkująca
07-01-2015, 12:00:02

Buraczku tak konsultowalam to z kardiologiem w tym celu mialam tez holtera założonego ale pan doktor stwierdził ze nic niepokojącego w tym nie widzi i ze taki puls nie jest czymś normalnym i ze może po prostu jestem przemęczona i tyle
Początkująca
07-01-2015, 12:05:12

Przepraszam taki puls nie jest czyms nie normalnym tak usłyszałam i dał mi lekko do zrozumienia ze chyba jestem przewrazliwiona

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: