Niedokrwienny udar mózgu to nagłe uogólnione lub ogniskowe zaburzenie czynności mózgu. Spowodowany jest zatrzymaniem lub niewystarczającym dopływem krwi do mózgowia w wyniku niedrożnej tętnicy.
Ryzyko udaru wzrasta wraz z wiekiem. Zależne jest także od płci, uwarunkowań genetycznych i czynników środowiskowych. Znane są także elementy ryzyka, które można skutecznie ograniczać.
Zalicza się do nich miażdżycę, choroby serca i nadciśnienie tętnicze, a także nikotynizm, otyłość, cukrzycę, niską aktywność fizyczną i zaburzenia gospodarki lipidowej. Prawidłowe leczenie nadciśnienia tętniczego zmniejsza ryzyko udaru aż o 30-40 %, podobne wyniki uzyskać można przy higienicznym trybie życia. Należy pamiętać o ograniczeniu spożywania alkoholu i zdrowej diecie.
Według badań przeprowadzonych przez Threapleton i Kokubo ( 2013) spożywanie czterech filiżanek zielonej herbaty zmniejsza ryzyko udaru o 20 %. Podobny wpływ ma picie jednej porcji kawy dziennie oraz zwiększenia ilości błonnika w pożywieniu.