Reklama:

Wyniki badania rezonansu - PROSZĘ O ZWERYFIKOWANIE (13)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
25-03-2013, 16:20:08

Andrzej, jakie wiesci po wizycie u neurologa?
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Początkujący
04-04-2013, 20:33:51

A więc tak ,przepraszam ,że tak późno , ale powiem ,że jest ok. To wszystko , tutaj te całe wywody ,straszenia itd. które wyczytujemy na internecie to w większości straszliwe głupoty, i są związane naprawdę z bardzo poważnymi przypadkami. W moim przypadku nie jest tak źle, oczywiście neurolog zalecił mi zdjęcia ciężaru z barków, odciążenia trochę tego kręgosłupa ale nie zabronił ,wręcz kazał ćwiczyć. W jednym krążku mam już trochę sucho ale reszta są w stanie idealnym, co lepsze umiejscowiony on jest w miejscu gdzie zdarza się to naprawdę bardzo rzadko. I nie jest to powód do paniki. Większość ludzi żyje z tymi dolegliwościami nawet nie wiedząc ,że je mają. Naprawdę uspokoiłem się tą wizytą. Życzę wszystkim zdrówka i nie panikujcie, nasze kręgosłupy też nie lubią nerwów. Wzmacniajcie mięśnie pleców bo to jest podstawa i rusztowanie dla naszego kręgosłupa który jest rusztowaniem dla naszego ciała, przede wszystkim mięśnie grzbietu . Pozdrawiam i dziękuję Kasiu ,że podtrzymałaś mnie na duchu ;) A i rehabilitacja także zbędna w moim przypadku :)
Początkująca
07-08-2013, 22:08:52

Witam!
Mam prośbę o zinterpretowanie wyniku badania MR mojego taty. Tata ma 70 lat, jest osobą bardzo aktywną fizycznie. Niestety od kilku tygodni ból nie pozwala mu normalnie funkcjonować. Oprócz cierpienia fizycznego, które jakoś znosi, bo jest twardym facetem, widzę też, że cierpi z powodu swoich ograniczeń.
Oto wynik badania MR kręgosłupa lędźwiowego:
Badanie MR kręgosłupa LS wykonano w sekwencji FRFSE, SE w płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych bez użycia środka kontrastującego.
Zmniejszenie fizjologicznej lordozy ze skoliozą lewoboczną. Obniżenie krążka międzykręgowego na poziomie L2-3-4-5-S1. Przykrążkowe partie trzonów kręgów L2-3-4-5-S1 wykazują podwyższenie sygnału szpiku w obrazach T1-zal. i T2-zal. odpowiadające zmianom degeneracyjnym szpiku typu Modic II (zwyrodnieniowe stłuszczenie). Zmiany zwyrodnieniowe, nasilone wytwórcze na sąsiadujących ze sobą krawędziach trzonów kręgów. Guzki Schmorla krawędzi trzonów.
Cechy przebytego procesu zapalnego obejmującego trzony kręgów L2 i L3 oraz krążek międzykręgowy. Obniżenie trzonu L2.
Na poziomie TH12 do L2 tylne uwypuklenie krążka międzykręgowego. Ucisk worka oponowego. Zwężenie otworów międzykręgowych obustronne.
Na poziomie L2-3-4 osteofity krawędzi tylnych. Tylne uwypuklenie krążka międzykręgowego. Ucisk worka oponowego, zachyłków bocznych. Asymetryczne zwężenie otworów międzykręgowych - wyraźniejsze po lewej stronie. Ucisk n. korzeniowych obustronny. Stenoza kanału kręgowego do 6 mm. Worek oponowy uciśnięty jest dodatkowo przez obustronnie pogrubiałe więzadła żółte.
Na poziomie L4-5 osteofity krawędzi tylnych, tylne uwypuklenie krążka międzykręgowego. Ucisk worka oponowego, zachyłków bocznych. Asymetryczne zwężenie otworów międzykręgowych - wyraźniejsze po stronie lewej. Ucisk n. korzeniowych obustronny. Stenoza kanału kręgowego do 9 mm.
Wypuklina krążka L5/S1 w obrębie tkanki tłuszczowej epiduralnej bez ucisku worka oponowego. Zwężenie kanałów międzykręgowych obustronne.
Badanie nie uwidoczniło obszarów nieprawidłowych sygnałów w obrębie stożka rdzenia i nici ogona.
W obrębie uwidocznionych struktur kostnych nie stwierdzono obszarów destrukcji.
Jakiś znajomy lekarz znajomego stwierdził, że jest to kwalifikacja do rutynowej operacji. Tata wolałby jej uniknąć. Nie wiemy też o jaką operację chodzi. Proszę o poradę.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: