Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
15-04-2009, 11:15:00

Witam, jestem nowa...ale mam podobny problem...

Rok temu bolała mnie szyja, przez miesiąc...myślałam, że mnie zawiało. Miesiąc temu zaczęła mnie boleć prawa ręka...potem dołączył bark, na końcu szyja. RTG, TK i RM... wczoraj odebrałam wynik RM a wizytę u lekarza mam dopiero jutro. Proszę pomóżcie w zrozumieniu opisu: duża centralno-prawoboczna wypuklina krążka międzykręgowego C5-C6 z uciskiem worka oponowego i zniesieniem przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego na tym poziomie, po str. prawej. Wypuklina uciska i przemieszcza prawy korzeń brzuszny, widoczny także ucisk zawartości prawego otworumiędzykręgowego... W dalszej części opisu wszystko O.K.
O co chodzi? Jak długo "to coś" się leczy (jestem na zwolnieniu a w dzisiejszych czasach, wiadomo jak pracodawca na to patrzy)?

To co mówią lekarze to jedno a praktyka i doświadczenie chorych jest dla mnie nieoceniona.
Pozdrawiam,
[addsig]
airwoman
gość
15-04-2009, 18:59:00

Witam wszystkich a w szczególności naszą nie zastąpioną Zosię. Jestem po operacji kręgów szyjnych od 19 stycznia mam włożone inplanty na 2 poziomach (sztywne ) czuję się jeszcze nie za dobrze zwłaszcza prawa ręka jest jeszcze nie sprawna na tyle żeby nią wykonywać jakieś ruchy manualne. 12 czerwca kończy mi się L-4 tzn.182 dni składam wniosek na świadczenie rehabilitacyjne może ktoś z was mi napisze czy istnieje możliwość żebym tego świadczenia nie dostała bo słyszałam różne wypowiedzi aha mieszkam w Opolu i należę do tego ZUS-u . Mam nadzieję że ktoś z was się zlituje i mi napisze.POZDRAWIAM 32
gość
15-04-2009, 20:52:00

CREEPEK
Na poduszce ortopedycznej sypiam pierwszej operacji -prawie 5 lat . Od czasu do czasu przechodzę fazę odrzucenia na rzecz jaska albo innej modyfikacji by z pokorą wrócić do profilowanej. Od początku w stanie niezmienionym posiadam poduszke lateksową z pamiecią kształtu o wygladzie mniej więcej takim
http://www.gortomed.pl/poduszki_ortopedyczne.php
Valde Vilal
(nie ma tego dołeczka pod głowę ale istotne jest wycięcie pod szyję)
Radzę kupić w sklepie ortopedycznym gdzie masz mozliwość indywidualnego doboru wysokości , sprawdzenie sprężystości. Te z pamięcia kształtu są bardzo ,,przyjazne '' w kontakcie , dopasowują się do ciała .
Dobrze dobrana pozwala na rozluźnienie mięśni a te z wycięciem pod szyję na zmianę pozycji .

32
Nie zbadanie są wyroki orzecznków ZUS
Ja juz iedyś wspominałam jak to pani orzecznik na moje dolegliwości stwierdziła ,ze to ona jest neurologiem i ona wie ,że tak boleć nie może.
A na poważnie . Zadbaj do czasu komisji o dokumentację medyczną.
Jeśli nadal będziesz miała dolegliwości i nie będziesz sprawna nie uzyskasz dopuszczenia do pracy przez lekarza prowadzącego a to jest głos decydujący w Twoim procesie leczenia . W razie odmowy świadcznie masz prawo do odwołania od decyzji .
Z dużym prawdopodobieństwem ZUS zechce wysłać Cię rehabiliatcję w ramach Prewencji Rentowej. Przed komisją dowiedz się u neurochirurga czy w razie takiej propozycji możesz już korzystać z rehabiliatcji . W tej kwestii orzecznik musi bezwzględie liczyć się z opinią neurochirurga .
Idź spokojnie na komisję , przedstaw aktualny stan zdrowia i niepełnosprawności poparty dokumentacją . Maksymalnie mogą przyznać do 12 miesiący , często dziela na krótsze odcinki poprzedzone komisjami.

DLA ZAINTERESOWANYCH
Po operacji kręgosłupa można złożyć wniosek o przyznanie stopnia niepełnosprawności co przy korzystnym rozpatrzeniu daje pewne przywileje zawodowe i socjalne. Szczegóły w przykładowym linku
http://powiatstalowa.bip.pl/

WIKIGIN
Mamy troszkę zbliżona sytuację . Ja 3 poziomy z Cageami .
To ,że operacja była długa i truda to akurat nie Twój kłopot . A jakieś konkretne uzasadnienie neurochirurg podaje ?
Mam do Ciebie kilka pytań.
Czy to rtg przy takim nasileniu dolegliowsci będzie pierwszym badaniem kontrolnym?
Czy pierwsze ćwiczenia izometryczne robiłaś pod kierunkiem rehabilitanta z korektą czy jestes w tej kwestii samoukiem po teoretycznym instruktarzu?
Jak funkcjonujesz w domu , pozycja podacz snu, siedzenie przed komputerem , prace domowe w pochylonej pozycji?
Wiki , pytam tak dociekliwie bo ja po pierwszej operacji kiedy po kilku tygodniach czułam się świetnie sama sobie zaszkodziłam .
Od czynności codziennych nie uciekniemy ale zwram Ci uwagę na konieczność perfekcyjnej rehabilitacji w takim stanie kręgosłupa.
Tu istotny jest każdy kąt nachylenia. Wkrótce wybierasz się do uzdrowiska . Tam zwróc uwagę czy rehabiliatnci mają doświadczenie z pacjentami po operacjach odcinka szyjnego .
Nie krępuj się pytać wprost , uważaj na ewentulna gimnastykę zbiorową . Tak jak niewskazane sa czynnosci z rękoma uniesonymi do góry tak i nie wszystkim służa ćwiczenia w tej pozycji chocby były w odciążeniu .Dopiero poznajesz swój organizm w nowych warunkach i pamietaj ,ze największego przyjaciela masz w sobie .
Jeśli mimo upływu czasu i rehabiliatcji Twój stan nie będzie się poprawiał nie ustawaj w poszukiwaniu przyczyny.
Wychłodzenie ręki może mieć podłoże naczyniowe i neurologiczne ,też wymaga wyjaśnienia .
Wiki, dosyć długo pracowłaś na ten stan i trzeba mieć nadzieję ,że czas będzie dla Ciebie zbawienny .
Ja płacę wysoką cenę mimo udanych operacji dlatego tez zwracam Ci uwagę na pewne nawet drobne sprawy mogącę rzutować na dalszy przebieg.
Nie mozższ zapmnieć o jednym. Przy dwóch usztywnionych poziomach , na sąsiednich powstają przeciążenia . Musisz bardzo dbać o resztę .
Pozdrawiam Zosia

gość
15-04-2009, 21:50:00

DZięki Zosiu.
Postaram się zaopatrzyć w taką poduszkę. Mam nadzieję że pomogą mi ją dobrać tak żeby była dla mnie odpowiednia.
Mam nadzieję że to pomorze a przynajmniej przestane się martwić, że zaniedbuję szyję podczas snu.
Pozdrawiam.
creepek
gość
16-04-2009, 07:07:00

Witam!

Jestem po wczorajszej konsultacji neurochir.
Niestety - nie mam śladów zrostu...muszę nadal chodzić - do 17 czerwca w kołnierzu i po kolejnym rtg okaże się, czy implanty "wrosły", czy będę poddana operacji wszczepienia płytki.... (dla przypomnienia: operacja 19 stycznia br.).
I prawdopodobnie stan kręgosłupa niewiele się poprawi, gdyż nic i "nikt" już nie pomoże mojemu kręgosłupowi (???). Zbyt wiele było w nim zmian, by móc wszystko naprawić - a wymienić na nowy się nie da....(???). Cyt, słowa dra.

Ponadto wczoraj usłyszałam kolejną (inną) wersję mojego Hornera, który miałby powstać wskutek (???) ucisku szpatułek (???) na tętnicą szyjną - i stąd to ROZWARSTWIENIE TĘTNICY SZYJNEJ ...
(chyba żebym sobie "sama" nie myślała, że w czasie operacji nastąpiło jakieś przecięcie na pniu współczulnym).
Dla zainteresowanych- czym grozi rozwarstwienie tętnicy szyjnej :

http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=17928&_tc=D99E1B51E0BC4002948D0DED8FEFCDF2

Wycie Zosieńko - to mało powiedziane....straciłam wiarę w świat medyków...
Jak myśleć o ewentualnej kolejnej operacji przy rozwarstwieniu tętnicy szyjnej.... Na chwilę obecną planuję dobre USG tętnic. Oczywiście prywatnie, bo na fundusz już nie ma co liczyć. Może zrobiłabym badania na tzw. skierowanie- ale zapewne w październiku - listopadzie...?

Ech...pech, to pech...

Faktycznie - wszystkim chorującym powinno się życzyć przede wszystkim SZCZĘŚCIA. Bo jak ONO jest - to łatwiej o zdrowie.

Pozdrawiam ciepło i serdecznie .
gość
16-04-2009, 07:08:00

No i oczywiście powyżej zabrakło podpisu pod moim postem

DAKARDA
Początkujący
16-04-2009, 11:01:00

Mam nieodparte wrazenie że ktos dobrze spierniczył Dekardzie operację i probuje za wszelką cenę wmowić jej że to wina wszystkich, tylko nie jego samego...
Początkująca
16-04-2009, 12:08:00

Witam wszystkich interesuja mnie operacje przeprowadzone w Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy jesli ktos mial prosze o kontakt...terminy sa odległe a niewiem czy szukac gdzies indziej prosze o kontakt równiez na meila 1964marysia@wp.eu
Początkująca
16-04-2009, 17:29:00

Wiadomość dla DAKARTA, mnie po operacji polecono najmiękciejszą poduszkę ale rozmiar trzeba dobrać do wzrostu i do wagi, niech się Pani zorientuje w tym temacie doboru. Ja mam szwedzką VALDE VILA w rozmiarze S. taki rozmiar poleciła mi Pani u której zamawiałam, mam 164cm. wzrostu i ważę 67 kilogramów-jestem super zadowolona z tej poduszki i polecam ją każdej osobie po operacji kręgosłupa czyjnego-ponieważ dzięki swojej miękkości i dopasowaniu się do szyi i głowy(pianka z pamięcią tzw.MEMORY)nic mnie nie uciska w przeciwieństwie do poduszki ze zwykłej pianki jaką kupowałam przedtem.Pozdrawiam SiDi [addsig]
SiDi
Początkująca
16-04-2009, 17:35:00

16-04-2009 o 14:08, 1964marysia :
Witam wszystkich interesuja mnie operacje przeprowadzone w Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy jesli ktos mial prosze o kontakt...terminy sa odległe a niewiem czy szukac gdzies indziej prosze o kontakt równiez na meila 1964marysia@wp.eu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: