Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
24-02-2013, 21:51:35

Basiu,
a dr Narolski? a i podobno na 4 są także tzw "sale komercyjne" - widziałas czy słyszałas coś o tym? a jak jest teraz- mrowienia i drętwienia minęły? czy skierowanie na ten turnus rehab. przed wystawial Twój operator?
Ela
Początkująca
24-02-2013, 22:01:04

Witam miło!!!
Mam opis wyniku odcinka szyjnego może ktos mi pomoze w tym czy mam sie bac czy tez nie.
Zniesienie lordozy w odcinku szyjnym kregosłupa na poziomie C5-C7 oraz stan po zabiegu operacyjnym kręgosłupa C na poziomie C5-C6, C6-C7.Mostek kostny laczący przednie krawedzie trzonów C5C6. ostreofity na przednich krawędziach trzonow C6,C7 - zmiany zwyronieniowe. trzon C4 przemieszczony do przodu w stosunku do C5 - kręgozmyk.Stan po złamaniu wyrostka kolczystego trzonu C7.
Tak to wydląda. Jesli ktos cos wie prosze o napisanie mi bo mam cholernego nerwa.
W 2010 i 2011 operował mnie dr Rudaś w wojskowym .. wstawial mi implanty najpierw C6-C7 potem C5-C6. Teraz mam to co wyzej napisalam moze teraz ktos cos mi napisze o tym wyniku. Pozdrawiam
Początkująca
24-02-2013, 22:27:26

elba1 2013-02-24 22:51:35 Basiu,
a dr Narolski? a i podobno na 4 są także tzw "sale komercyjne" - widziałas czy słyszałas coś o tym? a jak jest teraz- mrowienia i drętwienia minęły? czy skierowanie na ten turnus rehab. przed wystawial Twój operator?
Ela
Elu, o Narolskim nic nie słyszałam :( , podobnie jak o salach "komercyjnych". Ja leżałam na zwykłej 3-y osobowej. Mrowienia i drętwienia - mam nadal.
Odnośnie rehabilitacji - może przedstawię całą moją drogę.
1.Najpierw pojawiły się bóle ramion i pleców - lekarz rodzinny dał skierowanie do neurologa a ten - skierowanie na rezonans.
2. Zanim zrobiłam rezonans - rwa barkowa - znów neurolog i leczenie
3. potem już z rezonansem - neurolog - dał skierowanie do neurochir. i do poradni rehabilitac. ( zabiegi miałam w maju)
4. Kolejne skierowanie do poradni rehabilitac. wystawił mi rodzinny - poprosiłam go o nie ( zabiegi w sierpniu)
5. Wizyta u neurochir. w sierpniu dał skierowanie na operację na cito i do poradni rehabilitac. ( zabiegi na początku stycznia)
6. luty - zabieg
Praktycznie, to wyglądało tak, że kończąc turnus rehabilitacyjny brałam kolejne skierowanie do poradni rehab. szybko zapisywałam się do lekarza rehabilitanta i zaklepywałam termin na kolejne zabiegi.
Może trochę za dużo napisałam, ale może to komuś pomoże się " odnaleźć" - mnie trochę prowadziła koleżanka ze służby zdrowia, podpowiadając co mam robić.
Ale mimo to - bez tego forum - byłabym jak tabaka w rogu. Wszystkim serdecznie dziękuję i dalej służę jak tylko mogę.
pozdr
Basia
Początkujący
24-02-2013, 22:32:03

Cześć wszystkim diskopatom i diskopatkom , jestem tutaj nowy, oczywiście z dyskopatią i mam w związku z tym pytanie - czy ktoś był operowany w Szczecinie na ul.Unii Lubelskiej i czy orientujecie się, czy wszczepiają tam dyski ruchome? W ogóle mam pytanie o dyski ruchome, gdzie w pobliżu Szczecina można takie coś wynaleźć? Słyszałem coś o Poznaniu, no i Ople, ale to trochę daleko. Pozdrawiam
Wtajemniczona
25-02-2013, 07:46:56

Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa wsparcia, niby niewiele a tak wiele.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Forumowiczka
25-02-2013, 08:00:20

Zbyszku a masz faktycznie wskazania do dysku ruchomego?
trzeba mieć młody wiek i nie zwyrodniałe kręgi, nie więcej niż 2 poziomy do operacji, nie uszkodzone wiązadło żółte i dużo różnych innych wymagań a potem w trakcie operacji i tak może się okazać, że nie da się wstawić ruchomego.
Byłeś już na konsultacji u neurochirurga z MR i widział w ogóle możliwość wstawienia dysku ruchomego?
To nie do końca jest nasz wybór.
No i operacje jest też troszkę bardziej skomplikowana niż przy sztywnym.
Asia
Marysiu jak nikt ci nie odpowie to nie znaczy że cię ignorujemy - może nie być wśród nas nikogo z takimi doświadczeniami.
Początkujący
25-02-2013, 08:39:23

Hej, dzięki za odpowiedź. Wszystkie wymagania spełniam teoretycznie - tylko jeden poziom, młody wiek i oprócz przepukliny żadnych innych uszkodzeń , ale na konsultacji nie bardzo neurochirurg był chętny do rozmowy o ruchomych implantach , bardziej się skłaniał do sztywnego, bo chyba tylko takie w Szczecinie na Unii Lubelskiej wstawiają, ale pewny nie jestem. Drogę już długą przeszedłem diagnostyczno - informacyjną i dlatego szukam ośrodka, który wstawia też ruchome implanty, bo nie chcę mieć kolejnych operacji na kolejnych poziomach, a z tego co mi mówili lekarze, to bardzo dużo pacjentów wraca do nich po kilku latach. Jaki jest sens w takim razie wkładania implantu sztywnego?
Początkująca
25-02-2013, 08:45:41

Asiu czy to znaczy ze to takie nic czy to cosik powaznego bo juz sie gubie . Pozdrawiam wszystkie szyjki
Początkująca
25-02-2013, 09:34:44

Witam,Zbyszku to operator a nie my decydujemy jaki inplant w konkretnym przypadku jest konieczny.Stabilizacja powoduje ,że pozostałe poziomy są obciążone i występuje ,,efekt domino".Poczytaj trochę forum to znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące cię pytania.
Początkująca
25-02-2013, 10:02:01

Witam wszystkich
Zbyszkowiec a który lekarz cię prowadzi?
też jestem ze Szczecina, świeżo po diagnozie ale podobno bez wskazań do operacji... tylko nie wiem co dalej bo żadnych innych instrukcji też nie dostałam i chyba skonsultuję to z innym lek. u mnie dysk. c5/c6 i względna stenoza ale dość spore wg mnie uciążliwości
u Ciebie jakie objawy?
Reszcie dziękuję za rady i działam dalej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: