witam wszystkich:)
Patrze ze grono nam sie sporo powiekszyo w ciagu ostatniego tygodnia.
Kasiafo - co do sanatorium to ZUS bedzie pierwszy, sam Ciebie wysle tak jak i mnie po operacji. Przy kontroli zwolnienia od razu powiadomiono mnie o sanatorium. No i po 3,5 miesiacach od operacji znalazlam sie w sanatorium. W sobote wrocilam do domu po 24 dniach
rehabilitacji.
Od razu moge powiedziec ze dzieki temu sporo sie poprawilo, wieksza ruchomosc szyji, wzmocnienie miesni, blizna coraz jasniejsza i mniej widoczna a do tego inne nastawienie do zycia. Rehabilitacja na miejscu to nie to samo co sanatorium. Sama sie przekonalam ze w sanatorium kazdy obchodzi sie z Toba jak z jajkiem, dbaja o Ciebie zeby Ci krzywdy nie zrobic i zanim zaczniesz cos robic to kaza ci opowiedziec swoja historie:) Przynajmniej ja tak mialam i bardzo sie z tego ciesze.
Co do NFZ to wiem ze sa 3 listy:
- poszpitalne - 28 dni
- pilne 24 dni
- zwykla lista - 24 dni.
Te poszpitalne to znaczy ze masz skierowanie ze szpitala z wypisem ze szpitala.
Wg mnie sie oplaca skorzystac z ZUS-u bo za nic nie placisz, jeszcze dadza ci kase za podroz w obie strony.
Z tego co wiem to za NFZ sie paci. Nie wiem dokladnie ile, ale znalazlam ponizsze info. Moze ktos sie do tego odniesie jesli korzystal z NFZ.
http://nasze-sanatorium.pl/finansowanie.html?start=1
abakleszek - PEEK (Polyetheretherketone) oznacza ze jest to tworzywo sztuczne.
Ruchome zazwyczaj sa ze stopow metali.
Ja sie nie nastawialam na zaden, przed sama operacja lekarz powiedzial mi ze chce wstawic ruchomy, ucieszylam sie bo wiedzialam ze wszyscy mowia ze on jest lepszy, a ja mloda - 28 lat. Ale po dluzszej rozmowie lekarz zmienil zdanie, gdyz powiedzialam mu ze jestem alergikiem a ze nie mialam nigdy badan w kierunku metali to nie mialam pewnosci czy nie bede uczulona i czy nie bedzie jakis powiklan.
Tutaj kilka rodzajow implantow:
http://www.synthes.com/sites/intl/Products/spine/clinical_solutions/Pages/Cervical.aspx
Nalezy pamietac ze kazdy szpital ma inne.
Zycze wszystkim, wszystkiego dobrego. Dnia bez bolu i tabletek.
125 dni od operacji za mna.. z dnia na dzien po malu i do przodu, teraz musze sie coraz bardziej usprawniac i pewnie w kwietniu wroce do pracy po prawie 6 miesiacach.
Pozdrawiam