Reklama:

Wypadki porażenia prądem - skutki długofalowe neurologiczne - szukam info (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-06-2008, 10:06:00

Witam. W sieci jest sporo informacji o bezpośrednich skutkach porażenia prądem. Są to m.in. w zależności od natężenia, czasu działania prądu, oporu tkanek oparzenia skóry, migotanie komór serca, uszkodzenia organów wewnętrznych.

Interesuje mnie jak prąd i porażenie prądem sieciowym przemiennym morze wpływać na mózg i zaburzenia jego funkcjonowania w przyszłości.

Szczególnie niebezpieczne w skutkach są porażenia w miejscach gdzie skóra jest wilgotna, prąd swobodnie przepływa wówczas przez ciało. Może obrać wówczas róną drogę, układ nerwowy jest szczególnie narażony na jego działanie.
NA uszkodzenia mozgu może miec wpływ temperatura wydzielana przez prąd, prawdopodobnie sam przepływ prądu przez mózg.

Kilka miesiecy temu uległem wypadkowi, zostałem porażony przez prad sieciowy, w prawa dłon która zacisneła sie na wadliwym urządzeniu. Trwało to nie wiecej jak 10 sekund. Nie straciłem przytomnosci, ale po tym zdarzeniu dziwnie się czułem. Miałem poczucie jak by moj mozg zaczał inaczej funkcjonowac. CZułem sie przytepiony, inaczej myslalem, calkowicie zmienila sie sfera funkcjonowania emocji zwiazana z ukladem limbicznym w mózgu. Spadła kreatywnosc. Mam klopoty z wysławianiem sie, mysleniem, koncentracją.

Niektórzy potocznie mowia ze nic nie powinnop sie stac i wszystko to sa skutki psychologiczne. Watpie zeby byla to prawda. Jesli ktos ma doswiadczenia w tym zakresie lub moze polecic jakies artykuly lub literature bede wdzieczny
Adam
gość
26-07-2017, 09:07:27

Witam, poszukuje informacji i odpowiedzi na zadane przez Pana pytania. Czy mogłabym prosić informacje jak teraz Pan się czuje i czy uzyskał Pan od kogoś konkretną pomoc? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
gość
17-04-2018, 07:44:56

Wypowiem sie na ten temat. Jakieś dwa trzy lata temu byłem w nieumyślny sposób przez osoby trzecie traktowany mobbingowo oraz czterokrotnie porazony prądem wysokiego napięcia. Było to w pracy. Firma nie udzieliła w żaden sposób pomocy. Do dnia dzisiejszego nie wykonano mi badań które mogły by stwierdzić uszczerbek na zdrowiu a moje samopoczucie po zdarzeniach jest inne niż było kiedyś. Cały proces zgłoszenia wypadków trwa już prawie dwa lata. Żaden lekarz słysząc o takim zdarzeniu nie chcę wystawić opinie. Jedyne zmiany które udało mi się na własną rękę wykonać to eeg badanie głowy elektrodami. Wynik- zmiany zlokalizowane w okolicach ciemieniowo-skroniowych. Wolne fale alfa i szybkie beta. Bardzo długi czas borykam się z bólami głowy, bolami kręgosłupa szyjnego i dolnego, łamanie w konczynach (strzelanie kości) drętwienie kończyn, osłabienie wzroku, problemy z oddawanie moczu przez złe cewnikowanie (utrata przytomności po wypiciu małej ilości alkoholu ***piwa), występujące nudności, bardzo częste bole brzucha i klatki piersiowej oraz migotanie serca (arytmia). Żaden lekarz jak już pisałem nie chce się pod tym podpisać. A odszkodowanie od firmy to 400zł. Chetnie bym zaplacil i popatrzyl na politykow ktorzy ustalaja takie kwoty odszkodowawcze.
gość
12-05-2018, 16:46:38

Witam. Mam podobny problem. Kilka lat temu, w wieku 10 lat zostałam porażona prądem 230V, wsadziłam ręce do wody, gdzie podpięta do prądu była grzałka. Trwało to ok 8-9 sek. Po jakimś czasie zauważyłam, że mój mózg "zawiesza się" na pewnych myślach, nie zawsze dociera do mnie to co się dzieje obok czy to co ktoś do mnie mówi. Wcześniej nie miałam żadnych problemów. Czy możliwe jest, żeby takie zmiany zostały spowodowane porażeniem prądem?
gość
01-07-2022, 21:56:15

Ja bym sie wypowiedział tak, Że zawsze zaczyna się od gówna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: