CREEPEK
Na poduszce ortopedycznej sypiam pierwszej operacji -prawie 5 lat . Od czasu do czasu przechodzę fazę odrzucenia na rzecz jaska albo innej modyfikacji by z pokorą wrócić do profilowanej. Od początku w stanie niezmienionym posiadam poduszke lateksową z pamiecią kształtu o wygladzie mniej więcej takim
http://www.gortomed.pl/poduszki_ortopedyczne.php
Valde Vilal
(nie ma tego dołeczka pod głowę ale istotne jest wycięcie pod szyję)
Radzę kupić w sklepie ortopedycznym gdzie masz mozliwość indywidualnego doboru wysokości , sprawdzenie sprężystości. Te z pamięcia kształtu są bardzo ,,przyjazne '' w kontakcie , dopasowują się do ciała .
Dobrze dobrana pozwala na rozluźnienie mięśni a te z wycięciem pod szyję na zmianę pozycji .
32
Nie zbadanie są wyroki orzecznków ZUS
Ja juz iedyś wspominałam jak to pani orzecznik na moje dolegliwości stwierdziła ,ze to ona jest neurologiem i ona wie ,że tak boleć nie może.
A na poważnie . Zadbaj do czasu komisji o dokumentację medyczną.
Jeśli nadal będziesz miała dolegliwości i nie będziesz sprawna nie uzyskasz dopuszczenia do pracy przez lekarza prowadzącego a to jest głos decydujący w Twoim procesie leczenia . W razie odmowy świadcznie masz prawo do odwołania od decyzji .
Z dużym prawdopodobieństwem ZUS zechce wysłać Cię rehabiliatcję w ramach Prewencji Rentowej. Przed komisją dowiedz się u neurochirurga czy w razie takiej propozycji możesz już korzystać z rehabiliatcji . W tej kwestii orzecznik musi bezwzględie liczyć się z opinią neurochirurga .
Idź spokojnie na komisję , przedstaw aktualny stan zdrowia i niepełnosprawności poparty dokumentacją . Maksymalnie mogą przyznać do 12 miesiący , często dziela na krótsze odcinki poprzedzone komisjami.
DLA ZAINTERESOWANYCH
Po operacji kręgosłupa można złożyć wniosek o przyznanie stopnia niepełnosprawności co przy korzystnym rozpatrzeniu daje pewne przywileje zawodowe i socjalne. Szczegóły w przykładowym linku
http://powiatstalowa.bip.pl/
WIKIGIN
Mamy troszkę zbliżona sytuację . Ja 3 poziomy z Cageami .
To ,że operacja była długa i truda to akurat nie Twój kłopot . A jakieś konkretne uzasadnienie neurochirurg podaje ?
Mam do Ciebie kilka pytań.
Czy to rtg przy takim nasileniu dolegliowsci będzie pierwszym badaniem kontrolnym?
Czy pierwsze ćwiczenia izometryczne robiłaś pod kierunkiem rehabilitanta z korektą czy jestes w tej kwestii samoukiem po teoretycznym instruktarzu?
Jak funkcjonujesz w domu , pozycja podacz snu, siedzenie przed komputerem , prace domowe w pochylonej pozycji?
Wiki , pytam tak dociekliwie bo ja po pierwszej operacji kiedy po kilku tygodniach czułam się świetnie sama sobie zaszkodziłam .
Od czynności codziennych nie uciekniemy ale zwram Ci uwagę na konieczność perfekcyjnej
rehabilitacji w takim stanie kręgosłupa.
Tu istotny jest każdy kąt nachylenia. Wkrótce wybierasz się do uzdrowiska . Tam zwróc uwagę czy rehabiliatnci mają doświadczenie z pacjentami po operacjach odcinka szyjnego .
Nie krępuj się pytać wprost , uważaj na ewentulna gimnastykę zbiorową . Tak jak niewskazane sa czynnosci z rękoma uniesonymi do góry tak i nie wszystkim służa ćwiczenia w tej pozycji chocby były w odciążeniu .Dopiero poznajesz swój organizm w nowych warunkach i pamietaj ,ze największego przyjaciela masz w sobie .
Jeśli mimo upływu czasu i rehabiliatcji Twój stan nie będzie się poprawiał nie ustawaj w poszukiwaniu przyczyny.
Wychłodzenie ręki może mieć podłoże naczyniowe i neurologiczne ,też wymaga wyjaśnienia .
Wiki, dosyć długo pracowłaś na ten stan i trzeba mieć nadzieję ,że czas będzie dla Ciebie zbawienny .
Ja płacę wysoką cenę mimo udanych operacji dlatego tez zwracam Ci uwagę na pewne nawet drobne sprawy mogącę rzutować na dalszy przebieg.
Nie mozższ zapmnieć o jednym. Przy dwóch usztywnionych poziomach , na sąsiednich powstają przeciążenia . Musisz bardzo dbać o resztę .
Pozdrawiam Zosia