Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
03-01-2015, 09:11:52

e84
Polecam za Pawikiem wizytę u dobrego fizjo i może u ortopedy. Ortopedzi potrafią więcej wiedzieć i pomóc od neurologów, którzy bardzo często nawet nie badają pacjenta. Z objawów opisywanych przez Ciebie można wnioskować, że bark boli od szyi. Szczególnie, że nie możesz podnosić rąk do góry (ja też tak mam aczkolwiek w słabszym wydaniu - nie mogę wieszać prania powyżej głowy etc; uczesać się mogę bezproblemowo ) Może to być wynikiem przepukliny. Ale nie musi. Musi to ktoś porządnie Cię zbadać. I ja bym odwiedziła neurologa, ortopedę i dobrego (!) fizjoterapeutę. Wtedy będziesz mieć pełniejszy obraz.
Początkująca
03-01-2015, 10:26:49

Maq dziękuję za podpowiedź postaram się w przyszłym tygodniu zdobyć skierowanie do ortopedy mam juz dość tego bólu i przyjmowania non stop leków
Forumowiczka
03-01-2015, 23:35:13

E84, ja radziłabym zacząć jednak od neurochirurga zważywszy na istniejący ucisk rdzenia, nasilenie objawów , epizody utraty przytomności i ,,odlatywania" przy czynnościach z uniesionymi rękami.
Jeżeli neurochirurg po własnej ocenie MRI ( nie zawsze jest zbieżna z opisem radiologa), wywiadzie i badaniu uzna, że rehabilitacja nie jest przeciwwskazana, jest bezpieczna neurologicznie to dopiero wtedy zdaj się na pomoc rekomendowanego fizjoterapeuty. Szyja jest zbyt ryzykowna żeby oddać się w przypadkowe ręce.
Doraźnie zrezygnuj z biegania- brak amortyzacji w uszkodzonych dyskach, w pływaniu unikaj odkrytej żabki- pogłębia lordozę, bezwzględnie unikaj pozycji nasilających dolegliwości szczególnie omdlenia bo być może określone pozycje powodują ucisk na tętnice kręgowe. Z.
Początkująca
04-01-2015, 07:25:21

Hamer jestem ci bardzo wdzięczna bardzo dużo daje to forum .A czy będąc na wizycie u neurologa poprosić o skierowanie do neurochirurga czy lekarz sam mnie powiniem skierować?
gość
04-01-2015, 10:55:26

Witam :)
Hamer ma rację, jeśli sa objawy typu utrata przytomnosci, zasłabniecia to od razu bym poszła do neurochirurga. Oczywiscie mozna też do neurologa żeby zlecił badanie tętnic szyjnych, a potem do neurochirurga. Skierowanie mozesz wziąść od neurologa ale jak usłyszysz termin to mozesz się mocno zdziwić ;)
Ja osobiście zrobiłabym tak: neurolog---->skierowanie na Dopplera---->z wynikami(wszystkimi!) -----> neurochirurg, prywatnie, bo szybciej.
Oczywiście nic nie narzucam :), oprócz jednego, nie jeżdziła bym samochodem!
Powodzenia !
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
Początkująca
04-01-2015, 11:14:36

Lidiabe o tym doplerze słyszałam od piegniarki która robiła mi zastrzyki bo chyba jako jedyna powiazala fakty moich zaslabniec z bolami szyi niestety lekarz ogólny nie! twierdziła ze mam problemy z sercem lub tarczyca oba przypadki zostały wykluczone byłam u endokrynolog która leczyła mnie przez rok na tarczyce z którą było wszystko ok jak sie okazało po prywatnej wizycie u innego endokrynolog a kardiolog tez nic nie stwierdził tak ze myśle ze jesli naprawdę chce sie dowiedzieć co mi dolega to tylko prywatnie a autem staram się nie jeździć jeśli juz muszę staram sie z kimś jechać
Początkująca
04-01-2015, 11:43:41

Wiem ze to może i głupie pytanie ale jestem jeszcze raczkujaca w tym temacie dlatego jeszcze chciałabym zapytać czy na badaniu z rezonansu nie bylo by widac żadnych zmian w tych tętniącach szyjnych?
Początkująca
04-01-2015, 12:26:23

Kochani życzę Wszystkim Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku zdrówka , zdrówka i i jeszcze raz pieniędzy
---------------------------------------------------------------------------------- Operacyjnie 04.07.2014 Discectomia C5-C6 i C6-C7 modo Caspar i stabilizator Oba implanty 5mm x 14mm x 11 mm
Początkująca
04-01-2015, 12:31:53

W nowy rok weszłam bez bólu wczoraj pierwszy raz od operacji po przeciągnięciu z rana strzeliło mi w kręgosłupie myślałam że umrę ze strachu a tu nic.Kiedyś przy takim zabiegu wyłam z bólu.
Sanatorium przesunięte na 19.02-15.03 do Medikura w Kołobrzegu - z nad morza nad morze bosko Szkoda tylko dzieciaczków w szczególności tej małej ( niecałe 5 lat ) miesiąc bez mamy Moja pracodawczyni nie wytrzymała ciśnienia w dniu 31.12 otrzymałam świadectwo pracy więc w starym roku pożegnałam się z robotą. Póki co świadczenia rehabilitacyjne do końca kwietnia. Miłej niedzieli.
---------------------------------------------------------------------------------- Operacyjnie 04.07.2014 Discectomia C5-C6 i C6-C7 modo Caspar i stabilizator Oba implanty 5mm x 14mm x 11 mm
Początkująca
04-01-2015, 12:53:58

E84
rezonans kręgosłupa szyjnego nie ma możliwości pokazania zmian w tętnicach. Do tego Doppler tak jak Lidiabe radzi. Może już teraz poszukaj neurochirurga bo do nich i prywatnie potrafią być długie terminy.
Na basenie zrezygnowalabym z żabki w ogóle, bo w krytej też szyja jest wyginana.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: