Reklama:

Wyniki badania rezonansu - PROSZĘ O ZWERYFIKOWANIE (13)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
22-03-2013, 15:41:32

Proszę o wypowiedź jakiegoś lekarza, bądź kogoś kto miał identyczne schorzenie, dzisiaj dostałem wynik rezonansu.
"Badanie MR odcinka piersiowego szyjnego kręgosłupa wykonano jednofazowo w sekwencji SE w obrazach T1, T2-zależnych w płaszczyznach axjalnych i sagitalnych+ sag.STIR
W kręgosłupie "Th" uwidoczniono :
-obecność prawidłowej kifozy piersiowej
-trzony piersiowe prawidłowej wysokości bez cech przebudowy kostnej
-krążki m-kręgowe prawidłowej wysokości bez cech dehydratacji
-przepuklina tylno-prawostronna jądra miażdżystego krążka Th6-Th7 z uciskiem worka oponowego i korzenia rdzeniowego po stronie prawej na tej wysokości
-poza tym cech ucisku rdzenia kręgowego i korzeni nerwowych badaniem nie stwierdza się
-rdzeń piersiowy bez ognisk myelopatycznych
Dziękuję za pomoc, jestem sportowcem i bardzo stresuję się tą diagnozą , wizytę u neurologa mam dopiero w poniedziałek. Pozdrawiam, mam 22 lata jakby to miało jeszcze jakiś wpływ.
Wtajemniczona
22-03-2013, 16:50:55

Witam,
Poniedziałek to nie odległy termin ale jak prosisz o pomoc to dobrze by było zebyś napisał jakie objawy skłoniły do zrobienia rezonansu.
Ogólnie wynik nie jest zły, jedynie niepokojąca jest informacja:
dany6969 2013-03-22 16:41:32
-przepuklina tylno-prawostronna jądra miażdżystego krążka Th6-Th7 z uciskiem worka oponowego i korzenia rdzeniowego po stronie prawej na tej wysokości
Napisz co to znaczy "jestem sportowcem" oraz opisz objawy.
Pozdrawiam
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Początkujący
23-03-2013, 00:13:42

Sportowcem , tzn sporo czasu grałem w siatkówkę, dziś trenuję tylko na siłowni. Ćwiczę 6 razy w tygodniu. Ale nigdy na treningach nie miałem żadnej kontuzji, nic mnie nie bolało w plecach.
Objawy : Ból nagły , narastający z każdym następnym krokiem, wkońcu tak łapie za górę pleców ,że ciężko jest chwycić oddech, wręcz paraliżujący, straszny ból pleców. Po środkach przeciwbólowych po jakims czasie puszcza. Po tygodniu np. To był mój 3 taki atak bólu, po czym postanowiłem iśc do neurologa i zrobic rezonans, i to co napisalem wyżej to wynik. Dodam jeszcze ze nigdy nie lapal przy wysilku, zawsze przy zwykłym chodzeniu, raz kiedy schyliłem sie.
Wtajemniczona
23-03-2013, 10:12:57

Jako siatkarz pewnie swoje przezyłes i nie raz upadles na plecy:) Podejrzewam ze wtedy pojawił sie zalążek tego co wyszło na rezonansie. Albo przeciazyles sie na silowni. Jak kazdy facet chciales zrobic najwiecej powtorzen, wycisnac wiecej itd..
Zawsze zaczyna sie od zmiany zwyrodnieniowej, a konczy na powstaniu przepukliny. Chodzi o to ze jadro miazdzyste z twojego dysku ktory jest miedzy kregami niewytrzymało obciazenia, nacisku i zaczeło sie przesuwac do tylu i na prawa strone. Zwykły sklon i wyprost sprawia problemy i wiaze sie z bólem.
Wszystko jest do uratowania, przede wszytskim zrezygnuj z siłowni, po drugie znajdz dobrego osteopate ktory rozluzni miesnie, potem sprobuje ustawic kregi na nowo na swoje miejsce oraz zaleci ci jakies cwiczenia do domu, powie co mozesz robic, jakich ruchow unikac.
Sam mozesz równeisz poszukac cwiczen na odcinek piersiowy, ale poczytaj dokladnie najpierw czy sa opisy ktore cwiczenia mozna robic przy twojej przepuklinie. Tylko prosze Cie nie szukaj kregarzy, bo to nie o to chodzi zeby ktos ci na sile kregi ustawiał tylko szukaj mlodych ludzi ktorzy przeszli szkolenia i pracuja z ludzmi na codzien. Nie wiem skad jestes, ale w necie jest sporo informacji.
Zobaczymy co ci powie naurolog, pewnie da skierowanie na rehabilitacje, bo najpierw sie leczy rehabilitacja, uwazaj na to jakie dostaniesz zabiegi, zeby ci sie nie pogorszyło. A jak bedziesz cokollwiek robil, cwiczyl to tylko do granicy bolu i nic na sile.
Pozdrawiam
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
gość
23-03-2013, 10:44:25

dany6969 oki, sam to przerabiałem . Siłownia tak, tylko instruktor musi dobrać odpowiedni zestaw dla ciebie w tej sytuacji. Musisz iść do dobrego rehabilitanta on będzie wiedział co ma robić. Kręgi w piersiowym są łatwe do nastawienia, chroni je z przodu klatka piersiowa. Musisz się przygotować na mały ból podczas nastawiania, można przeżyć , będzie git.
miłego, irek
krak62
Początkujący
23-03-2013, 10:57:27

Nie chciałbym rezygnować z siłowni, trenuję już 8 lat, być może i moja waga mogła przyczynić się do tego, być może któraś partia pleców ma swoje braki, wydaje mi się , iż nie mam zbyt mocnych prostowników. Możecie sobie pomyśleć ,że głupi ma chory kręgosłup a jeszcze o siłowni myśli ale ciężko z dnia na dzień zostawić coś co się kocha. Mam nadzieje ,że te nastawienie kręgów jest jakoś możliwe jak powiedziałeś Irek.
Kasiek obiecuję nie będę szukał kręgarzy :) Porozmawiałem wczoraj i dzisiaj z kilkoma osobami którzy mieli podobne przypadki, a nawet gorsze , połamane kręgosłupy. Dziś normalnie prosperują.
Ja ogólnie rzecz biorąc też normalnie prosperuję, nie mam bólu ,że chodzę zgarbiony,albo paraliżuje mi noge czy rękę , nic z takich rzeczy , tylko po prostu raz na jakiś czas mam ten atak, teraz tak jak wspominałem był trzeci. W poniedziałek zobaczę co powie neurolog. Będę starał się opisywać co się działo. Być może pomoże to komuś innemu z podobnym schorzeniem.
Wtajemniczona
23-03-2013, 11:23:39

Tak jak napisał Irek, jesli bedziesz ćwiczył z głową i pod okiem trenera ktory dobierze ci zestaw cwiczen to wzmocnisz swoj gorset miesniowy i nie zrobisz sobie krzywdy i nie bedziesz musial rezygnowac z siłowni.
Tu masz liste terapeutów: http://www.mckenzie.pl/main/pacjenci/terapeuci-certyfikowani.html
Moga byc równeiż tacy ktorych nie ma na tej liscie, bo zdarza sie ze nie wszyscy zgłaszaja chec widnienia na tej liscie w necie.
Trzymaj sie
Początkujący
23-03-2013, 12:16:30

Kasiu co to są za terapeuci ? Widzę tutaj jednego tylko z mojego miasta, jestem z Łomży, Waldemar Gregorek. Czyli po wizycie u neurologa, zobaczymy w sumie co powie bo wydaje się też konkretnym lekarzem, nie to co reszta z którymi miałem do czynienie, zgłosić się do tego Waldka na kargo tak ? Coś podziała na te plecy może hmm ? Mógłbym w sumie poczekać do poniedziałku, ale wiem jak to jest z tym leczeniem w naszym kraju i dlatego latam tak ze sraczką na tym forum... Sory ,że tak truję :)
Początkujący
23-03-2013, 12:20:59

http://www.***/waldemar-gregorek/fizjoterapeuta/lomza
Tutaj kilka opini tego Gregorka , wydaję się konkretnym gościem , ciekawe na ile opinie są prawdziwe.
Wtajemniczona
23-03-2013, 13:57:57

Dodaj mnie do znajomych, to popiszemy sobie :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: