Witam Wszystkich. Ja też jestem nowa ale nie jestem sama ze swoimi problemami. 5 tygodni temu tak mnie siekło pod łopatką, po wzięciu leków zamiast polepszenia po tygodniu jeszcze raz mnie siekło. Tylko że pojawiły się objawy neurologiczne. Zdrętwiałe 3 palce lewej ręki, pieczenie ws kręgosłupie, ból barku, ręki. W życiu nie czułam takiego bólu, nawet poród był przyjemniejszy. W szpitalu dostałam kołnierz, sterydy, silne leki przeciwbólowe i wróciłam do domu. Po tygodniu dostałam się do neurologa, który zlecił MR na cito. Czekałam tydzień. Mój wynik:
Spłycenie fizjologicznej
lordozy szyjnej z niewielkim kyfotycznym ustawieniem w odcinku C4-C7, które wpływa na niewielkie ograniczenie przedniej przestrzeni płynowej kanału kręgowego.
Na poziomie C4-C5 niewielka tylna protruzja tarczy międzykręgowej ograniczająca przednią przestrzeń płynową kanału kręgowego nie powodująca ucisku na rdzeń kręgowy. Szerokość kanałów korzeniowych na tym poziomie prawidłowa.
Na poziomie C5-C6 tylno-obwodowa wypuklina tarczy międzykręgowej, która wyraźnie ogranicza przednią przestrzeń płynową kanału kręgowego oraz dochodzi do brzusznej powierzchni rdzenia kręgowego, bez wyraźnego jej odkształcenia. Współistniejące na tym poziomie zmiany zwyrodnieniowe w stawach haczykowatych dodatkowo powodują obustronne zwężenie kanałów korzeniowych.
Na poziomie C6-C7 tylno boczna lewostronna
przepuklina tarczy międzykręgowej wyraźnie ogranicza przednią przestrzeń płynową kanału kręgowego oraz zachyłek boczny kanału kręgowego, dochodzi do brzusznej powierzchni rdzenia kręgowego, również nie powodując wyraźnego jej odkształcenia. Opisywana przepuklina wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi w stawach haczykowatych wpływa również na zwężenie kanału korzeniowego po stronie lewej. Kanał korzeniowy po stronie prawej na tym poziomie bez cech istotnego zwężenia.
Zmiany degeneracyjne z niewielkim obniżeniem opisywanych wyżej tarcz międzykręgowych . Niewielkie tylnie uwypuklenie tarczy międzykręgowej Th1-Th2
Na pozostałych poziomach kanał kręgowy o prawidłowej szerokości kanały korzeniowe bez cech
stenozy. Trzony kręgowe o prawidłowej wysokości i strukturze, równych płytkach granicznych. Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym o prawidłowej szerokości, bez patologicznych sygnałów w jego obrębie.
Wnioski:
Spondyloartroza szyjna, z wyraźnym ograniczeniem przedniej przestrzeni płynowej kanału kręgowego oraz zwężeniem kanałów korzeniowych na poziomie C5-C6, C6-C7.
To chyba nie wygląda najlepiej. Minął już 5 tydzień od pojawienia się pierwszych objawów a ja dalej mam zdrętwiałe palce, nie mogę się odchylać do tyłu po drętwienie przechodzi na całą rękę, Schylać do przodu, też nie mogę bo boli. Długo siedzieć w jednej pozycji też nie mogę. W nocy boli. Jutro idę do neurochirurga prywatnie, bo państwowo czeka się długo. Jeżeli coś będziecie wiedzieć na temat mojego wyniku to napiszcie, będę wdzięczna.
Naomix