Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
18-08-2013, 21:29:58

Renatko,
ciekawa jestem co powie jutro neuro. trzymam kciuki. oby było dobrze :)
naomix,
troche się przeraziłam, jak przeczytałam Twoja historię. ja w 2009 miałam wypadek i od tego czasu walczę rehabilitacją. jest coraz gorzej.ręce mam słabe.
chodzę na spacery.wolno.chciałam szybko, ale drętwieją mi trochę nogi i robią się zawroty głowy. jutro idę do nowego rehab. zobaczę, co mi powie.
pozdrawiam i życzę nocki bez objawów :)
Wtajemniczona
18-08-2013, 22:04:58

Reniu, gondolka zaliczona , widoki piękne. Świeradow jak wszystkie zdroje , jedna ulica która tętni życiem. Zabiegi słabsze od Ladka, ale biorę co dają. Gimnastyki ful rano i po obiedzie, machania konczynami w klatce mam już dość. Kąpiele radoczynne i świerkowe - specjalność świeradowa, masaż na kręgosłup ledzwiowy i wirówka na ręce-dalej słabe. Okłady parafinowe zamiast borowinowych na piersiowy - po operacji zrobiła się torbiel i boli. Inhalacje jodobromowe na gardło, zobaczymy czy pomogą. Trening z psyhologiem -specjalność Zus. rwa barkowa dalej nie ustępuje, "biegam" na zabiegi w kilka miejsc.
Naomix wypadanie naczyń to nie przelewki, to ostatni dzwonek którego nie można przegapić. Jak mawiają neurochirurdzy, mamy jeszcze nerwy. Duży wpływ na szybki powrót do zdrowia po operacij ma nasz stan przedoperacyjny, sama jestem tego przykładem. Uszkodzonych nerwów nie da się odbudować.
Pozdrowienia dla wszyskich.
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Forumowiczka
19-08-2013, 13:52:47

Naomix a u jakiego ortopedy byłaś się konsultować? Bo w Piekarach to chyba przyjmuje dr Paściak i dr Grzywocz - byłaś u któregoś z nich?
Pytam bo raczej rzadko proponują od razu 3 poziomy, głównie ze względu (jeżeli dobrze się orientuje) na ryzyko dużej opuchlizny po takiej obszernej ingerencji.
Byłaś u któregoś z lekarzy z tamtej placówki, czy u ortopedy spoza szpitala?
Jak u nich to pewnie masz faktycznie fatalny stan tych dysków, ale jak nie u nich - to po prostu idź do tamtych lekarzy na konsultacje.
Z reguły (piszę na podstawie tego co mi opowiadają inne Szyjki) robią jeden lub 2 poziomy najgorsze a ten trzeci robią później.
3 jednocześnie to już nie jest zbyt częsty przypadek
Asia
Forumowiczka
19-08-2013, 14:05:34

no i zapomniałam jeszcze dopisać....
kontrakt na implanty ruchome na Śląsku ma chyba Opole - dr Łątka. Tyle, że nikt ci nie zapewni że je dostaniesz. One niestety nie są na życzenie, a do ich założenia trzeba spełniać wiele kryteriów - między innymi musisz mieć w dobrym stanie trzony i stawy. Może być i tak, ze powiedzą ci że gdzieś zamontują ruchomy, a po zajrzeniu do kręgosłupa już na stole okaże się, ze się tego zrobić nie da..... :(
no i chyba nie zakłada się trzech, maksymalnie 2.
To nie sam dysk decyduje o prawidłowej pracy danego odcinka kręgosłupa - tam tez są stawy, wiązadła - to wszystko musi być sprawne, jeżeli ten odcinek ma być znów uruchomiony do zginania się.Tak więc niestety nie wygląda to wszystko tak prosto. Poza tym są też ośrodki, które same wycofały się z zakładania implantów ruchomych (nie ze względu na kontrakt z NFZ) - sa powikłania po implantach sztywnych, są też po ruchomych. Np. w Bytomiu (też Śląsk) ordynator uważa, ze obecnie stosowane implanty ruchome mają zbyt dużo wad i zrezygnował z nich.
Szkoły są naprawdę różne.
Asia
Początkująca
19-08-2013, 18:15:08

witam wszystkich- temat o szyjnym jednak mam pytanie do osób które również mają kłopoty z lędźwiowym. Moja przepuklina i 2 rozwalone krążki żadnego lekarza nie zafascynowały na tyle żeby nawet mi zlecić rehabilitację. Od 2 lat męczę się z bólem z czego od roku bez przerwy. Drętwiejące nogi, ręce plus bardzo słaba siła mięśniowa wszystko to- wg lekarzy nie jest wystarczające do operacji ( problem z pęcherzem cały czas) jednak nie to mnie martwi najbardziej. Ból kręgosłupa OK są dni kiedy leże bo ciężko mi z chodzeniem itd ale od 2 miesięcy zaczęły "strzelać" stawy biodrowe.... Ból niemiłosierny i przy tym to juz ani prowadzić samochodu ani chodzić ani wstawać z krzesła a leżenie nie pomaga.. Moje pytanie brzmi czy moja dyskopatia wielopoziomowa mogła "przenieść się" na biodra? Zwrócę uwagę na to że mam kłopot z lewą nogą na którą kuleje lekko a niemiłosierny ból piekący i jakbym miała wbity kołek to biodro prawe.
Początkująca
19-08-2013, 18:17:02

Asiu to może zacznę od tego że byłam w Piekarach u młodego lekarza który jest asystentem doktora Grzywacza i po konsultacji z nim zaproponował mi takie wyjście operacyjne na 3 poziomach.
Pod koniec sierpnia mam wizytę u neurochirurga Maliszewskiego w Sosnowcu a w listopadzie u Bytomiu. Nie wiem dlaczego napisałaś że ordynator z Bytomia uważa że implanty ruchome mają zbyt duże wady i zrezygnował z nich. Poniżej lin do artykułu na temat implantów i kosztów oraz wypowiedzi lekarzy między innym dr. Pieniążka. Tu nie chodzi o wady tylko o kasę i zmiany przepisów przez NFZ od 1 lipca 2010 r.
http://www.rynekzdrowia.pl/Rynek-Zdrowia/Miec-twardy-kregoslup,115955.html
Dana - wiem że to ostatni dzwonek, zbyt twardo stąpam po ziemi ale jeszcze skonsultuje się z innymi lekarzami. Nie wykluczone że pojadę do Warszawy albo do Konstancina. Nie mam już nic do stracenia.
Renatko - jeżeli mogę coś zasugerować to jeżeli masz możliwość to skorzystaj z kriokomory - na prawdę jest rewelacyjna. Mnie przestało boleć a i humor się poprawił. Poczytaj o wskazaniach i efektach.
Fajnie że jest takie forum, że ludzie się na wzajem wspierają bo tylko w chorobie można poznać prawdziwych przyjaciół.
Pozdrawiam
Naomix przed operacją C4/5, C5/6, C6/7 i jeszcze długo przed
Początkująca
19-08-2013, 19:14:20

Widzę, że jestem sama w nieszczęsnym Ciechocinku.
Jeśli chodzi o operacje na 3 poziomach to jestem tego przykładem.
W Konstancinie miałam zoperowane jednocześnie 3 poziomy i stabilizację od c4 do c7.
Skutkiem jest jednak znaczne ograniczenie ruchomości szyi i osłabienie prawej ręki wraz z zamrożonym barkiem.
Wszystko zależy od decyzji operatora.
Mimo wszystko polecam Konstancin.
Również rehabilitacja w Konstancinie jest moim zdaniem bardzo dobra, bo tej w Ciechocinku nawet nie warto wspominać.
Początkująca
19-08-2013, 19:25:40

Ewa i między innymi dlatego nie chce się poddać takiej operacji i szukam możliwości ruchomych implantów.
Ja w grudniu jadę do Sanatorium Wojskowego do Krynicy i mam zamiar tam jeszcze trochę poszaleć na parkiecie
Naomix przed operacją C4/5, C5/6, C6/7 i jeszcze długo przed
Forumowiczka
19-08-2013, 20:00:10

Naomix - super link, dzięki!
A o tym ze w Bytomiu wycofali się z implantu ruchomego wiem od samego pana profesora. On tego nie uzasadniał kosztami, tylko powikłaniami po obecnych ruchomych implantach. To był wrzesień 2011r.
Co nie oznacza, że o nich nie myśli - zdaje się, ze pracują nad implantem ruchomym podobnym do prawdziwego dysku.
Pisałaś, że będziesz mieć tez u nich (w Bytomiu) konsultacje - myślę że wtedy sama porozmawiasz i dowiesz się jakie ma stanowisko.
A szkoły są naprawdę różne - tak samo jak z kołnierzami po operacji. Każdy z ośrodków ma swoją teorię, a niby operacja ta sama :)
Trzymam za ciebie kciuki!
Asia
P.S. ja też mam link:
http://www.mojneurochirurg.pl/kregoslup.html
i w nim właśnie też napisali:
"Obecnie dostępna jest cała grupa implantów ruchomych tzw. sztucznych dysków, jednak ich zastosowanie jest wąskie i według dostępnej literatury - ciągle dyskutowane"
Dopóki środowisko lekarskie będzie mieć niejednoznaczne opinie, temat będzie rożnie interpretowany w zależności od gabinetu do którego trafisz :)
pa
Forumowicz
20-08-2013, 06:36:17

Cześć PERYSKOPKI.NAOMIX to masz sytuację patową.To jest ogromny plus za rechabilitację,a minus za odwlekanie.Jestem po operacji operator mnie uprzedzał o tych innych poziomach .Mam implanty nieruchome ale w pełni obracam głową.nie namawiam do operacji bo niemam do tego prawa i kwalifikacji moge nieco napisać o sobie.Jak boli i ręka odmawia posłuszeństwa i dretwieja palce decyzję trzeba będzie podjąć i to w miare szybko by można było co operować/im młodsi tym szybciej się goi/Co do implantów rochomych to one z czasem staja sie takie jakie mam w sobie.Poza tym 3 poziomy czy takie robią.W moim przypadku operator nawet sie nie zastanawial nad nimi wskazał też na wiek.....ale może ....u ciebie da sie je zastosować....pozdrawiam .piotr.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Reklama: