Dotychczasowe badania dotyczące wpływu przyjmowania w diecie pierwiastków takich jak magnez, wapń, potas i sód na ryzyko wystąpienia udaru mózgu dostarczały sprzecznych informacji. Aby zweryfikować te dane, naukowcy z Karolinska Institute w Szwecji badali zależność pomiędzy suplementacją powyższych pierwiastków a ryzykiem wystąpienia udaru mózgu w grupie 26556 fińskich palaczy papierosów (mężczyźni), w wieku od 50 do 69 lat. Ilość suplementowanych pierwiastków w diecie był oceniany przy użyciu dokładnego i zwalidowanego kwestionariusza.
W trakcie obserwacji (średnio 13,6 lat) u 2702 osób wystąpił udar niedokrwienny mózgu, u 383 krwotok śródmózgowy, a u 196 krwotok podpajęczynówkowy. Po uwzględnieniu wieku oraz naczyniowych czynników ryzyka, duże spożycie magnezu było związane ze statystycznie mniejszym ryzykiem udaru niedokrwiennego, natomiast nie wpływało na ryzyko krwotoku śródmózgowego ani podpajęczynówkowego. Spożycie wapnia, potasu ani sodu nie miało istotnego wpływu na ryzyko jakiegokolwiek mózgowego incydentu naczyniowego.