Reklama:

Migrena: czy spożywanie glutenu może sprzyjać występowaniu bólu głowy?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Migrena: czy spożywanie glutenu może sprzyjać występowaniu bólu głowy?

PantherMedia

Ból głowy

Tak jak w przypadku pewnych schorzeń ich wczesne objawy można łatwo przeoczyć, tak już inaczej bywa z migrenami – pacjenci, którzy je miewają, zdecydowanie zdają sobie z tego sprawę. Z powodu tego, jak bardzo dotkliwe bywają objawy migreny, uczeni poszukują różnych czynników, które mogą sprzyjać tego rodzaju bólom głowy. Okazuje się, że istnieć może pewien związek pomiędzy migrenami a glutenem – zależność ta zdecydowanie jednak wymaga jeszcze bliższego przeanalizowania.

Reklama:

Migrena to szczególny rodzaj bólu głowy, któremu towarzyszyć m.in. takie objawy, jak nadwrażliwość na światło, nudności czy wymioty. Wśród czynników, które mogą prowokować jej napady, wymieniane są przede wszystkim stres, spożywanie alkoholu i kofeiny, jak i niedostateczna ilość snu w ciągu doby. Badacze, którzy przyglądają się związkowi pomiędzy migrenami a spożywaniem pewnych substancji, w ostatnim czasie zaczęli wspominać o tym, iż jej napady mogą być prowokowane również i przez gluten.

O tym, że pomiędzy spożywaniem glutenu a migrenami może istnieć pewien związek przekonano się wtedy, gdy przeanalizowano częstość występowania tego typu bólów głowy u osób z celiakią. Jednostka ta zaliczana jest do grupy chorób autoimmunologicznych i jej objawy pojawiają się wtedy, gdy pacjent spożywa zawierające gluten produkty.

W badaniu, które przeprowadzone zostało w 2019 roku stwierdzono, że wśród badanych osób z celiakią u prawie połowy z nich pojawiały się migrenowe bóle głowy – u ponad 30% ankietowanych występowała migrena bez aury, a u powyżej 15% migrena z aurą. Uzyskane dane były interesujące przede wszystkim z tego względu, iż sugerowały one to, że częstość występowania migrenowych bólów głowy w populacji osób chorujących na celiakię może być znacznie większa niż u tych ludzi, którzy nie cierpią na tę jednostkę.

Nie do końca wiadomo, dlaczego istnieć by miała zależność pomiędzy migrenami a celiakią – możliwe, iż bierze się ona z istnienia w ludzkim organizmie osi jelitowo-mózgowej. Czy jednak sam gluten może sprzyjać migrenom u osób bez celiakii, tego nie wiadomo – do tego, aby się o tym przekonać, konieczne jest przeprowadzenie dodatkowych badań.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Choroby OUN

Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc je...
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy kt...
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszk...
gość
Forum: Padaczka
Frisium
Witam. Czy ktoś posiada więcej tabletek frisium ? Potrzebuje dla syna a nie ma w żadnych aptekach ani w hurtowniach. Z chęcią bym odkupił chociaż jedno opakowanie
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi...
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi...
Reklama:
Reklama: