Reklama:

zastawka i drenaż przy torbieli pajęczynówki (11)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-10-2012, 18:57:13

Witam, trochę ponad miesiąc temu miałam operację torbieli pajęczynówki. Jej wielkość przed operacją to 6,3 x 6,5 x 8,0 (wymiary w cm). Byłam nieprzytomna przez ok. dobę zanim zostałam znaleziona w domu. Operacja odbyła się w nocy. Zastosowano zastawkę niskociśnieniową i drenaż do otrzewnej. Wracam dość szybko do zdrowia fizycznego, ale mam zaniki pamięci i 'ciężko' myślę.
Czy ktoś miał może zastosowaną zastwkę i może podzielić się swoim doswiadczeniem w tym zakresie? Będę b. wdzięczna. Aneta
gość
17-06-2013, 20:45:15

Witam, moj ojciec ma torbiel pajeczynowki i jest swiezo po operacji. Jaks sie Pani czuje po roku od operacji?
gość
09-07-2014, 06:14:20

Witam, ja miałem operację w grudniu byłem już na trzech kontrolach ale nic się nie zmieniło głowa boli jak bolała tylko się zmienia miejsce bólu. Po wczorajszej wizycie lekarz powiedział że musi zmienić ustawienia zastawki. Ciekaw jestem czy to coś pomorze. A jak tam u Was?
gość
25-08-2016, 14:00:45

Witam jestem po operacji zmniejszenia ściany torbieli oraz łączeniu kanalików moja torbiel miała wymiary 11x6x5 cm nie wszczepiono mi zastawki jestem pół roku po operacji i nie czuję się zbyt dobrze głowa boli i to w różnych miejscach nawet kark i odczuwam nacisk na oczy, mam rozważyć kwestię zastawki tylko nie wiem co będzie lepsze czy wszczepianie jej czy nie... pomocy!
gość
23-03-2017, 17:37:05

Czy pan zdecydował sie na założenie zastawki z taka duża torbiela jak pan funkcjonuje pytam bo mąz jest w podobnej sytuacji miał zastawkie sredniocisnieniowa ale sie nie sprawdziła i czeka go wymiana na inna A pana gdzie i kto operował ? pozdrawiam moj meil izabela_rola@o2.pl
Początkujący
05-06-2020, 03:25:53

To ja mam inne pytanie..choć w temacie. Oczywiście (uprzedzając odpowiedzi) zgłoszę się do neurochirurga jak już to będzie możliwe, najpierw jednak zapytam bo może ktoś wie, może sam się spotkał(a) z czymś podobnym. Mam "na karku" 42 wiosny, urodziłem się z wodogłowiem a więc niemal od urodzenia zastawka (wielokrotnie wymieniana), teraz od 2003 roku inna niż kiedyś (przez 16 lat Pudenz do żyły, potem do otrzewnej a teraz, od 2003 roku stary dren połączony z Deltą). Pod koniec 2016 roku zaczęły się u mnie objawy depresji (trwające, z małymi przerwami, do dziś). Chyba w 2017 roku zrobiłem MRI na którym wyszła właśnie torbiel. Konsultowałem się z neurochirurgami ale lakonicznie twierdzili, że "z tym można żyć wiele lat" i tak na prawdę poza stanem psychicznym nic mi się nie dzieje, mam tylko jakieś dziwne wrażenie pohukiwania/szumu w głowie, jakby wypełnienia jej w środku czymś - sam nie wiem, powietrzem i wreszcie jakby "bólu skóry" czaszki (nie wiem jak to określić). Zastanawiam się właśnie czy może mieć to związek z problem po stronie mojej obecnej zastawki a jeśli tak to co - druga zastawka na torbiel czy wymiana obecnej? No i ostatnie pytanie: czy nawet jeśli drenaż (choć o tym to pewnie lekarz decyduje) to czy wymagana jest kraniotomia (otwarcie czaszki) czy da się to zrobić "lżejszą" formą. Pytam, bo choć to i tak w znieczuleniu ogólnym to nielicho się obawiam. Miał ktoś takowy zabieg drenażu przeprowadzany? Jak to wygląda? Gdyby ktoś zechciał się podzielić radą, informacją - jeśli takowe posiada - będę szczerze zobowiązany, dziękuję.
--== cOOba ==--
Początkujący
05-06-2020, 03:33:01

Treść zablokowana przez moderatora

gość
18-11-2020, 14:08:38

Witam mij syn jutro bedzie mial operacje polaczenie torbieli z zbiornikami podstawy mózgu Torbiel lewego plata skroniowego i ciemieniowego Wymiary 12x12x11 cm
gość
20-05-2021, 08:53:55

cOOba 2020-06-05 05:25:53
To ja mam inne pytanie..choć w temacie. Oczywiście (uprzedzając odpowiedzi) zgłoszę się do neurochirurga jak już to będzie możliwe, najpierw jednak zapytam bo może ktoś wie, może sam się spotkał(a) z czymś podobnym. Mam "na karku" 42 wiosny, urodziłem się z wodogłowiem a więc niemal od urodzenia zastawka (wielokrotnie wymieniana), teraz od 2003 roku inna niż kiedyś (przez 16 lat Pudenz do żyły, potem do otrzewnej a teraz, od 2003 roku stary dren połączony z Deltą). Pod koniec 2016 roku zaczęły się u mnie objawy depresji (trwające, z małymi przerwami, do dziś). Chyba w 2017 roku zrobiłem MRI na którym wyszła właśnie torbiel. Konsultowałem się z neurochirurgami ale lakonicznie twierdzili, że "z tym można żyć wiele lat" i tak na prawdę poza stanem psychicznym nic mi się nie dzieje, mam tylko jakieś dziwne wrażenie pohukiwania/szumu w głowie, jakby wypełnienia jej w środku czymś - sam nie wiem, powietrzem i wreszcie jakby "bólu skóry" czaszki (nie wiem jak to określić). Zastanawiam się właśnie czy może mieć to związek z problem po stronie mojej obecnej zastawki a jeśli tak to co - druga zastawka na torbiel czy wymiana obecnej? No i ostatnie pytanie: czy nawet jeśli drenaż (choć o tym to pewnie lekarz decyduje) to czy wymagana jest kraniotomia (otwarcie czaszki) czy da się to zrobić "lżejszą" formą. Pytam, bo choć to i tak w znieczuleniu ogólnym to nielicho się obawiam. Miał ktoś takowy zabieg drenażu przeprowadzany? Jak to wygląda? Gdyby ktoś zechciał się podzielić radą, informacją - jeśli takowe posiada - będę szczerze zobowiązany, dziękuję.
Te objawy to przez torbiel
gość
16-01-2022, 16:34:21

Gość 2020-11-18 15:08:38
Witam mij syn jutro bedzie mial operacje polaczenie torbieli z zbiornikami podstawy mózgu Torbiel lewego plata skroniowego i ciemieniowego Wymiary 12x12x11 cm

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: