Reklama:

14 lutego – Światowy Dzień Chorych na Padaczkę. (42)

Forum: Padaczka

Początkująca
09-03-2015, 14:03:14

Witam!!!
No i znowu zaliczyłam 4 pod rząd że jęzor pogryziony skończyło się na wcześniejszej wizycie i podwyższenia dawki leków czyli Vetira z 1000 na 1500 rano i wieczorem.A doktor mówi że ten metaliczny smak to od ognisk które są w głowie i dają wyładowania a dzisiaj obudziłam się z bolącym językiem ugryzionym więc nie wiem co jest mam nadzieje że większa dawka leków wyciszy to wszystko a i w sumie to pani doktor powiedziała że może organizm się już nasycił lekami i potrzebuje większej dawki.
Pozdrawiam
Komentatorka
09-03-2015, 18:30:47

Cześć, widzę że jakoś nam się w podobnym czasie "przytrafia"
Ja dzisiaj w południe zaliczyłam ale mały i z aurą - zdążyłam wziąć tabletkę, żeby przerwać (osłabić) atak i nie upadłam ale musiałam się stuknąć w szafkę, bo mam porządnego guza. Dokładnie nie pamiętam - tak jakoś, jak "w pijanym widzie", połozyłam się i za pół godz. wstałam
Ja biorę Levetiracetam 1500 - 0 - 1000, ale do tego Lamictal ze względu na te małe (dużych nie mam).
Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że organizm może się nasycić lekami, ja biorę już Levetiracetam b. długo i nie mam dużych.
Pozdrawiam
Początkująca
09-03-2015, 19:00:36

o widzisz to faktycznie podobnie ja mam ta vetire 1500-0-1500 co ci pisałam wcześniej i dekapine chronoswera 1000 mg na noc tylko.A jaką tabletke bierzesz na osłabienie ataku?
Komentatorka
09-03-2015, 20:04:32

biorę Diazepam 5 mg - jak mam aurę i zdążę, oczywiście; to się u mnie sprawdza. Wiem, że jest jeszcze Rivotril, a ktoś tu pisał o Relanium, może zapytasz lekarza, czy byłaby taka możliwość u Ciebie
Początkująca
10-03-2015, 09:23:03

Musiałabym zapytać żeby chociaż leżało na wszelki ''W''
A teraz córcia mi zachorowała więc znowu nocki nie przespane i zmęczenie mam nadzieję że jakoś będzie spokojnie
gość
10-03-2015, 09:56:10

maniowa 2015-02-27 13:05:37
ale posmak metaliczny w ustach jest cały czas już od jakiegoś czasu a dawno też go już nie było
Pozdrawiam
maniowa, wklejam fragment Twojego postu;
Ja taki posmak metaliczny w buzi mam na jesieni i cały czas traktowałam to jako alergie, chociaż w internecie wyczytałam, że możne być to związane z padaczką.
Natomiast, wiosną mam zawroty głowy, tylko to tak dziwnie wygląda, zawroty są w skroniach i oczach. Wczoraj byłam u mojego lekarza neurologa, powiedziałam mu o tym, ale tak jakbym nie mówiła. Takie zawroty mam od wielu lat, kiedyś brałam Torekan i pomagało, odkąd jestem leczona na padaczkę wiem, że na zawroty nic nie mogę wziąć muszę to przeczekać.
Pozdrawiam Alicja
Komentatorka
10-03-2015, 10:16:33

maniowa 2015-03-10 10:23:03
Musiałabym zapytać żeby chociaż leżało na wszelki ''W''
A teraz córcia mi zachorowała więc znowu nocki nie przespane i zmęczenie mam nadzieję że jakoś będzie spokojnie
To naturalny powód ataków, wiesz, że zawsze w sytuacji stresowej już jest podstawa, żeby nasze komórki zaczęły się "sprzeciwiać". U mnie teraz też paskudnie ze sprawami psychicznymi i prawie raz w tygodniu coś się dzieje ale bywają tylko aury , zawrót głowy, szum w uszach i przechodzi po kilku sekundach. Mam nadzieję, że w maju się troche sytuacja uspokoi.
Pierwszy raz słyszę o takim metalicznym smaku w ustach, ja nigdy czegoś takiego nie miałam.
Pozdrawiam, dobrego dnia
Początkujący
10-03-2015, 11:25:35

Cześć witam nie bardzo orientuję się w tym forum i chciałem założyć wątek ale wpiszę to tutaj może jest tu jakiś neurolog który omówi w prosty sposób moje badanie rezonansu magnetycznego głowy
Badanie MR mózgowia, sekwencje FSE, SE, obrazy T1-, T2-zal, T2-tirm dark fluid i T1-zal GAD w
trzech płaszczyznach wykazało:
Akcentacja przestrzeni płynowych okołonaczyniowych Virchowa-Robina w okolicach ciemieniowych,
potylicznych, strukturach głębokich w okolicy jąder podstawy i trójkątów komór bocznych.
Innych zmian ogniskowych w obrębie półkul mózgowych, pnia mózgu, móżdżku, rdzenia
przedłużonego nie wykazano.
Okolica siodła tureckiego zachowana prawidłowo.
Patologicznego wzmocnienia kontrastowego w obrębie mózgowia nie wykazano.
Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony.
Leukoaraioza okołokomorowa.
Kompleksy nerwów VII i VIII nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w przewodach słuchowych
wewnętrznych.
Przestrzenie płynowe przymózgowe prawidłowo zachowane.
Struktury środkowe nieprzemieszczone.
Zapalne pogrubienie błony śluzowej w obrębie zatk szczękowych i sitowia.
Obrzęk małżowin nosowych po stronie lewej.
Uwagi:
-
Początkująca
11-03-2015, 11:37:54

Co do tego metalicznego posmaku to epi mi powiedział że to normalne przy tych zmianach w głowie co mam i wyładowaniach wiec mam prawo to czuc.A jak masz barbara aure to co czujesz?
Bo mi sie słabo robi odglosy jak ze studni i nic nie dociera wtedy do mnie.
Pozdrawiam
Początkująca
11-03-2015, 11:39:26

Dzięki Alicja za podpowiedz rozumiem ze ty tez chorujesz na epi i od jakiego czasu to masz i jakie leki bierzesz?
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: