Gość 2021-04-28 18:58:02
Gość 2021-04-28 17:45:23
Czy ktoś z Państwa miał kontakt z prof. dr hab. n. med. Tomaszem Mandatem ? Czy ktoś wykonywał u tego Pana operacje wysciółczaka?
ja byłam tylko na konsultacji. Nie mialam u niego operacji. Byłam na konsultacji bo usłyszałam opinie że to bardzo dobry specjalista o " pewnej ręce". Z konsultacj wyszłam zadowolona widać żeczna sie na rzeczy.
Jestem nową osobą na forum, rozpoznanie guza dotyczy mojego męża. Nie ma niedowładów, zaczęło się od utraty czucia w barku, czasami jakieś bóle w karku, ale praca siedząca więc można łatwo sobie wytłumaczyć. Ale przez tą utratę czucia, było skierowanie do neurologa, następnie neurolog skierował na rezonans. W zasadzie z ciągu kilkun dni udało się zrobić.
Opis badania:
"Nadal na odcinku od C2 do C5 wewnatrzrdzeniowo obraz masy patologicznejzeznacznym
poszerzeniemobrysówrdzenia kregowego,zniesieniemrezerwy płynowej pajeczynówki. Zmiana owymiarach 66 x11 x16mm. Zmiana w przewadze torbielowata, w jej obrebie widoczne
częściowe przegrody miekkotkankowe oraz strefy o obnizonymsygnalewT2Wi podwyższonym wT1W- ogniska po przebytymkrwawieniu do guza i obecnoscią złogów hemosyderyny.
Widocznecechy niewielkiego i niejednorodnego wzmocnienia frakcji litej zmiany. Na granicy guzai
prawidłowej tkanki rdzenia obraz zmian obrzękowych w zakresie rdzenia kręgowego.
Obraz może odpowiadac zmianie typu wyściółczak"
Jesteśmy po konsultacji z polecanym dr Furtakiem z Bydgoszcz oraz dr Górskim z Grodziska - ci lekarze podjęli się operacji, zaznaczają że jeśli nie ma niedowładów to nie jest to operacja pilna, z dnia na dzień, że będą to terminy majowe. Tak więc czekamy aż podadzą dokładny termin operacji....
Ciężko decydować, bo jeszcze inny lekarz mówił że to pilne zanim skontaktowaliśmy się z dr Furtakiem. Od tej wizyty czekamy na termin i w międzyczasie pojawiła się możliwość konsulacji w Warszawie z dr Mandatem, wcześniej nie czytałam o tym doktorze, nie wiem czy decydować się na wizytę u niego, czy jednak ufać że któryś z panów poda nam termin operacji. Wiem że najlepiej konsultować z innymi, ale już z operacją jesteśmy pogodzeni i myślę że zarówno dr Furtak jak i Górski są świetnymi specjalistami jeśli chodzi o te guzy....