Kawa stanowi element diety wielu ludzi na całym świecie i jak wykazują badania, może ona mieć duże znaczenie w zmniejszaniu ryzyka chorób otępiennych, które występują w populacji osób starszych. Schorzenia otępienne dotykają coraz więcej ludzi, stąd poszukiwania substancji, która wspomoże procesy hamowania ich rozwoju. Jak się okazuje, kawa oraz jej składniki poprzez działanie na naczynia krwionośne oraz układ nerwowy człowieka sprzyjają utrzymaniu zdolności poznawczych.
Aktywność poznawcza
Aktywność poznawcza jest kluczowym elementem w zapobieganiu chorobom otępiennym, stąd ważne jej zachowanie w późniejszym wieku. Spożywanie kofeiny ma niewątpliwie wpływ na zdolność skupienia się, poprawę koncentracji i czujności, poprawę funkcji poznawczych i psychomotorycznych, a także nastroju. Nie należy jednak zapominać o cechach indywidualnych – u niektórych osób, długotrwałe picie kawy, może mieć wpływ na poprawę procesów pamięciowych, w tym wykonywanie nawet bardziej skomplikowanych czynności, jednak w dalszym ciągu konieczna jest świadomość istnienia czynników indywidualnych [1].
Odnośnie do wpływu kawy na zdolności poznawcze i sprawność umysłową warto przywołać metaanalizy, które wykazują, że kawa ma wpływ na zmniejszenie śmiertelności w wypadkach drogowych oraz w wypadkach przy pracy – naukowcy widzą tu powiązanie z lepszym przepływem krwi przez naczynia mózgowe, co sprzyja lepszemu kojarzeniu czy zachowaniu czujności [2].
Aktywność fizyczna
Kawa ma cechy środka wspomagającego sprawność i wydolność, stąd sprzyja ona aktywności fizycznej, która to sama w sobie stanowi czynnik prewencyjny w kontekście wielu chorób cywilizacyjnych. Kawa ma działanie redukujące zmęczenie, a co za tym idzie – podnosi witalność, co szczególnie zaobserwowano w grupie kobiet w średnim wieku [1].