Reklama:

wyściółczak? (3356)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-04-2021, 19:24:31

MagdalenaBk93 2021-04-27 17:22:56
Nie mam pojęcia, dlatego próbuje się dostać żeby się dowiedzieć. Wciąż mam wyjście B. Lecz za nim niego korzystam chce być pewna w 100% że tu nie da się naprawdę nic. Buziaki kochani, , dbajcie o siebie
I chciałam z góry podziękować Karolinie za kontakt, dziś wyslalam tam dokumenty. Nie chciałam Ci już przeszkadzać bo już mi poświęciłas tyle czasu, a wiem że to przeczytasz w wolniej chwili
Karolina to nasza dobra duszyczka już niejednej osobie pomogła na tym forum
gość
28-04-2021, 15:45:23

Czy ktoś z Państwa miał kontakt z prof. dr hab. n. med. Tomaszem Mandatem ? Czy ktoś wykonywał u tego Pana operacje wysciółczaka?
gość
28-04-2021, 16:58:02

Gość 2021-04-28 17:45:23
Czy ktoś z Państwa miał kontakt z prof. dr hab. n. med. Tomaszem Mandatem ? Czy ktoś wykonywał u tego Pana operacje wysciółczaka?
ja byłam tylko na konsultacji. Nie mialam u niego operacji. Byłam na konsultacji bo usłyszałam opinie że to bardzo dobry specjalista o " pewnej ręce". Z konsultacj wyszłam zadowolona widać żeczna sie na rzeczy.
gość
28-04-2021, 17:27:58

Gość 2021-04-28 18:58:02
ja byłam tylko na konsultacji. Nie mialam u niego operacji. Byłam na konsultacji bo usłyszałam opinie że to bardzo dobry specjalista o " pewnej ręce". Z konsultacj wyszłam zadowolona widać żeczna sie na rzeczy.
Jestem nową osobą na forum, rozpoznanie guza dotyczy mojego męża. Nie ma niedowładów, zaczęło się od utraty czucia w barku, czasami jakieś bóle w karku, ale praca siedząca więc można łatwo sobie wytłumaczyć. Ale przez tą utratę czucia, było skierowanie do neurologa, następnie neurolog skierował na rezonans. W zasadzie z ciągu kilkun dni udało się zrobić.

Opis badania:
"Nadal na odcinku od C2 do C5 wewnatrzrdzeniowo obraz masy patologicznejzeznacznym
poszerzeniemobrysówrdzenia kregowego,zniesieniemrezerwy płynowej pajeczynówki. Zmiana owymiarach 66 x11 x16mm. Zmiana w przewadze torbielowata, w jej obrebie widoczne
częściowe przegrody miekkotkankowe oraz strefy o obnizonymsygnalewT2Wi podwyższonym wT1W- ogniska po przebytymkrwawieniu do guza i obecnoscią złogów hemosyderyny.
Widocznecechy niewielkiego i niejednorodnego wzmocnienia frakcji litej zmiany. Na granicy guzai
prawidłowej tkanki rdzenia obraz zmian obrzękowych w zakresie rdzenia kręgowego.
Obraz może odpowiadac zmianie typu wyściółczak"
Jesteśmy po konsultacji z polecanym dr Furtakiem z Bydgoszcz oraz dr Górskim z Grodziska - ci lekarze podjęli się operacji, zaznaczają że jeśli nie ma niedowładów to nie jest to operacja pilna, z dnia na dzień, że będą to terminy majowe. Tak więc czekamy aż podadzą dokładny termin operacji....
Ciężko decydować, bo jeszcze inny lekarz mówił że to pilne zanim skontaktowaliśmy się z dr Furtakiem. Od tej wizyty czekamy na termin i w międzyczasie pojawiła się możliwość konsulacji w Warszawie z dr Mandatem, wcześniej nie czytałam o tym doktorze, nie wiem czy decydować się na wizytę u niego, czy jednak ufać że któryś z panów poda nam termin operacji. Wiem że najlepiej konsultować z innymi, ale już z operacją jesteśmy pogodzeni i myślę że zarówno dr Furtak jak i Górski są świetnymi specjalistami jeśli chodzi o te guzy....
Początkująca
28-04-2021, 18:41:35

Na forum można dużo poczytać ale dr.Furtak jest dobrym bardzo doktorem jak wycofa Pani posty jego nazwisko często się pojawia. Czasem cierpliwość popłaca , ja za nim doszło do 1 operacji prawie rok czasu żyłam z bólem. Odcinek l2/l3 ale muszą być Państwo pewni gdzie chcą iść, czasem trzeba poddać się instyntkowi. Na konsultacje za nim rozpocznie się operację warto się udać do różnych lekarzy, wtedy Państwo będą bardziej pewni. Każdy przypadek na forum jest inny , począwszy od miejsca skończywszy na objawach czy też skutkach
gość
28-04-2021, 18:47:20

Witam ponownie,
jakiś czas temu opisywałem swój przypadek (początek stycznia). Czekałem na pierwszą kontrole po radioterapii. Aktualnie lekarze mówią, że jest stabilnie, aczkolwiek nie ma gwarancji, że nie będzie wznowy.
Jak widać w opisie, są resztkowe guzki, które po radioterapii nie zmniejszyły się ani nie zwiększyły. Lekarze mówili, że póki nie rośnie jest dobrze. Jest tak jak można było się spodziewać. Czuje się dobrze, na codzień bez dolegliwości, jednie w wyjątkowych sytuacjach, np. przy robieniu pompek jest nadal ból, który promieniuje od pośladków do ud, przy dłuższym podnoszeniu ciężarów oraz gdy długo jestem pochylony. Dostałem również skierowanie do poradni rehabilitacyjnej i wróciłem do pracy (praca lekka fizyczna ze względu na orzeczenie o niepełnosprawności), również bez dolegliwości w trakcie wykonywania prac. Kontrola MRI między majem a sierpniem.
Wrzucam MRI do wglądu, może komuś się przydadzą te informacje.
Pozdrawiam, Jacek.
gość
28-04-2021, 18:54:18

Wiadomo najpierw jest panika i stres bo jest to nowość, kompletnie niewiadomo czego się spodziewać. Chociaż stres już zawsze będzie. W naszym przypadku najpierw po otrzymaniu wyniku rezonansu pojechaliśmy na konsultacje do pierwszego nuerochiruga jakiego znaleźliśmy z wolnym terminem w Krakowie. On powiedział że pilne i pierwsze skierowanie w zasadzie było na operację w tym samym tygodniu. Dla nas to był szok, nie znaliśmy lekarzy, nie widzieliśmy czy specjalizują się w tym, kto to będzie robił, na całe szczęście dosyć szybko odezwał się dr Furtka za kilka dni Górski i jakoś ich podejście uspokoiło nas, zdecydowaliśmy się poczekać na konkrety od nich. Wiadomo teraz więcej osób z rodziny, czy znajomych wie stąd polecają nam różne osoby i taki mętlik zaczął się pojawiać. Próbowaliśmy się jeszcze skontaktować z dr Andrzejem Maciejczakiem z Tarnowa ale z terminami bardzo ciężko. Wiem że każdy guz jest inny, leczenie i operacja i to co się dzieje po operacji u każdego może inaczej przebiegać, ale to oczekiwanie jest najgorsze, a chciałoby się jak najlepiej.
gość
28-04-2021, 19:35:42

Gość 2021-04-28 20:54:18
Wiadomo najpierw jest panika i stres bo jest to nowość, kompletnie niewiadomo czego się spodziewać. Chociaż stres już zawsze będzie. W naszym przypadku najpierw po otrzymaniu wyniku rezonansu pojechaliśmy na konsultacje do pierwszego nuerochiruga jakiego znaleźliśmy z wolnym terminem w Krakowie. On powiedział że pilne i pierwsze skierowanie w zasadzie było na operację w tym samym tygodniu. Dla nas to był szok, nie znaliśmy lekarzy, nie widzieliśmy czy specjalizują się w tym, kto to będzie robił, na całe szczęście dosyć szybko odezwał się dr Furtka za kilka dni Górski i jakoś ich podejście uspokoiło nas, zdecydowaliśmy się poczekać na konkrety od nich. Wiadomo teraz więcej osób z rodziny, czy znajomych wie stąd polecają nam różne osoby i taki mętlik zaczął się pojawiać. Próbowaliśmy się jeszcze skontaktować z dr Andrzejem Maciejczakiem z Tarnowa ale z terminami bardzo ciężko. Wiem że każdy guz jest inny, leczenie i operacja i to co się dzieje po operacji u każdego może inaczej przebiegać, ale to oczekiwanie jest najgorsze, a chciałoby się jak najlepiej.
bardzo współczuję, podobna lokalizacja do mojej ja mam w C1 C2. Na razie bez opracji bo nie wiadomo do końca co to za guz. Będę pilnie wypatrywać dobrych wiadomosci od Państwa. Patrzac na doświadczenia ludzi z forum szybciej dr Gorski wyznaczy termin co jest dobrą informacją bo dr Górski to b. dobry specjslista.
gość
28-04-2021, 19:41:03

Gość 2021-04-28 19:27:58
Gość 2021-04-28 18:58:02
Jestem nową osobą na forum, rozpoznanie guza dotyczy mojego męża. Nie ma niedowładów, zaczęło się od utraty czucia w barku, czasami jakieś bóle w karku, ale praca siedząca więc można łatwo sobie wytłumaczyć. Ale przez tą utratę czucia, było skierowanie do neurologa, następnie neurolog skierował na rezonans. W zasadzie z ciągu kilkun dni udało się zrobić.

Opis badania:
"Nadal na odcinku od C2 do C5 wewnatrzrdzeniowo obraz masy patologicznejzeznacznym
poszerzeniemobrysówrdzenia kregowego,zniesieniemrezerwy płynowej pajeczynówki. Zmiana owymiarach 66 x11 x16mm. Zmiana w przewadze torbielowata, w jej obrebie widoczne
częściowe przegrody miekkotkankowe oraz strefy o obnizonymsygnalewT2Wi podwyższonym wT1W- ogniska po przebytymkrwawieniu do guza i obecnoscią złogów hemosyderyny.
Widocznecechy niewielkiego i niejednorodnego wzmocnienia frakcji litej zmiany. Na granicy guzai
prawidłowej tkanki rdzenia obraz zmian obrzękowych w zakresie rdzenia kręgowego.
Obraz może odpowiadac zmianie typu wyściółczak"
Jesteśmy po konsultacji z polecanym dr Furtakiem z Bydgoszcz oraz dr Górskim z Grodziska - ci lekarze podjęli się operacji, zaznaczają że jeśli nie ma niedowładów to nie jest to operacja pilna, z dnia na dzień, że będą to terminy majowe. Tak więc czekamy aż podadzą dokładny termin operacji....
Ciężko decydować, bo jeszcze inny lekarz mówił że to pilne zanim skontaktowaliśmy się z dr Furtakiem. Od tej wizyty czekamy na termin i w międzyczasie pojawiła się możliwość konsulacji w Warszawie z dr Mandatem, wcześniej nie czytałam o tym doktorze, nie wiem czy decydować się na wizytę u niego, czy jednak ufać że któryś z panów poda nam termin operacji. Wiem że najlepiej konsultować z innymi, ale już z operacją jesteśmy pogodzeni i myślę że zarówno dr Furtak jak i Górski są świetnymi specjalistami jeśli chodzi o te guzy....
Witam, jestem 5 miesiecy po operacji usuniecia guza w odcinku C4, po przebytej terapii protonowej. Guz mial prawie 2 cm, Doktor Gorski kazal operowac, Doktor Mandat powiedzial zeby obserwowac. Niemniej jednak slyszalam od srodowiska lekarskiego, ze Doktor Mandat ma sprawna reke. Ja juz wrocilam do pracy siedzacej przed komputerem, kregoslup co jakis czas zaboli. Po operacji zostaly mi problwmy z czuciem w lewej nodze, w prawej juz jest normalnie jak przed operacja wiec mam nadzieje, ze z lewa tez bedzie dobrze. Ja czekalam na operacje u Doktora Gorskiego 5 tygodni. To bardzo dobry fachowiec.
gość
28-04-2021, 19:54:58

Gość 2021-04-28 21:35:42
Gość 2021-04-28 20:54:18
bardzo współczuję, podobna lokalizacja do mojej ja mam w C1 C2. Na razie bez opracji bo nie wiadomo do końca co to za guz. Będę pilnie wypatrywać dobrych wiadomosci od Państwa. Patrzac na doświadczenia ludzi z forum szybciej dr Gorski wyznaczy termin co jest dobrą informacją bo dr Górski to b. dobry specjslista.
Będę informować, byc może nawet jesteśmy w podobnym wieku 30 lat. Załóżyłam profil. Decydujemy się na konsultacje z dr Mandatem. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 😊 !

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: