Udowodniono, że starzenie się wpływa na pracę mózgu i funkcje poznawcze człowieka. Wiadomo jednak, że styl życia oraz niektóre spożywane produkty mogą poprawić jego funkcjonowanie. Naukowcy z Uniwersytetu Tohoku odkryli, że przyprawa wasabi – czyli japoński chrzan – może wesprzeć niektóre obszary funkcji poznawczych u osób starszych.
Typowymi zaburzeniami funkcji poznawczych są problemy z pamięcią i koncentracją, wszelkie dysfunkcje w zachodzących procesach myślowych czy błędne wrażenia związane z narządami zmysłów. Wcześniejsze badania pokazały, że wiele czynników związanych m.in. ze stylem życia może pomóc ludziom chronić zdrowie w miarę starzenia się. Jednym z nich jest zdrowa dieta.
Niektóre produkty spożywcze, na przykład jagody, tłuste ryby, jaja czy jarmuż pozytywnie wpływają na „wzmocnienie mózgu”. Podobne działanie mogą mieć niektóre przyprawy, na przykład kurkuma, cynamon, szafran czy imbir. Najnowsze badanie wykazało, że również wasabi może pozytywnie wpływać ma mózg.
Dieta a mózg: korelacja, fot. panthermedia
W doświadczeniu udział wzięło 72 dorosłych Japończyków w wieku od 60 do 80 lat. Uczestnicy zostali poproszeni o to, by przez 12 tygodni przyjmowali co wieczór tabletkę wasabi zawierającą 0,8 miligrama głównego związku bioaktywnego lub tabletkę placebo. Przed eksperymentem oraz po 12 tygodniach zaangażowani w badanie przeszli testy poznawcze i pamięciowe.
Uczestnicy, którzy przyjmowali tabletkę zawierającą wasabi, wykazali znaczną poprawę zarówno wydajności pamięci roboczej, jak i epizodycznej w porównaniu z tymi, którzy przyjmowali tabletkę placebo.
Naukowcy zbadali potencjalne korzyści płynące ze stosowania wasabi. Badania pokazują, że może mieć szereg właściwości zdrowotnych, w tym:
- wysoki poziom witaminy C dla wsparcia układu odpornościowego,
- właściwości przeciwzapalne,
- działanie antybakteryjne,
- właściwości przeciwnowotworowe,
- właściwości związane z poprawą jakości snu.
Lekarze są jednak sceptyczni w stosunku do przedstawionych wyników badań. Neurolog Clifford Segil przyznaje:
Jako klinicysta leczący pacjentów z utratą pamięci i demencją zawsze szukam czegoś, co pomoże moim pacjentom, ponieważ współczesna medycyna nie jest tak dobra w leczeniu utraty pamięci jak innych schorzeń neurologicznych. Żywność jest często reklamowana przez różne grupy interesu i chciałbym, aby wyniki tych badań były widoczne w praktyce klinicznej.
Problemy z pamięcią, fot. panthermedia
Wasabi pochodzi z Japonii i stosowane jest głównie do sushi. Ponadto doskonale nadaje się do podkreślania i wyostrzania smaku wielu innych potraw: mięsnych, ryb czy jako dodatek do różnego rodzaju sosów niezwiązanych z kuchnią japońską. Świeżo starte wasabi jest aromatyczne i lekko pikantne, przypomina chrzan lub ostrą musztardę.