Reklama:

Migrena: czy spożywanie glutenu może sprzyjać występowaniu bólu głowy?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Migrena: czy spożywanie glutenu może sprzyjać występowaniu bólu głowy?

PantherMedia

Ból głowy

Tak jak w przypadku pewnych schorzeń ich wczesne objawy można łatwo przeoczyć, tak już inaczej bywa z migrenami – pacjenci, którzy je miewają, zdecydowanie zdają sobie z tego sprawę. Z powodu tego, jak bardzo dotkliwe bywają objawy migreny, uczeni poszukują różnych czynników, które mogą sprzyjać tego rodzaju bólom głowy. Okazuje się, że istnieć może pewien związek pomiędzy migrenami a glutenem – zależność ta zdecydowanie jednak wymaga jeszcze bliższego przeanalizowania.

Reklama:

Migrena to szczególny rodzaj bólu głowy, któremu towarzyszyć m.in. takie objawy, jak nadwrażliwość na światło, nudności czy wymioty. Wśród czynników, które mogą prowokować jej napady, wymieniane są przede wszystkim stres, spożywanie alkoholu i kofeiny, jak i niedostateczna ilość snu w ciągu doby. Badacze, którzy przyglądają się związkowi pomiędzy migrenami a spożywaniem pewnych substancji, w ostatnim czasie zaczęli wspominać o tym, iż jej napady mogą być prowokowane również i przez gluten.

O tym, że pomiędzy spożywaniem glutenu a migrenami może istnieć pewien związek przekonano się wtedy, gdy przeanalizowano częstość występowania tego typu bólów głowy u osób z celiakią. Jednostka ta zaliczana jest do grupy chorób autoimmunologicznych i jej objawy pojawiają się wtedy, gdy pacjent spożywa zawierające gluten produkty.

W badaniu, które przeprowadzone zostało w 2019 roku stwierdzono, że wśród badanych osób z celiakią u prawie połowy z nich pojawiały się migrenowe bóle głowy – u ponad 30% ankietowanych występowała migrena bez aury, a u powyżej 15% migrena z aurą. Uzyskane dane były interesujące przede wszystkim z tego względu, iż sugerowały one to, że częstość występowania migrenowych bólów głowy w populacji osób chorujących na celiakię może być znacznie większa niż u tych ludzi, którzy nie cierpią na tę jednostkę.

Nie do końca wiadomo, dlaczego istnieć by miała zależność pomiędzy migrenami a celiakią – możliwe, iż bierze się ona z istnienia w ludzkim organizmie osi jelitowo-mózgowej. Czy jednak sam gluten może sprzyjać migrenom u osób bez celiakii, tego nie wiadomo – do tego, aby się o tym przekonać, konieczne jest przeprowadzenie dodatkowych badań.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Choroby OUN

gość
Niezborność ruchowa
Bynajmniej tak się czuje. Afazja z tego co czytam.Jak sobie pomóc
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY ...
gość
Forum: Padaczka
Lamilept I kawa?
Biorę lamilept od 5 miesięcy, efekty super. Tak się zastanawiam , czy można pić kawę. Piję 1 kubek na dzień. Niby nic się nie dzieje , ale kawa działa pobudzająco, a więc? Mam dylemat pic ,czy nie. ...
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej nor...
Reklama:
Reklama: