Gość 2011-12-24 23:35:40 Witam!
Mój partner miał wypadek. Efektem tego była wycięta śledziona, połamane żebra i zmasakrowane płuca- lewe pęknięte i zgniecione, prawe w 1/3 w miarę sprawne. Po operacji został wprowadzony w stan śpiączki farmakologicznej i podłączony do respiratora. Po ok. dwóch tygodniach został wybudzony. Okazało się, że ma obrzęk mózgu, wywołany niedotlenieniem. Ma niedowład lewej strony, z tego co zauważyłam nie może mówić- chociaż wygląda jakby próbował. Ma zrobioną tracheotomie i wciąż jest pod respiratorem. Wcześniej wydawało mi się, że mnie rozumie i poznaje. Potakiwał mi głową i negował jak o coś go zapytałam. Wczoraj zrobiłam mu test i dałam do sprawnej ręki długopis. Nie umiał się nim posługiwać. Bawił się nim i próbował włożyć do buzi. Wykonuje proste polecenia w stylu: ściśnij rękę, podaj dłoń, spójrz na mnie, odwróć się, ale kiedy zadaję mu pytania o jego syna to patrzy zdziwiony. Na zdjęciu nie potrafił go wskazać. Partner ma 26 lat. Mija 20 doba jego pobytu na OIOMie, ma zapalenie płuc i dostaje antybiotyki.
Przechodząc do sedna sprawy- widzę, że wiele osób ma tutaj podobne problemy. Chciałabym się dowiedzieć co mogę zrobić, jak wspomóc rehabilitacje? Czy jest szansa na przywrócenie sprawności zarówno fizycznej jak i intelektualnej? Z kim powinnam się konsultować oprócz lekarzy w szpitalu? Czy neurolog mógłby mi udzielić jakichś porad, a może prywatny rehabilitant?
Przy okazji życzę wszystkim spokojnych, rodzinnych świąt, dużo ciepła i nadziei na lepsze jutro!
Pozdrawiam!
Marta
Co do obrzeku mozgu tak gdy tylko nastapi obrzek tkanki mozgowe obumieraja,jest to nieodwracalne tak wiec zszly nieodwracalne zniszczenia tak i twoj partner inaczej sie zachowuje,ucz go wszystkigo od poczatku ma prwo zapomniec ,pokazuj zdjecia wszystko ,muzyke wlaczaj,moim zdaniem wroci wszystko do normalnosci tylko potrzeba w to włozyc duzo pracy i wysiłku,jest to obciazenie dla ciebie jako poiekuna oraz dla samego niego,rehabilitacja ruchowa,prywatny fizjoterapeuta oraz neurologopeda:)
Zycze wytrwałosci Karolina