Reklama:

Czy są jakieś sposoby na złagodzenie aury? (2032)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Forumowiczka
06-11-2011, 10:50:26

maja258258 2011-11-05 21:36:27 Witajcie dziewczyny,
jeszcze trochę poczytam o waszych opisach i sama stwierdzę, że mam migrenę,
to że choruję na epi to już niektóre z was wiedzą, i z reguły rozpoznaje kiedy mam mieć atak bo już zdążyłam poznać jak wygląda moja "aura" przedatakowa
ale faktycznie ostatnio - z miesiąc gdzieś - zauważyłam, że w dzień w dzień boli mnie głowa, przeważnie bardzo mocno, najczęściej z prawej strony, czoło no i oczy.
Wszystkich waszych postów nie doczytałam jeszcze- trochę ich jest - ale co do np. tej plami przed oczami co kowalowa pisała to mam przykład dla was, kolega choruje na epi i u niego godzinę przed atakiem taka plamka się pojawia i on już zawsze mówi "dzwońcie po karetkę za jakąś chwilkę bo będę miał atak"
pozdrawiam
witaj Maja w naszym gronie ,rzeczywiście aura zapowiada ból głowy ale nie jest to regułą,niekiedy może występować tylko aura i jest bardziej uciążliwa niż sam ból bo stosując tabletki przepisane przez neurologa możesz go łagodzić lub uniknąć
więc czytaj ,pisz o problemach a może uda się pomóc je rozwiązać wspólnie
Forumowiczka
06-11-2011, 10:57:37

kowalowa 2011-11-05 21:58:00 A sa małe postepy,ma chec na cwiczenia a to bardzo duzo,jest pionizowany,masowany,jezdzi po korytarzu na wozku z tesciowa ale nie bardzo mu sie to podoba hehehe,jade do niego teraz 11 w piatek eheheh,wygłaskam jak kota :)
Wycałuje i wogóle:)
dobrze że ma takie wsparcie, teraz wróci do zdrowia szybko z pomocą waszą i lekarzy
a czułość potrzebna jest każdemu a jemu na pewno niezbędna
gość
06-11-2011, 12:45:02

Czy szybko to sie okarze,mam nadzieje ze wroci chociaż w połowie sprawny i zacznie wreszcie do mnie mowic nie sapac mi przez słuchawke heheehehehhe:)
Własnei siedze i czekam az moja coreczka skonczy wymioty cos z nia dzisiaj nie tak,rozchorowalo mi sie maleństwo:(
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Komentatorka
06-11-2011, 18:02:49

Dorotko ja to chyba aur nie mam, mnie po prostu boli glowa, oczy.
Za to na pewno mam aury ale przed atakiem padaczki i to jest uciążliwe czasami bo np. niosąc coś w rękach-czajnik- to przecież można się poparzyć.
Kowalowa ja dzisiaj też z bólem głowy ale dało się przeżyć.
A z mężusiem na pewno będzie wszystko dobrze, zobaczysz.
Pozdrawiam
gość
06-11-2011, 18:28:06

Majeczko moja ah ta głowa i co ja biedna mam zrobic z ta wasza głowa,uciąc nie utne,bo kto bedzie ze mna pisał hehehe:)
Procha jakiegoś mała brałaś,ale ile mozna jesc tej chemi:(
A co do mezusia dzisiaj wcinał ogórki kiszone az mu sie oczy śmiały tesciowa mowiła:) ma mu sie na życie:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Forumowiczka
08-11-2011, 23:02:36

kowalowa 2011-11-06 13:45:02 Czy szybko to sie okarze,mam nadzieje ze wroci chociaż w połowie sprawny i zacznie wreszcie do mnie mowic nie sapac mi przez słuchawke heheehehehhe:)
Własnei siedze i czekam az moja coreczka skonczy wymioty cos z nia dzisiaj nie tak,rozchorowalo mi sie maleństwo:(
wszystko będzie dobrze Karolinko
a co do córeczki ,taka pora roku ,wirusy i przeziębienia ,mój syn też chory ,dziś biegałam do apteki po pracy ,rozłożyło go choróbsko na dobre
Forumowiczka
08-11-2011, 23:05:51

kowalowa 2011-11-06 19:28:06 Majeczko moja ah ta głowa i co ja biedna mam zrobic z ta wasza głowa,uciąc nie utne,bo kto bedzie ze mna pisał hehehe:)
Procha jakiegoś mała brałaś,ale ile mozna jesc tej chemi:(
A co do mezusia dzisiaj wcinał ogórki kiszone az mu sie oczy śmiały tesciowa mowiła:) ma mu sie na życie:)
maja ,jak masz możliwość spróbuj gdzieś pochodzić na jogę
byłam wczoraj i wiesz,jestem sceptykiem ale widziałam że to ludziom pomaga,mi chyba nie bardzo ale może jeszcze muszę popróbować
gość
08-11-2011, 23:38:05

Dorotka a powiedz mi jak prawidłowo mam wykonać jogę.Czy są jakieś specjalne podkłady muzyczne i czy należy słuchać podczas jogi muzykę?
Opowiesz mi coś więcej na temat kogi, bo jakoś nie mam przekonania do niej tak na 100%.Może mnie przekonasz do niej:)
Pozdrawiam Ania
gość
09-11-2011, 13:25:13

Dorota i Ania ja tez moglabym sprobowac jogi? trzeba zakladac stopy na uda robic taki siad po turecku, a ja jestem grubaska , Dwa tygodnie minely u mnie bez aury i migreny, a jak u was dziewczynki?, pozdrawiam Jagoda
gość
09-11-2011, 13:47:58

Cześć Jagodo, Dorotka, ja na razie zapoznaję się ze sposobami na złagodzenie aury. Myślę,że pomysł który proponuje Dorotka jest bardzo dobry. Ja mam mam małą wiedzę na dzień dzisiejszy na ten temat.
Pozdrawiam Cię Jagodo, Dorotko:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Problemy seksualne
Proszę o pomoc. Po tym neurotopie który boorebod 1.5 roku stałem się aseksualny. Małżeństwo mi się zaczyna sypać przez to . Co mogę zrobić? Mój testosteron spadł do niskiego poziomu. Proszę o pomoc. Dodam tylko że lekarz urolog przepisał mi leki które w ogóle nie działają. Tadalafil i sidenafil. Oraz andromen.
gość
mrowienie, wędrujące bóle rąk głównie od dłoni do łokci
Od ok. 3 lat pojawiło się uczucie mrowienia, wbijania szpilek w dłoniach i w rękach do okolic łokci, a czasem barku. Objawom tym towarzyszy bół, kótry tzw. wędrujący, raz mam wrażenie, że bolą mnie mnieśnie, innym razem stawy a następnie kości. Pojawia się w różnych miejscach. Objawy te nasilają się tzn. o ile wczesniej pojawiały się od czasu do czasu to teraz jest to stan stały. Trzymanie kubka w dłoniach, chwycenie klamki i inne codzienne czynności sprawiaja mi ból. Ma wrażenie tzw. niezdarnych rąk, przedmioty wypadają mi z dłoni,. Od niedawna podobne objawy pojawiły się w stopach i nogach. Początkowo myślałam, że to niedoleczona bolerioza ale wg lekarzy boolerioza jest wyleczona, szukałam pomocy u reumatologa ***czynnik reumatoidalny w normie) - brak podstaw do dalszej diagnostyki, u neurologa - gdzie rezonans kręgosłupa szyjnego i leżdziowego nie wykazał żadnych anomalii, kóre mogłyby powodać dolegliwości. Sama nie wiem, gdzie szukać pomocy, bowiem ja naprawdę cierpię z bólu. Od niedawna pojawiły sie bóle głowy o charakerze migrenowym. Ktoś ma pomysł, gdzie szukać pomocy, co to może być, aby móc łagdzić doelgliwości bólowe.
gość
Zespol Melas
Witam ,jestem nosicielka zespołu melas mam 38lat.Od kilku miesięcy boli mnie głowa, i nogi mam słabe Nie mam na nic sily a lekarze to olewają. Robiłam tomograf jesienią niby wyszdl dobrze.A ja coraz gorzej się czuje,opuszczam dni w pracy,nie mam sily zająć sie corka i rodzina. Patrzą na mnie ja jakąś hipohondryczka a ja naprawdę już nie daje rady żyć!!! Proszę może ktoś zna dobrego neurologa z powołania
Czy waszym zdaniem może to być SM? Lekarz to podejrzewa...
Wszystko zaczęło się mniej więcej 1,5 roku temu. Najpierw zauważyłem, że po spacerach zaczynała mnie boleć głowa, czasem tak mocno, że miałem odruch wymiotny.W tym samym okresie pojawiło się bardzo silne zmęczenie, którego wcześniej nie miałem. Po przespanej nocy, wystarczy że rano wyjdę na zakupy, i wracam do domu zmęczony do tego stopnia, że muszę się położyć spać na około 2 godziny.Po pracy jest podobnie — pracuję na utrzymaniu ruchu maszyn, więc bywają dni, gdzie nie robię wiele fizycznie, a mimo to wracam i śpię kolejne 3 godziny, i dalej czuję zmęczenie. Później pojawiły się problemy z równowagą. Przez około 4 dni znosiło mnie w lewo, jak szedłem prosto, i czułem się przytłumiony, ogłuszony. Od tego czasu nie mam już takiego silnego znoszenia, ale do dziś mam: trudności z utrzymaniem równowagi po obrocie o 180°,Przy kucaniu (np. przy wiązaniu butów), gdy wstaje również mam problemy z równowagą zdarza się, że tracę równowagę nawet stojąc w miejscu. Najbardziej niepokojące są jednak okresowe epizody utraty wzroku w prawym oku, które pojawiły się później. Zdarzają się raz lub dwa razy w miesiącu i trwają około 5 minut. Zaczyna się od czarnych punktów w zewnętrznej części pola widzenia, które się rozlewają do wewnątrz, aż przestaję widzieć na to oko.Czasami widziałem tylko kontury np. mebli, reszta obrazu się zlewa. Czasem widzę też kreseczki, jakby promieniście rozchodzące się od środka do zewnątrz. Co ważne:Utracie wzroku nie towarzyszy ból głowy, ani zaraz przed, ani po.Czasem epizody pojawiają się po stresie, ale nie zawsze – zdarzały się też w stanie zupełnego spokoju.Dodatkowo: po wysiłku często odczuwam ból za prawym okiem – głęboko, jakby „od środka”.Często mnie też szczypie to prawe oko.Przy wysiadaniu z samochodu też mam problemy z utrzymaniem równowagi.Miałem wykonywane badania:Rezonans głowy z kontrastem - jedna zmiana niespecyficzna w płacie czołowym, która nie wzmacnia się po kontraście - EEG ok -Angio TK głowy ok -Badania u okulisty w tym OCT ok -Wzrokowe potencjały wywołane - lekarz napisał, że są wydłużone latencje fali P100 obu oczu. Dla OL 94 i 109 a dla OP 101 i 102. W internecie jak patrzyłem jednak gorzej wychodzą im te wyniki wzrokowych potencjałów. Bóle głowy nie pojawiają się przed ani po zaniewidzeniu, więc lekarz wykluczył migrenę oczną. Chciałbym wiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. Może też mieliście takie objawy albo ktoś z waszych bliskich? Muszę niestety czekać pół roku za kolejnym rezonansem...
Reklama: