Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
14-08-2013, 08:58:04

Witam serdecznie...
Macie racje z tymi babciami i naszymi rodzicami- oni są z innego materiału :)
Moja babcia ma 87 lat i jeszcze 2 lata temu śmigała na rowerze a mi mówi tak:,, za mało pracujecie tylko komputer i komputer a jecie byle co a nie to co ziemia daje'' i myślę że chyba coś w tym jest.
Zresztą z tego co obserwuję problemy z kręgosłupem i to różnego rodzaju mają coraz to młodsze osoby.
Pozdrawiam Bernadeta
Wtajemniczona
14-08-2013, 14:01:23

Witam dziękuje za każdą wypowiedź. Szyjka 74 ja mam też dużo wątpliwości i nie brała bym operacji pod uwagę gdyby nie to zdanie w ostatnim rezonansie z kontrastem. : Nieco podwyższone Sygnały w zakresie rdzenia kręgowego poziom c5/c6 przepuklina 4mm mogą sugerować się rozwijającą mielopatię. Za każdy namiar na dobrego specjalistę będę wdzięczna . Mój masażysta też powiedział iż neurolodzy nie znają się na rehabilitacji i uważa iż powinnam brać te masaże z elementami terapii manualnej. Same zabiegi należy dodać były bardzo ostrożne i wyważone. Ale neurolog stwierdził że masaż może b. zaszkodzić I Bądź tu mądry Jeszcze zbierm opinie innych specjalistów tak jak pisałam ale naprawdę mam mętlik. Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Wtajemniczona
14-08-2013, 16:11:41

Witam
Renatko nie wiem czy tak jest ale słyszałam że wypuklinę 3 mm uznają za graniczną .
Piotr wyjaśni Ci to to dokładnie bo pisał kiedyś o swoich wypuklinach
szczegółowo .Powyżej 3 mm to chyba wskazanie do zabiegu ale przecież każdy jest inny pod względem budowy a wskazanie to nie konieczność.Poza tym masz ten wymiar graniczny właśnie.Jeden opisujący określi 3 mmm inny 4 mm .Ponad to ważny jest przecież stan neurologiczny pacjenta .Wiesz dobrze że neurochirurdzy oceniają sami rezonans i rzadko patrzą na opisy radiologów.
Przecież gdyby były jakieś ogniska mielopatyczne to by Ci w opisie napisali a Ty nie czułabyś się w miarę dobrze.Przecież masz wszystkie odruchy zachowane.
Bądź dobrej myśli na te wizyty w przyszłym tygodniu.
My tu gadu-gadu a Becia w Nowej Soli pewnie już "PO" ale pewnie odezwie się za kilka dni i bo tam trzymają trochę dłużej w szpitalu po zabiegu no i dobrze.Teraz już będzie tylko zdrowieć.
Pozdrowienia dla wszystkich.Karolina
Wtajemniczona
15-08-2013, 07:36:56

Karolinko dziękuje za dobre słowa. Dam znać co usłyszałam na wizycie w poniedziałek. Mam nadzieje że u Beci w Nowej Soli wszystko dobrze poszło i teraz już tylko z górki.
Pogoda u nas zapowiada się piękna i słoneczna miłego wypoczynku dla wszystkich. Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
gość
15-08-2013, 15:20:51

Szyjka może zmień fijzo- inne spojrzenie, metoda...skąd jesteś? Może ktoś ma namiar...?
Moja 5 mm przepuklina nie została zoperowana i 3 neuro ją widziało i każdy chciał operować tylko tą, która była wręcz wbita w rdzeń (stenoza 6mm) więc to chyba nie jest wyznacznik...wiadomo teraz jest już do operacji- po roku od pierwszej, ale na MRI wygląda identycznie ;) jak przed operacją...
Co do funkcjonowania PO, to jak i PRZED trzeba sie rehabilitować itd. i rzeczywiście chyba do bardziej pełnego zdrowia wracają ci z 1-2 od razu usuniętymi przepuklinami bez dodatkowych zwyrodnień, itp.
Dziś za mną 20 km spływu kajakowego, żyję i mam sie dobrze ale wiosłowałam niewiele, w końcu jestem damą ;)
pozdrawiam urlopowo.
gość
15-08-2013, 17:14:38

Witam wszystkie szyjki!
I już po,12.08 miałam wreszcie operację implanty C-5,C-6,szyja i barki na razie bolą jak diabli,ale palce w lewej ręce mały i serdeczny już nie cierpną,więc jest światełko w tunelu.Mam nadzieję że z czasem ból minie.
Operacja 12.08 ,implanty C-5 C-6 Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić, i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego. Becia
gość
15-08-2013, 17:14:49

Witam wszystkie szyjki!
I już po,12.08 miałam wreszcie operację implanty C-5,C-6,szyja i barki na razie bolą jak diabli,ale palce w lewej ręce mały i serdeczny już nie cierpną,więc jest światełko w tunelu.Mam nadzieję że z czasem ból minie.
Operacja 12.08 ,implanty C-5 C-6 Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić, i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego. Becia
gość
15-08-2013, 17:20:16

becia1968 2013-08-15 19:14:49 Witam wszystkie szyjki!
Oj jakiś psikus podwójnie się wysłało.Mój mąż jest w domku schudł okrutnie waży 60 kg.Nadal ma problemy z oddawaniem moczu i wypróżnianiem. Ale wiem że będzie dobrze tylko potrzeba czasu,tyle razem przeszliśmy i złego i dobrego więc nic nie może nas pokonać,musimy sie razem zestarzeć wydać córki za mąż i pomóc wychować wnuki.
Forumowiczka
15-08-2013, 17:50:15

Bogusiu ty po spływie kajakowym, ja po 2dniowym weselu :)
i niech nam ktoś powie że nie cieszymy się życiem :)
Ty nie wiosłowałaś, ja miałam może nie do końca tradycyjne figury taneczne - ale wygodniejsze dla moich rak - i jakoś jesteśmy zadowolone :)
---------------------------------------------------------
a jeżeli chodzi o wielkość przepukliny, to dużo zależy jeszcze od tego jaki jest szeroki kanał kręgowy (bo tutaj nie ma normy, ze każdy ma taki sam) i czy ta przepuklina jest jednakowa na całej szerokości dysku, czy w jego połowie jest mocno wypukła w drugiej połowie mniej - może wtedy być szansa na to, żeby rdzeń się gdzieś jeszcze mógł przesunąć a nie być zaciśnięty. To nie jest takie proste, żeby jednym określeniem opisać wszystkie możliwości :).
Asia
gość
15-08-2013, 18:18:27

du250669 2013-08-14 18:11:41 Witam
Renatko nie wiem czy tak jest ale słyszałam że wypuklinę 3 mm uznają za graniczną .
Piotr wyjaśni Ci to to dokładnie bo pisał kiedyś o swoich wypuklinach
szczegółowo .Powyżej 3 mm to chyba wskazanie do zabiegu ale przecież każdy jest inny pod względem budowy a wskazanie to nie konieczność.Poza tym masz ten wymiar graniczny właśnie.Jeden opisujący określi 3 mmm inny 4 mm .Ponad to ważny jest przecież stan neurologiczny pacjenta .Wiesz dobrze że neurochirurdzy oceniają sami rezonans i rzadko patrzą na opisy radiologów.
Przecież gdyby były jakieś ogniska mielopatyczne to by Ci w opisie napisali a Ty nie czułabyś się w miarę dobrze.Przecież masz wszystkie odruchy zachowane.
Bądź dobrej myśli na te wizyty w przyszłym tygodniu.
My tu gadu-gadu a Becia w Nowej Soli pewnie już "PO" ale pewnie odezwie się za kilka dni i bo tam trzymają trochę dłużej w szpitalu po zabiegu no i dobrze.Teraz już będzie tylko zdrowieć.
Pozdrowienia dla wszystkich.Karolina
Tak jak napisałaś już mam to za sobą ,dziękuję wszystkim za trzymanie kciuków.Aż tak długo nie trzymają w tej Nowej Soli operacja w poniedziałek 12.08 wyszłam w środę 14.08

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: