Reklama:

zmniejszenie szpary ocznej, zapadniecie oka (18)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
21-01-2010, 23:07:07

Witam, zauważyłam ostatnio że szpara prawego oka mi sie zmniejszyła, tak jakby zapadła mi sie gałka oczna!!! dodam że jestem po wnikliwym procesie diagnostycznym z powodu bóli głowy i oczodołów i własnie w tym oku kóre mnie boli nastąpiła zmiana czuje w ogóle tak jakbym miała mniejsza możliwość otwarcia tego oka, strasznie się tym martwie we wrześniu robiłam MRI biore tegretol obiawy ustały tylko w nieznacznym stopniu cały czas sie strasznie denerwuje że badanie wyszło dobrze a ból nie ustał do tego ost jeszcze mam zawroty głowy czy myślicie że powinnam powtórzyc rezonans, czy jest możliwe żeby w tak krótkim czasie zaszły zmiany?? lekarz mi mówi że nie ale ja juz nie wiem czy go słuchac skoro ciągle dochodzą nowe objawy...
gość
24-08-2011, 07:51:34

Ja mam podobnie tylko ze mi zapadła się lewa gałka oczna. Mam bóle głowy szyi i np, jak zamkne oczy robie przysiady to mam zawroty głowy.. Też nie wiem co robić ide dzis do okulisty a potem do neurologai jeszcze do tego mam dziwny język
gość
24-08-2011, 07:53:30

Jak możesz to odpisz jak tam twoje leczenie czy stan się poprawił.. czy dalej jest to samo.
Początkująca
25-08-2011, 11:55:55

Objawy : zapadnięte oko, zwężona szpara powiekowa i czasem także zwężona źrenica , to tzw objaw HORNERA
związany z uszkodzeniem nerwu czaszkowego III, nerwu okoruchowego, mogą występować w różnych schorzeniach neurologicznych mózgu, pnia mózgu, patologii naczyń mózgowych, w chorobach zapalnych
Moga być związane z uszkodzeniem szczytu płuca !
Proponuje morf, OB, CRP, ocena stanu płuc i wydolności serca, nerek, inne choroby jak cukrzyca, żylaki, niedokrwienie obwodowe kończyn, dna moczanowa
Rozważyć badanie naczyć angio TK, jeżeli nadal są bóle glowy. Może zwężenie, patologia naczyniowa ?
Pozdrawiam
Neurolog
Konieczna kompleksowa ocena neurologiczna i kontrolne badanie .
gość
25-08-2011, 15:23:14

Bardzo dziekuje za rade wlasnie jestem umowiony z neurologiem na 26.08.2011 na prywatna wizyte. Wydaje mi sie wlasnie ze cos uszkodzonego jest w czasce bo zostalem miesiac temu uderzony bardzo mocno w te lewe oko. Mam bóle głowy tak jak pisalem, mrowienie na klatce piersiowej zmiany temperatury ciala czasem jest mi bardzo gorąco. Mam dopiero 21 lat i bardzo sie boje mogle sie tylko zeby moj neurolog jutro wszystko dobrze zdiagnozowal i podal mi wlasciwe leczenie. Mam tez jak ruszam głowa takie lekkie zawroty głowy.
gość
25-08-2011, 15:25:56

Nie dopisalem jeszcze ze miesnie lewej strony twarzy tak jakby mial słabsze chyba ze tylko mi sie wydaje ale raczej mozliwe ze tak jest. pozdrawiam i prosze o nastepne porady jutro jeszcze podam dokladna diagnoze jaka podał mi neurolog.
gość
02-01-2012, 20:19:49

Witam, mam podobną przypadłość. Moja lewa szpara powiekowa jest zwężona, do tego kącik ust po tej stronie jest lekko uniesiony. Cierpię na chroniczny ból połowy twarzy (oko i jego okolice, policzki, kącik ust). W badaniu RMI zauważono torbiel w okolicy ciemieniowej, jednak lekarze twierdzą, że nie ma to nic wspólnego z bólem. Przepisano mi leki przeciwbólowe i wzmacniające, bo nie ma podstaw żeby uznać ten ból za objaw jakiegoś schorzenia. Gdyby nie te zewnętrzne symptomy mogłabym się zgodzić, ale wydaje mi się, że jest niestety inaczej. Będę wdzięczna za odpowiedź, nawet za najmniejszą wskazówkę, naprawdę bardzo cierpię i mam dość leczenia "w ciemno" (brałam szereg leków na różne choroby). Pozdrawiam, Natalia.
gość
18-12-2012, 15:05:07

Leczę się na nerwicę ,długo ostatnio strasznie gwiżdże mi w uszach bolą strasznie gałki oczne aż do głowy i sącoraz głębiej w oczodołach jakby ściśnięte coraz gorzej widze oczy są coraz mniejsze szpary oczne ledwo już otwieram do tego czuję cały czas taki jakby prąd w szyi i bóle szyi (oraz zawroty głowy czasem bardzo silne), kręgosłupa strasznie osłabiło mi się krążenie i jest mi ciągle zimno drętwieją mi nogi, ręcei mam coraz większe lęki jestem coraz słabsza żaden lekarz mi nie chce pomóc podaja mi tylko antydepresanty mam już tego dosyć jak tak dalej pójdzie skończę ze sobą do tego mam straszne bóle brzucha stwierdzono zespół jelita drażliwego .Wykręca mi nogi i ręce przy silnych lękach. Nie mogę już tego dłużej znieść skończę ze sobą .
gość
16-01-2013, 08:55:48

Gość 2012-01-02 21:19:49 Witam, mam podobną przypadłość. Moja lewa szpara powiekowa jest zwężona, do tego kącik ust po tej stronie jest lekko uniesiony. Cierpię na chroniczny ból połowy twarzy (oko i jego okolice, policzki, kącik ust). W badaniu RMI zauważono torbiel w okolicy ciemieniowej, jednak lekarze twierdzą, że nie ma to nic wspólnego z bólem. Przepisano mi leki przeciwbólowe i wzmacniające, bo nie ma podstaw żeby uznać ten ból za objaw jakiegoś schorzenia. Gdyby nie te zewnętrzne symptomy mogłabym się zgodzić, ale wydaje mi się, że jest niestety inaczej. Będę wdzięczna za odpowiedź, nawet za najmniejszą wskazówkę, naprawdę bardzo cierpię i mam dość leczenia "w ciemno" (brałam szereg leków na różne choroby). Pozdrawiam, Natalia.
gość
16-01-2013, 09:05:34

Może być konflikt naczyniowo-nerwowy w okolicy wyjśćia n. tró jdzielnego : połowicze drętwienia czy bóle twarzy i N III okoruchowego: zab. gałkoruchowe, obj Hornera.
Torbiele pajęczynówki, zwłaszcza niewielkie , są stabilne
Ew MRI i zngio MR kontrolne. Jakie bierzesz leki na bóle twarzy
Atypowe bóle twarzy często reaguję na TLPD : amitriptylina, miansec na noc
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: