Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-08-2012, 18:30:46

Marku - na podstawie jednego przypadku jakimi są nasi chorzy, to trudno jest wyrokować, podawać, czy nie podawać. Z moich obserwacji, to na początku choroby podawać. Podawać też, a może przede wszystkim suplementy diety takie jak olej z czarnego kminu, olej z ogórecznika lekarskiego lub AlaNerv / bo jest produkowany z właśnie ogórecznika/. podawać Alveo, podawać kwasy omega 3.Co do np. neotropilu i podobnych, to mam pewne opory, ale sama nie brałam, więc nie wiem, czy jest poprawa, jednak po moim chorym i po obserwacji 2 sąsiadek, to chyba rewelacji nie było, tylko koszt. Nie piszesz ile czasu upłynęło od zdarzenia, myślę, że jest to istotne. Pozdrawiam - formułowiczka
Początkująca
01-09-2012, 13:16:07

Ja uwazam ze warto. Nie wiem czy to zasluga amantixu ale moja mama od razu miala go podawanego z kroplowka i jej stan mozgu sie polepszal tzn. na poczatku miala zwidy a po pewnym czasie to ustalo i stan jej mozgu sie poprawial.
gość
01-09-2012, 13:33:54

a slyszeliscie o leku sinamit?
gość
02-09-2012, 19:12:58

Witam wszystkich
My już prawie tydzień po przeprowadzce do ZOLU Dorotka przeżyła to strasznie, zaczęła nam gorączkować, wymiotować Na szczęście udało to się szybko lekami opanować. Dopiero od czwartku ciocia cokolwiek chce przyjmować doustnie, trochę soku i zupki. Personel jest dość sympatyczny możemy zostawać do późnej nocy bez problemu. Co do higieny mam sporo do zarzucenia, niby ciocię wykąpali ale zaraz na skórze pojawiły się zmiany alergiczne, na które pod moją presją dopiero przepisali mi maść którą sama wykupiłam, podobnie z zyrtekiem. Marysia i ja przy wsparciu naszej znajomej same myjemy, przebieramy i dbamy o Dorotkę, choć rano nie powiem pampers przebrany, pupa czysta. Mam tylko nadzieję że te 3-4 tygodnie szybko miną i albo światło albo dom.
Co do leków to ciocia dostaje 2 x 2,4 grama neotropilu i to od początku, do tego Tegretol na napady padaczki i 2x150 mg Depakine chromo choć nie wiem po co to bo to lek na pzychozy. Dodatkowo podaję zestaw witamin i olej z wiesiołka i lniany. Do tego ma amlozek i bisocard po 1,25 mg oraz 150 mg polocardu.
Mimo zmiany środowiska Dorotka jest ciekawa świata, z chęcią rozgląda się siedząc w wózku, przygląda się też poruszającym się ludziom i samochodom na ulicy. Rehabilitacja tutaj to dno i porażka po prostu nic, przyjdzie pani pomacha nogą i ręką i wychodzi, tyle z ćwiczeń, same świczymy.
A w ogóle to sama chętnie się coś dowiem na temat leków na wybudzenie czy na poprawienie pracy mózgu!! Pozdrawiam Ewka
gość
03-09-2012, 04:35:21

Ewa, czy ciocia miała zawał, albo udar że dostaje tak dużą dawkę polocardu? Ten lek ma wpływ na żoładek, bierze cos osłonowego, jakis pantoprazol, albo omeprazol?
Zapytaj lekarza.
A Zole niestety takie są - nie dostają pieniędzy na rehabilitację, u nich to sie nazywa usprawnianie.
Na pewno Dorotce będzie w domu lepiej i Wam chyba też, bo i tak spędzacie z nią dużo czasu a tak będzie na miejscu.
Pozdrawiam Ania
Początkujący
03-09-2012, 11:33:23

My podajemy dla dziecka.
Suplementy:
eyeq - Kwas omega 3 EPA+DHA+witaminaE+olej z wesołka
Nutrini Energy Multifiber
Nutrini Fantomalt
witaminy sanostol
Leki:
Nootropil - zakończylismy pierwszą sesje leczenia, nie mam do czego porównać
Cerebrolysin - zakładam że działa i pomaga odbydować połączenia pomiędzy neuronami
Orfiril i Kepra na napady
Słyszałem że pomocny również jest koenzym q10, jak rozumiem chodzi właśnie o sinamit.
Też podają ginkgo, ale my nie stosujemy ze względu na padaczkę.
pytanie czy ktoś próbował podawać poniższe specyfiki dzieciom(dla mnie to nowość) i nie zauważał jakichś niekorzystnych połączeń z tym co my podjemy:
alanerv, alveo, olej z czarnego kminu, sinamit.
zaczelem prowadzić blog, obudzicdziecko. pl bo nie wszystko da się pisać tu.
gość
04-09-2012, 17:57:51

Witam Dorotka dostaje Panprazol 2x20 mg. Tak mi się wydaje że w domu 100 razy lepiej na pewno będzie. Już trochę się przyzwyczailiśmy byłam u pana doktora dopytać sie o te rehabilitację i najpierw kręcił, a potem uczciwie przyznał że 3 razy w tygodniu to max. Jak zapytałam czy możemy mieć kogoś prywatnie to oczywiście bez problemu, już dziś była pani rehabilitantka młodziutka ale bardzo sprawna, 35 zł godzinka ćwiczeń jak więcej niż pięć godzin się bierze to od razu wzięłam na cały tydzień codziennie po 1,5 godziny poza niedzielą . A tam ciocia za to zadowolona pielęgniarki i opiekunki się do niej odzywają, uśmiechają a jej to na prawdę się podoba i odwzajemnia to ruchowo i mimicznie. Nawet dość chętnie wysadzają ją na wózek i na świetlicę przed telewizor stawiają, zawsze coś Jutro mamy wizytę dermatologa bo te zmiany na skórze nie znikają, jest tego coraz więcej dziś bez problemu to załatwili i transport też, dodatkowo ten ,,syf'' ma jeszcze 2 pacjentów i boję się ze to nie alergia tylko grzyb lub inne paskuctwo. Poza tym to wszystko jest w miarę ok Pozdrawiam ęwka
gość
04-09-2012, 19:13:09

Ewo od Dorotki, zgadza się to może być jakiś grzyb, albo oni źle myją, wiem, bo mój brat leży już 4 lata i zawsze sami go myjemy, nawet jeśli oni to wcześniej robili, zwłaszcza twarz. Oni biorą taką myjkę namydlą i jadą po całym ciele, nie spłukują tego.
Ja mam prośbę do wszystkich, którzy mają dla swoich śpiochów subkonto w jakiś fundacjach.
Chodzi mi o to, że mojemu bratu wpłynęło zaledwie niecałe 200 zł.
Sprawdzam i pytam o kwoty jakie mu posłali znajomi i mam już naliczone 1500 zł a to dopiero początek, bo to ciężko od każdego indywidualnie się dowiedzieć, dodam że wszystko dobrze wypełnili, był prawidłowy KRS i dopisek w rubryce "cel szczegółowy" (bo to ważne).
No i pytam się gdzie są te pieniądze!!!
Robimy to pierwszy raz, ale liczyłam że będzie więcej, cała moja rodzina i znajomi (a jest ich dużo) zaangażowali się, a pieniędzy nie ma.
Jeszcze tam nie dzwoniłam (Fundacja Światło w Toruniu) ale na pewno będę walczyć, bo to miało być dla mojego brata
Proszę jeśli ktoś coś wie dlaczego te pieniądze nie są na koncie mojego brata mi wytłumaczyć, dodam, że księgowa mówiła że to już cała kwota. Ja myślałam że to może jeszcze będzie wpływać, bo słyszałam kiedyś tu na forum, że czasem to trwa nawet do listopada.
Może mi ktoś coś doradzić ???
Ala siostra śpiocha
gość
04-09-2012, 22:26:08

ja też mam subkonto w tej fundacji i wiem, że urząd skarbowy tak bardzo się nie spieszy z przekazaniem pieniędzy. Co do tej fundacji, mi zrealizowali faktury na ponad 4 tysiące. Z moich obliczeń było ok. Ja bym zadzwoniła do fundacji i spytała, może jest tak, że oni jeszcze nie zaksięgowali tej kwoty, bo tam jest sporo ludzi. W każdym razie z mojej strony było ok.
Pozdrawiam Ania
PS. Do Ewy, moim zdaniem ta dawka leku osłonowego jest za duża - powinna być o połowę mniejsza, poza tym ja bym go nie dawała cały czas, ponieważ on hamuje wydzielanie soków trawiennych i chyba dobrze jest żeby organizm się nie odzwyczaił, ale oczywiście spytaj lekarza.
gość
05-09-2012, 06:15:32

Podstawę prawną do przekazywania na rzecz organizacji pożytku publicznego 1% podatku stanowi art. 27 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie, zgodnie z którym podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych może, na zasadach i w trybie określonym w przepisach odrębnych, przekazać 1 % podatku na rzecz wybranej przez siebie organizacji pożytku publicznego.
Art. 27 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie
Podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych może, na zasadach i w trybie określonym w przepisach odrębnych, przekazać 1 % podatku obliczonego zgodnie z odrębnymi przepisami na rzecz wybranej przez siebie organizacji pożytku publicznego.
Otrzymane przez organizację pożytku publicznego środki finansowe pochodzące z 1% podatku dochodowego od osób fizycznych mogą być wykorzystane wyłącznie na prowadzenie działalności pożytku publicznego.
Minister właściwy do spraw finansów publicznych zamieszcza w terminie do dnia 30 września każdego roku, na stronie internetowej urzędu obsługującego ministra wykaz organizacji pożytku publicznego, zawierający: nazwę i numer wpisu organizacji pożytku publicznego do Krajowego Rejestru Sądowego, oraz wysokość środków otrzymanych przez tę organizację, pochodzących z 1% podatku dochodowego od osób fizycznych za rok poprzedzający.
Naczelnik urzędu skarbowego właściwy miejscowo dla złożenia zeznania podatkowego, na wniosek, o którym mowa w ust. 3, przekazuje na rzecz jednej organizacji pożytku publicznego działającej na podstawie ustawy o działalności pożytku publicznego, wybranej przez podatnika z wykazu, o którym mowa w ustawie o działalności pożytku publicznego, zwanej dalej "organizacją pożytku publicznego", kwotę w wysokości nieprzekraczającej 1% podatku należnego wynikającego:
z zeznania podatkowego złożonego w terminie określonym dla jego złożenia albo
z korekty zeznania, o którym mowa w pkt 1, jeżeli została dokonana w ciągu miesiąca od upływu terminu dla złożenia zeznania podatkowego
- po jej zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół.
Warunkiem przekazania kwoty, o której mowa w ust. 1, jest zapłata w pełnej wysokości podatku należnego stanowiącego podstawę obliczenia kwoty, która ma być przekazana na rzecz organizacji pożytku publicznego, nie później niż w terminie dwóch miesięcy od upływu terminu dla złożenia zeznania podatkowego. Za zapłacony podatek, o którym mowa w zdaniu pierwszym, uważa się również zaległość podatkową, której wysokość nie przekracza trzykrotności wartości opłaty dodatkowej pobieranej przez Pocztę Polską Spółkę Akcyjną za polecenie przesyłki listowej.
Za wniosek uważa się wskazanie przez podatnika w zeznaniu podatkowym albo w korekcie zeznania, o których mowa w ust. 1, jednej organizacji pożytku publicznego poprzez podanie jej numeru wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego oraz kwoty do przekazania na rzecz tej organizacji, w wysokości nieprzekraczającej 1 % podatku należnego.
Kwotę, o której mowa w ust. 1, naczelnik urzędu skarbowego przekazuje w terminie od maja do lipca roku następującego po roku podatkowym, za który składane jest zeznanie podatkowe, na rachunek bankowy organizacji pożytku publicznego wskazany w wykazie, o którym mowa w ustawie o działalności pożytku publicznego. Kwota ta jest pomniejszana o koszty przelewu bankowego.
Naczelnik urzędu skarbowego właściwy według siedziby organizacji pożytku publicznego, we wrześniu roku następującego po roku podatkowym przekazuje organizacji pożytku publicznego zbiorczą informację o:
danych identyfikacyjnych (imię, nazwisko i adres), w tym obojga małżonków, którzy na wniosek podlegają łącznemu opodatkowaniu oraz
wysokości kwoty, o której mowa w ust. 1, przekazanej na rzecz tej organizacji,
przeznaczeniu kwoty, o której mowa w ust. 1, przez organizację pożytku publicznego (cel szczegółowy)
- jeżeli podatnik w zeznaniu podatkowym lub w korekcie zeznania, o których mowa w ust. 1, wyraził zgodę na przekazanie organizacji pożytku publicznego danych wymienionych w pkt 1 i 2 lub wskazał cel szczegółowy, o którym mowa w pkt 3.
Naczelnik urzędu skarbowego odstępuje od przekazania 1% podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego, jeżeli organizacja ta nie podała lub nie zweryfikowała, zgodnie z ustawą o działalności pożytku publicznego, numeru rachunku bankowego lub podany numer rachunku bankowego do przekazania 1% z zeznań podatkowych za rok podatkowy zmieniła w okresie od dnia 15 marca do dnia 31 lipca roku następującego po roku podatkowym. Zasada wyrażona w zdaniu pierwszym nie ma zastosowania, jeżeli zmiana numeru rachunku bankowego nastąpiła z przyczyn niezależnych od organizacji.
Podatnicy, o których mowa w art. 3 ust. 2a, składający zeznanie podatkowe w trakcie roku podatkowego, wybierają organizację pożytku publicznego z wykazu, o którym mowa w ust. 1, określonego za poprzedni rok podatkowy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: