Reklama:

Wynik rezonansu (16)

Forum: Padaczka

Początkująca
30-07-2012, 17:36:22

Witam, miałam mr. Czy jest ktoś, kto choć troszkę mi powie na temat tego wyniku, bo nie mogę iść do lekarza teraz, a będę we wrześniu. Nie wiem co ten opis oznacza.
Badanie mr wykonane w sekwencji SE, TSE, Iflair w obrazach t1 t2 zależnych.
Płaszczyzna poprzeczna i strzałkowa uwidoczniło w rzucie rogu potylicznego prawej komory bocznej drobne ognisko wzmocnienia kontrastowego najpewniej odpowiada splotowi naczyniówkowemu, proponuje kontrolne badanie. Układ komorowy symetryczny nieprzemieszczony, bez cech ucisków.
gość
31-07-2012, 01:01:09

Cześć .Niestety nie ma tu specjalisty od wyniku, ale można zobaczyć jak pozostałe osoby mają wynik:) Nie mam przy sobie własnych, a z pamieci nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie.
gość
31-07-2012, 07:24:03

mhm, szkoda, bo skoro zaleca badanie kontrolne, to coś tam nie tak jest. Nie wiem o co z tym chodzi ;(
gość
31-07-2012, 14:27:00

Trudno mi powiedzieć czy będzie specjalista w tej dziedzinie akurat.
gość
31-07-2012, 14:37:17

Do Ak, witaj , ja mam troche wiadomosci na ten temat , moja siostra miala operacje torbieli splotu naczyniowkowego.U Ciebie nie ma ucisku na zadna z 4 komor. Jestes w lepszej sytuacji , jesli torbielka utworzyla sie , bo jeszcze nie wiedza tylko przypuszczaja , moga zrobic jeszcze inne badanie celem wykluczenia lub potwierdzenia torbieli.
Siostra miala operacje bo byl ucisk , symptomami byly bole glowy , czeste wymioty, dlugo leczono siostre na migrene z powodu blednej diagnozy, lecz po serii badan , kiedy zaczelo pojawiac sie wodoglowie, postawiono prawidlowa diagnoze torbiel splotu naczyniowkowego . U Ciebie nie stwierdzono torbieli , sa tylko przypuszczenia , nie martw sie na zapas , badz pozytywnie nastawiona , albo jesli nie daje Tobie ten wynik spokoju to idz Prywatnie z tym wynikiem do Neurologa , nie czekaj na " panstwowa " wizyte , nie wiem ile kosztuje prywatnie , ale warto, jesli jestes niespokojna to nie czekaj. Napisz co zdecydowalas , pozdrawiam
gość
31-07-2012, 14:57:56

O ile się orientuje to wizyty prywatne są w cenie od 80 zł do 200 zł. Nie wiem jak teraz, ale być może cena się nie zmieniła, zależy który lekarz. Należy zadzwonić i dowiedzieć się. Napisz co ustaliłaś. Pozdrawiam:)
Początkująca
01-08-2012, 07:30:54

Gościu, dzięki za odpowiedź, na pewno pójde w tym tygodniu jeszcze do jakiegoś neurologa.
Powiedziałeś, żebym się nie martwiła, nie pomoże. Ale zmotywuje do działania. A co się z takimi torbielami robi?
gość
01-08-2012, 08:04:39

Do ak-47.
Trudno powiedzieć czy lekarz oprze się tylko na opisie, czy zechce wziąć Cie do szpitala aby porobić swoje badania. Dobrze by było abyś miała zdjęcia lub płytkę, każdy lekarz ma swój styl opisywania, przekonałam się sama na sobie.
Nie zwlekaj z wizytą u neurologa, najlepiej jeżeli masz możliwość idź prywatnie, lekarz w gabinecie prywatnym poświęca więcej czasu dla pacjenta.
Pozdrawiam Alicja
gość
02-08-2012, 14:19:39

Nie chce zebys sie niepotrzebnie zamartwiala, naprawde z torbielami zyje duzo osob, jesli nie uciskaja i nie daja objawow neurologicznych , to nawet o nich nie wie sie , ze sa w glowce, mam dla Ciebie bardzo fajny artykul , poprosilam siostre , zeby podeslala mi linka , bo wiem , ze jestes strachem podszyta , wiec poczytaj , wlasnie tam jest fantastycznie wyjasnione powstawanie torbielek naczyniowkowych.
http//artelis.pl/artykuly/29908/torbiele-splotow-naczyniowkowych
pozdrawiam i daj znac , czy troszke uspokoilas sie po artykule.
Początkująca
03-08-2012, 17:10:49

Nie działa mi ten link. W każdym razie idę do lekarza za parę dni. Mam nadzieję, że w porządku będzie. Ale i tak powtórzyć MR muszę za jakiś czas. Eeh. Tak jakby mi sama epilepsja nie wystarczyła, jeszcze jakieś zmiany w naczyniach. Dzięki Wam ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: