Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-08-2008, 18:07:00

Wczoraj byłam z synem na koncercie .Kończył się popisem fajerwerek.Uświadomiłam sobie,że mój syn nigdy już z ojcem nie zakupi i nie "wystrzeli" ich na nowy rok.Po prostu poryczałam się, a moje dziecko nie mogło zrozumieć dlaczego płaczę,przecież tak ładnie..(Rudan)
gość
13-08-2008, 19:38:00

Rudan! Dlaczego tak piszesz? Ja jeszcze, mimo wszystko nie straciłam nadzieji - Małgosia
gość
14-08-2008, 07:17:00

Curry - a czy ty jesteś pewna, że to co się wylewa z PEGA (po otwarciu) to napewno jest żółć. Czytałem w necie że żółć jest raczej w dalszych cześćiach przewodu pokarmowego razczej nie w żołądku?
Początkująca
14-08-2008, 08:32:00

Nazwałam to "żółć" ogólnikowo. Chodziło mi o soki (kwasy) trawienne. Jeśli jest ich za dużo mogą powodować wrzody oraz zgagę. Dlatego nazywa się to nadkwasota. Chodzi przede wszystkim o zwiększone wydzielanie soku żołądkowego. Z PEGa wtedy wraca do worka ten sok, pokarm plus gazy. No i ewentualnie żółć lub inne soki trawienne, które mogą cofać się do żołądka choć występują np. w wątrobie lub dwunastnicy.

Cyt z Wilkipedii
"Sok trawienny jest wytwarzany przez gruczoły błony śluzowej przewodu pokarmowego (np. sok żołądkowy, jelitowy) oraz przez gruczoły, których wydzielina jest doprowadzana do różnych odcinków przewodu pokarmowego specjalnymi przewodami, np. u człowieka ślina powstająca w gruczołach ślinowych (śliniankach) dochodzi do jamy ustnej, gruczołów ściennych żołądka i jelita (sok żołądkowy i jelitowy), wydzielina trzustki (sok trzustkowy) i żółć powstająca w wątrobie są doprowadzane do dwunastnicy."[addsig]
...trzeba nabawić się nieuleczalnej obsesji i mijać zdrowo otwarte okna...
gość
14-08-2008, 08:51:00

Curry - a czy wyciekanie "żołci czyli soków trawiennych" nie powoduje ich nadprodukcji?
Forumowiczka
14-08-2008, 11:11:00

Życzę wszystkim udanego długiego weekendu
Aniaiania
Początkująca
15-08-2008, 10:07:00

Generalnie w szpitalu, w którym leżał mój tata wszystkim pacjentom na noc zakładali worki do PEGa. Moim zdaniem wycieka to co zalega (nadmiar), a nie wszystko to, co jest potrzebne. W związku z tym nie powoduje to ich nadprodukcji, bo niezbędna część soków i tak zostaje. Z PEGa może się wydostać tylko to, co zalega, jeśli podłączasz w odpowiednim czasie po jedzeniu. Gdybyś trzymał worek podłączony cały dzień to pewnie doprowadziłoby to do nadprodukcji. Moim zdaniem przyczyną nadmiernego wyciekania soków trawiennych do PEGa jest nadprodukcja, a nie odwrotnie. Ja podłączam PEGa codziennie od 3 miesięcy, często worek mam zupełnie pusty (bez soków, tylko gazy) i nie ma u taty nadprodukcji i nadkwasoty. Często nie wycieka nic, wobec tego podłączanie nie spowodowało nadprodukcji
Pozdrawiam,
Curry[addsig]
...trzeba nabawić się nieuleczalnej obsesji i mijać zdrowo otwarte okna...
Początkująca
16-08-2008, 09:40:00

Rudan- jeszcze wszystko jest możliwe, cuda sie przecież zdarzają. Ja wczoraj trzymałam mojego synka na kolanach, pierwszy raz od wypadku od 27 czerwca. Jak ja ryczałam, że nie mogę go normalnie przytulić. Wszędzie rurki kable i ta wzmożona spastyka. Tak bardzo mi go brakuje, za dwa tygodnie kończy dwa latka. Nigdy w życiu nie myślałam że spotka nas taka tragedia, ale wierzę że to wszystko ten ból , to cierpienie, ta bezsilność zostanie nam wynagrodzone. Trzymaj się! Monika[addsig]
Monika
Wtajemniczona
17-08-2008, 13:26:00

Witam serdecznie. Mój brat ma od wczoraj 40st. gorączki lekarz nie stwierdził żadnych zapaleń, twierdzi że to gorączka mózowa, Czy ktoś wie co to może znaczyć?
gość
17-08-2008, 14:41:00

Łączę się w bólu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: