Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-01-2012, 11:06:00

witam wszystkich
dawno tutaj nie zagladalam.
chcialabym wiedziec jak to jest z przykurczami bardzo mnie to martwi a mianowicie juz tutaj pisalam ze Piotrek sie wybudzil rozmawia logicznie jescze troche pod nosem nie wyraznie i malo slow uzywa:) umie czytac, pisac... i co nas dziwi pamieta malo istotne rzeczy ale uz nie pamieta co zjadl na obiad,,
co do przykurczy nie mozna go cwiczyc starsznie krzyczy ma przykurcz lewej rei i nogi tam gdzie jest porazenie juz rusza ta lewa strona ale te leki co dostaje na zmniejszenie bolu chyba nie pomagaja;/ nie moge patrczec jak on krzyczy wyzywa a przeciez trzeba cwiczyc a i jeszcze mam jedno pytanie czy ten przykurcz zostaje do konca zycia? caly czas bedzie go tak bolalo? czy po rozcwiczeniu ta reka bedzie sprawna??
pozdrawiam Ania Piotrka :)
Początkująca
16-01-2012, 13:59:12

Aniu, ja bym znalazla dobrego fizjoterapeute zeby zobaczyl ta reke, moze trzeba rozciagac stawy moze ta reka byla malo cwiczona i nasapil duzy przykurcz, ja bym zasiegnela opini fachowca, moim zdaniem wszystko da sie wycwiczyc, glowa do gory
Mam duzy problem zeby dostac filtr do rurki tracheo z podpieciem bocznym na tlen bo moja mama go dostaje, dzwonilam do sklepow i nic... pytalam w szpitalu oni nie maja zadnych filtrow... z jakiej firmy korzystacie?
Forumowiczka
16-01-2012, 18:31:40

Gość 2012-01-16 12:06:00 witam wszystkich
dawno tutaj nie zagladalam.
chcialabym wiedziec jak to jest z przykurczami bardzo mnie to martwi a mianowicie juz tutaj pisalam ze Piotrek sie wybudzil rozmawia logicznie jescze troche pod nosem nie wyraznie i malo slow uzywa:) umie czytac, pisac... i co nas dziwi pamieta malo istotne rzeczy ale uz nie pamieta co zjadl na obiad,,
co do przykurczy nie mozna go cwiczyc starsznie krzyczy ma przykurcz lewej rei i nogi tam gdzie jest porazenie juz rusza ta lewa strona ale te leki co dostaje na zmniejszenie bolu chyba nie pomagaja;/ nie moge patrczec jak on krzyczy wyzywa a przeciez trzeba cwiczyc a i jeszcze mam jedno pytanie czy ten przykurcz zostaje do konca zycia? caly czas bedzie go tak bolalo? czy po rozcwiczeniu ta reka bedzie sprawna??
pozdrawiam Ania Piotrka :)
Witam , oj Aniu ,Aniu nie chwalisz się za często postępami swojego Piotrusia ,no ale do rzeczy : nie pamieta co na obiad to jest tzw. pamięć krótka ,która z czasem powinna wrócić -cierpliwości, przykurcze można rozćwiczyc a jeżeli będzie to systematyczne to będzie krzyczał coraz mniej aż w końcu przestanie.Jeżeli nie możesz słuchać /wiem,wiem serce pęka/ to wychodz ,niestety musi boleć aby póżniej nie bolało. Gdy mąż był w ośrodku to ludzie nie krzyczeli ale wyli a rehabilitant stał i się patrzał i nikt choremu nie przyszedł z pomocą , gdyż gdyby oni patrzeli na to ,że boli to żadnych korzyści z rehabilitacji by nie było. Musisz więc sobie odpuścić pewne rzeczy abyś miała wspaniałego faceta i udawać ,że nie słyszysz jego wyzwisk itp . Bardzo się cieszę ,ze Piotr idzie do przodu ,oby tak dalej chciał współpracować to na pewno będzie dobrze. A wszystkie jego wypowiedzi ,które wydają Ci się bez sensu musisz po prostu przyjmować i pamiętac ,ze jest On po cięzkiej chorobie mózgu ,który musi mieć czas na regenerację. Pozdrawiam cieplutku.Gosia
gość
16-01-2012, 21:15:07

dziekuje za podpowiedzi.
Pani Gosiu mało pisze bo nie mam zbytnio czasu ale nabierzaco sledze co tu sie dzieje na forum, prawie codziennie czytam:)
jezeli chodzi o ten jego krzyk juz sie troche przyzywczailam i wiem ze keidy pojedzie na rehabilitacjie nie bedzie zmiluj sie gorzej jest z jego mama nie moze patrzec.
ogolnie Piotrek zadziwiajaco szybko doszedl do siebie po takim urazie lekarze byli w szoku ordynator OIOMU nie wierzyL:) ja nigdy nie stracilam nadzieji ze on sie nie obudzi obudzil sie i ma sie dobrze..
umie pisac czytac to najwyazniejsze z czytaniem tez jest naly problem a mianowicie poprostu czyta jedna linijke konczy i nie wie co dalej nie umie czytac dalej ale pojedyncze slowa kazde przeczyta, ładnie siedzi wiecej sie rusza wiadomo bo swiadomosc wrocila ale kiedy bedzie chodzil to jeszcze nie wiem :) pewnie jeszcze troche czasu minie...
pozdrawiam ania piotrka
Początkujący
17-01-2012, 07:21:07

a tutaj trochę dla tych co dłużej się zmagają ze śpiączką jak opiekunów ON zwłaszcza tych w śpiączce wyrzuca się poza nawias
http://marekplura.pl.tl/Aktualno%26%23347%3Bci.htm
http://rodzinyon.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=101:marszaek-sejmu-ewa-kopacz-spotkaa-si-z-rodzicami-dzieci-niepenosprawnych&catid=35:ostatnio-dodane&Itemid=53
marand
Forumowiczka
17-01-2012, 16:58:47

Gość 2012-01-16 22:15:07 dziekuje za podpowiedzi.
Pani Gosiu mało pisze bo nie mam zbytnio czasu ale nabierzaco sledze co tu sie dzieje na forum, prawie codziennie czytam:)
jezeli chodzi o ten jego krzyk juz sie troche przyzywczailam i wiem ze keidy pojedzie na rehabilitacjie nie bedzie zmiluj sie gorzej jest z jego mama nie moze patrzec.
ogolnie Piotrek zadziwiajaco szybko doszedl do siebie po takim urazie lekarze byli w szoku ordynator OIOMU nie wierzyL:) ja nigdy nie stracilam nadzieji ze on sie nie obudzi obudzil sie i ma sie dobrze..
umie pisac czytac to najwyazniejsze z czytaniem tez jest naly problem a mianowicie poprostu czyta jedna linijke konczy i nie wie co dalej nie umie czytac dalej ale pojedyncze slowa kazde przeczyta, ładnie siedzi wiecej sie rusza wiadomo bo swiadomosc wrocila ale kiedy bedzie chodzil to jeszcze nie wiem :) pewnie jeszcze troche czasu minie...
pozdrawiam ania piotrka
Aniu to wspaniale ,że czyta z czasem nauczy się pięknie czytać tylko trzeba z wszystkim po malutku, malutkimi kroczkami. Wiem ,ze chcesz jak najwięcej czasu spędzać z nim a nie rozpisywać sie , ale od czasu do czasu daj znać co nowego, bo ja się bardzo cieszę ,ze ktoś /zwłaszcza tak młody/ zdrowieje i najważniejsze ,ze ma motywację i chce się usprawniać. Co do chodzenia ,to wydaje mi się ,ze jeżeli siedzi to już powinni go uczyć chodzic , bo niestety trzeba mu to pokazać. Nie wiem czy nie ma przeciwwskazań innych organów ale najlepiej jak najwcześniej .Nawet wczoraj byłam w ośrodku rehabilitacyjnym i rozmawiałam z ordynatorem i powiedziano mi ,że najwcześniej tj. w pierwszym miesiącu należy zaczynać intensywną rehabilitację aby była skuteczna i wszelkie braki się nie utrwaliły. A gdzie Piotr ma jechać na rehabilitację i kiedy , bo nie wiem czy wiesz ,że w tym roku zmieniły się warunki przyjęć do osrodków. A mamusię podczas rehabilitacji najlepiej wysłac na spacer po co ma się niepotrzebnie stresować. Czekam na dalsze wiadomości o postępach / w wolnym czasie/ i głowa do góry i do przodu .Pozdrawiam cieplutko.Gosia
gość
17-01-2012, 22:27:24

Pani Gosiu
wiem tylko ze to wszystko jest prywatnie bo bysmy czekali bardzo dlugo na taka rehanilitacje.
z siedzeniem to jest tak ze siedzi ladnie ale jeszcze z pomoca juz minal miesiac od kiedy sie obudzil ale jeszcze nie wykazuje takich ruchow jak chodzenie
on sie wszytskiego boi mowi ze peknie jeszcze tak ladnie to nie jest
lewa stopa jest podkurczona i nawet nie stoi ladnie na podlodze takze jeszcze chyba jest za wczesnie na nauke chodzenia
pozdrawiam Ania Piotrka
Początkujący
18-01-2012, 08:18:05

gosia1954 2012-01-17 17:58:47
Gość 2012-01-16 22:15:07 dziekuje za podpowiedzi.
pozdrawiam ania piotrka
Aniu to wspaniale ,że czyta z czasem nauczy się pięknie czytać tylko trzeba z wszystkim po malutku, malutkimi kroczkami. Wiem ,ze chcesz jak najwięcej czasu spędzać z nim a nie rozpisywać sie , ale od czasu do czasu daj znać co nowego, bo ja się bardzo cieszę ,ze ktoś /zwłaszcza tak młody/ zdrowieje i najważniejsze ,ze ma motywację i chce się usprawniać. Co do chodzenia ,to wydaje mi się ,ze jeżeli siedzi to już powinni go uczyć chodzic , bo niestety trzeba mu to pokazać. Nie wiem czy nie ma przeciwwskazań innych organów ale najlepiej jak najwcześniej .Nawet wczoraj byłam w ośrodku rehabilitacyjnym i rozmawiałam z ordynatorem i powiedziano mi ,że najwcześniej tj. w pierwszym miesiącu należy zaczynać intensywną rehabilitację aby była skuteczna i wszelkie braki się nie utrwaliły. A gdzie Piotr ma jechać na rehabilitację i kiedy , bo nie wiem czy wiesz ,że w tym roku zmieniły się warunki przyjęć do osrodków. A mamusię podczas rehabilitacji najlepiej wysłac na spacer po co ma się niepotrzebnie stresować. Czekam na dalsze wiadomości o postępach / w wolnym czasie/ i głowa do góry i do przodu .Pozdrawiam cieplutko.Gosia
czy nikogo nie interesują sprawy tych co są w nadal w stanie śpiączki spisujecie ich na straty
marand
gość
18-01-2012, 10:11:54

Nikt nikogo nie spisuje na straty sledze wszystko na bierzaco,to jest jak i dla ciebie jak i dla nas straszna tragedia,moge tyle tylko powiedziec wiara i nadzieja i wszystk odojdzie do łady,systemu nie przeskoczymy nie damy rady:(
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Początkująca
18-01-2012, 17:06:40

czesc, do wszystkich ktorzy rehabilituja swoich bliskich tu jest link do stronki ktora pokazuje cwiczenia
http://www.idn.org.pl/gdansk/ptsr/Ruch_asm/Pasyw.htm
Czytam to forum od poczatku i tam na stronie 189 jest ten link

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: