Reklama:

Zespół Adiego (27)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-11-2009, 10:08:44

Witam,
Też mam powiększoną żrenicę w jednym oku od 5 miesięcy. Pani neurolog straszy mnie stwardnieniem rozsianym, choć tomografia mózgu to wykluczyla. Dalej jestem w kropce. Robiłam również badanie w kierunku boreliozy, ale ono również wyszło dobrze.:-
gość
28-11-2009, 12:06:30

Witam
Mi czasami się jedna powiększa (albo jedna pomniejsza)
w tej mniejszej mam taka mgłę na oku, gorzej widzę,kiedyś chodzilam z tym do lekarza okulisty i neurologa ale wkońcu nic z tego nie wywnioskowali a zrenice sie wyrównały, ale dziś zauważyłam że są znowu asymetryczne. Czy przy tym zespole adiego też raz jest większa a raz mniejsza?
gość
23-01-2010, 13:51:53

Witam.
Nie wiem, czy ten temat jest jeszcze aktywny i czy jeszcze ktoś tu wchodzi, nie mniej jednak napiszę...
W święta BN dosyć mocno rąbnęłam się w głowę, ale w sumie nic sie nie stało. Od tego dnia jednak zaczęła mnie boleć głowa, co w moim przypadku było już niepokojące, bo generalnie głowa bolała mnie przez całe moje życie 2-3 razy w roku. A teraz codziennie, nawet w nocy i to na tyle mocna, że budziłam sie i brałam tabletkę p.bólową bo inaczej zero snu. Rano się budziłam z bólem i tak w kółko. Myślałam, że to przez ciśnienie i pogodę.
Po NR któregoś dnia patrząc rano w lusterko zauważyłam, że w lewym oku mam malutką 2-3mm źrenicę, a w prawym tak dużą, że prawie tęczówki nie było widać. Dodam, że tym prawym okiem jakoś gorzej zaczęłam widzieć ( jakaś mgła jakby ). W związku z tym zapisałam się nawet dzień wcześniej do okulistki.
Wystraszyłam się mocno, więc natychmiast wieczorem prywatnie do neurologa. Badania ogólne nic nie wykazały, ale dostałam skierowanie na tomografię głowy. Okulistka też nic nie stwierdziła niepokojącego, poza tym, że przepisała mi do czytania o 0,5 dioptrii mocniejsze szkło na to oko. ( Od półtora roku miałam okulary na lewe oko +1,75, na prawe +1,5 ) Teraz mam na lewe bez zmian, a na to prawe+2,0. Zauważyła jednak, że ani lewa źrenica, ani prawa nie reagują na zmianę światła - prawa źrenica się nie zmniejsza, a lewa nie powiększa. I tak mam od ponad dwóch tygodni. Tomografię zrobiłam, ale na razie nie mam jeszcze wyniku.
Zarówno okulistka, jak i neurolog użyli terminu " zespół Adiego", oraz że tego się nie leczy.
Planuję udać się jeszcze do innych lekarzy o specjalizacji neurologicznej i okulistycznej w innym mieście.
Ciekawa jestem czy komuś, kto miał podobne problemy ze źrenicami, udało się to wyleczyć. No i może ktoś ma więcej informacji na ten temat. Będę wdzięczna za każdą wiadomość.
Mój e-mail beata_zamm@poczta.fm.
Pozdrawiam
gość
25-01-2010, 15:24:28

mam ten sam problem z nierównymi źrenicami. Miałam wykonywaną tomografię i usg. Okulista potwierdził diagnozę "źrenicy Adiego". Nieststy nie da sie tego w żaden sposób leczyć - trzeba z tym zyc
gość
04-02-2010, 23:09:13

Witam. ja również mam problem z powiększoną źrenicą.. dokl. została ona zauwazona ok 4 lata temu, wtedy zrobiono mi tk ktora nic nie wykazała, lecz wtedy źrenica byla sztywna..brak jakich kolwiek ruchów na światło.. a od jakiegos czasu powoli coś tam się rusza.. zaczyna reagować .. bylam ost u okulisty - pole widzenia itp wszystko ok, nastepinie byla wizyta u neurologa.. ktory wysłał mnie na rezonans :| strasznie się boję :((( MRi mam za 3 tyg. Proszę niech ktoś napisze co wam mówili neurolodzy? bo to nic nie powiedział :| wspomnial tylko ze anizokoria zdarza się czesto u mlodych kobiet, a rowniez to ze anizokoria jest rzadko patologią .. oby się nie mylił :((
gość
04-05-2010, 19:39:51

Witam!
Jesli chodzi o tzw. zespół Adiego to stwierdzono go u mnie 17 lat temu po licznych badaniach okulistycznych i neurologicznych. Jak dotąd funkcjonuje normalnie, pracuję, urodziłam syna. Leczenia nie ma na to faktycznie żadnego. Zainteresowanym odpowiem na bardziej szczegółowe pytania. Pozdrawiam
Ewa
gość
14-06-2010, 07:17:40

Witam
jestem tu nowa i po skrócie opiszę swoja sytuację, od grudnia 2009 roku lecze Chlamydię Pneumonie, w styczniu pojawił mi się męt w polu widzeniu, byłam u okulisty, badanie dna oka ok, angiografia fluoresceinowa dna oka ok, ale pani okulistka zwróciłą mi uwagę na lekko nierówne źrenice. Jako ze jestem mega panikarą przegladałam sie codziennie w lustrze i faktycznie, te źrenice sa nierówne ale nie jest to cały czas bardziej okresowo w zamknietych pomieszczeniach ale są , różnica niewielka, obydwioe reagują na światło. W marcu zdiagnozowano u mnie również boreliozę i chlamydię trachomatis i od kwietnia leczę sie antybiotykami. Źrenice cały ten czas są tak jak w styczniu czyli sporadycznie nierówne. W zeszłym roku robiłam MRI głowy ale wtedy nie wiem jakie były te źrenice bo wtedy im sie nie przyglądałam. Badanie wyszło w porządku. Teraz byłam u 2 neurologów na przełomie miesiąca, jeden stwierdził że taka moja uroda, drugi nie widział różnicy ale dał mi skierowanie na EEG, RTG kręgosłupa szyjnego i ANGIO-MR.
Bólów głowy jako takich nie mam czasami mnie boili ale wezmę Nurofen i zazwyczaj mija, czuję czasami jak schylam głowę do klawiatury ciągnięcie od kręgosłupa szyjnego promieniujące do ucha , takie ni to dretwienie.
Jestem mega panikara i zaczynam świrować ( mam hipochondrie ). EEG i RTG mam za kilka dni, ale ANGIO MR dopiero w sierpniu, nie wiem czy czekac czy robić prywatnie???? Wiadomo jako że leczę boreliozę i 2 chlamydie to kasy za dużo nie mam.
Możecie mi coś doradzić bo bardzo martwie sie tymi źrenicami....
M.
gość
08-10-2010, 11:38:09

Witam! Ja też mam zespół Adiego i też usłyszałam, że tego schorzenia się nie leczy. Jedyne co mogę powiedzieć to okulista zalecił mi noszenie profesjonalnych okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV gdyż przez powiększoną źrenice wpada więcej światła co może prowadzić do pogorszenia widzenia w tym oku. Neurolog powiedział, iż jest to schorzenie głownie o podłożu psychologicznym czyli nerwowym i zalecił konsultacje z poradnią aby zmniejszyć napięcie nerwowe i tyle. Tomografia też nic nie wykazała.
gość
31-10-2010, 08:50:24

Witam,
z tego co mi wiadomo, jestem jednym z pierwszych w Polsce zdiagnozowanych przypadków Zespołu Adiego. Było to 25 lat temu. Jestem pod stałą kontrolą okulistyczną i sporadycznie neurologiczną. Różne badania MR, specjalistyczne badania okulistyczne niczego złego nie wykazały. Nie mam problemów ze wzrokiem, nie noszę szkieł korekcyjnych, jedynie (prawie zawsze) przeciwsłoneczne. Mam natomiast problemy z krążeniem, bardzo niskie ciśnienie oraz częste napady migreny. Ostatnio przeczytałam, że jest to charakterystyczne przy tym schorzeniu - choć zawsze słyszałam, że to nie choroba, a zespół. Być może przez te 25 lat medycyna odkryła tajemniece tego zespołu, bo gdy mnie diagnozowano, zespół Adiego był medyczną zagadką.
Pozdrawiam.
gość
07-12-2010, 18:48:44

Mam podobne objawy słabo reagująca źrenicę, prawa z reguły większa od lewej, słaby odruch kolanowy, chciałam zapytać Pana, który ma zespól adiego od 25 lat czy jest jakieś badanie, które może jednoznacznie stwierdzić zespól adiego?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: